Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Най-важната част от едно извинение

Най-важната част от едно извинение

Най-важната част от едно извинение - изображение

Независимо дали сте изгубили самообладание в разгорещен спор или сте си направили шега, която е обидила някого, вашият следващ ход е от голямо значение: Опитвате ли се да минимизирате потенциалните щети от вашите действия? Отричате ли, че сте направили нещо нередно? Или се извинявате на тези, които сте наранили?

Ако искате да поправите грешката си, вече сигурно знаете, че извинението е от съществено значение. Но не всички извинения постигат желания ефект. Ново изследване дава светлина по въпроса какво трябва да включите, ако наистина искате човекът, който сте обидили, да забрави за случилото се.

Какво казва науката за ефективното извинение

Изследване, публикувано в Negotiation and Conflict Management Research, откри шест компонента на доброто извинение. И въпреки че невинаги извинението трябва да включва и шестте компонента, за да бъде ефективно, учените са открили, че колкото повече от тях съдържа то, толкова е по-вероятно извинението да бъде успешно:

- Изразяване на съжаление.

- Обяснение какво се е объркало.

- Поемане на отговорност.

- Искрено покаяние.

- Предложение за това как грешката да бъде поправена.

- Молба за прошка.

Изследователите съветват, ако по някаква причина не можете да включите в извинението си всичките шест компонента, опитайте се да не пропускате най-важния - да поемете отговорност. Потвърдете, че сте допуснали грешка и ви е ясно, че сте виновни. И никога не се извинявайте за чувствата на някой друг - поемете пълната отговорност за поведението си. Така че, вместо да кажете: "Съжалявам, ако съм те наранил с думите си", кажете: "Съжалявам, че казах болезнени неща".

Вторият най-важен елемент, според изследването, е да се предложи как грешката да бъде поправена. Макар че невинаги е възможно да поправим щетите, които сме нанесли, можем да предприемем някои стъпки, които ще накарат човека, който сме наранили, да се почувства по-добре и да повярва, че осъзнаваме вината си.

Другите важни компоненти са изразяването на искрено покаяние и обяснение на това, което се объркало. Изследването показва, че най-неефективният компонент е просто да помолите за прошка.

Общувайте ефективно и искрено

Очевидно съдържанието на извинението е само половината от битката. Поднасянето му е не по-малко важно. Ако си мърморите под носа, избягвате контакт с очите или стоите в ъгъла с кръстосани ръце, ще е без значение какво ще кажете. Ако все още сте ядосани, тонът на гласа ви ще разкаже съвсем различна история от думите, излизащи от устата ви.

Друго изследване е установило, че когато шефовете изглеждат тъжни, когато се извиняват, служителите им се разчувстват и имат желание да ги успокоят по някакъв начин. Но ако шефовете изглеждат щастливи или неутрални, извинението всъщност засилва отрицателните емоции на онези, които са били оскърбени. Всъщност се наблюдава тенденция цените на акциите на компаниите да се покачват, след като един лидер се е извинил, а докато се е извинявал, е изглеждал наистина тъжен. Независимо от това колко тежка е вредата, искреното извинение възстановява доверието и отношенията.

Ако наистина искате да поправите грешката си, извинете се лице в лице. Предоставянето на извинение по имейл или чрез текстово съобщение вероятно ще бъде недостатъчно. Получателят иска да види и да чуе, че вашето съжаление е истинско.

Куражът да поднесете извиненията си

Да кажеш, че съжаляваш, е неприятно: на повечето хора им е трудно да признаят недостатъците и да признаят грешките си. Но поемането на отговорност е ключът към възстановяването на връзката. Така че, независимо дали сте оскърбили свекърва си или сте наранили чувствата на партньора си, използвайте този ключ. Включете шестте елемента на ефективното извинение и се уверете, че изглеждате разкаяни, когато го поднасяте.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: oprah.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАнкетиЗдравни съветиЛайфстайлНовиниЛюбопитно