Начало Психология Психология на развитието Развитие на децата Защо е важно познаването на цветове и форми за развитието на децата и как да им помогнете

Защо е важно познаването на цветове и форми за развитието на децата и как да им помогнете

Защо е важно познаването на цветове и форми за развитието на децата и как да им помогнете - изображение

Тази статия може да бъде от полза за родители, начални учители и обучители в детската градина. Тя ще отговори защо е важно за децата да познават и упражняват формите, цветовете и техните нюанси, и как вие да поощрявате и упражнявате това заедно с тях.

Както знаем, програмите за образование в ранна детска възраст преподават на малките деца цветове и форми. Това е така, защото цветовете и формите са две много осезаеми характеристики на света около нас. Когато погледнете природата навън, вашият ум забелязва и идентифицира различните неща. Децата възприемат и каталогизират това, което виждат на базата на цветове и форми. Тези характеристики подтикват децата да очертаят и установят света около тях.

Преподаването на цветове и форми в детската градина са градивните елементи, които детето трябва да знае, преди да научи други умения като четене и писане. Разбирането на цветовете и формите е голямо предимство, което да позволи усвояването на някои умения във всички области на образованието - от математиката до четенето. Когато детето ви научи да вижда разликите и приликите между цветовете и формите, то използва уменията, необходими за разпознаване на разликата между букви и цифри.

Когато малките деца играят, те използват умения за сортиране и класификация. Детето забелязва прилики и разлики в цвета и формите, сравнява ги и след това организира информацията в различни сегменти. Това може да изглежда като прост процес, но днес той е основата за живот в съвременния свят. Сортирането по цвят и форма също така гарантира, че вашето дете е готово за прилагането на тези умения навсякъде - от изкуството до търсенето на книга, използвайки системата "десетичната система" в местната библиотека.

Защо цветът е толкова важен?

Цветът е един от първите характерни белези, които детето ви използва, за да разграничи нещата, които вижда. Има някакъв намек за гордост и радост в детския глас, когато то описва цветовете на различните предмети, поставени на касата в магазина, например. Можете ясно да видите удоволствието, когато детето ви разбере, че един банан и една круша имат един и същ цвят, но различни нюанси. Това са чудесни примери за това как децата, както и възрастните, използват цвят, за да определят и подреждат света наоколо.

Докато познаването на имената на различните цветове е важно, то е също толкова важно за детето ви да разбере какво да прави с информацията! Можете да му помогнете с това, като го излагате на различните нюанси, тонове и оттенъци на всеки цвят. Едно упражнение, което може да ви помогне да направите това, включва добавяне на имена към цветовете, например "ягодово червено" или "лимонено жълто". Свързването на обекта с цвета позволява на детето да използва цвета като начин да мисли творчески и да развие чувство за езика. Друго упражнение е да използвате описателен език - детето ви казва как един нюанс на цвета е различен от друг нюанс на същия цвят.

Трето наше предложение е да запознаете детето с различните нюанси и тонове на цвета, давайки му различни цветни картончета, с които да играе. Детето може да ги разделя на различни цветни купчини или да съчетава цветовете, които са еднакви, или дори да създава "цветен влак" от нюанси. Това са само някои от многото дейности, които можете да правите с детето си, за да му помогнете да разбере различните цветове и цветови схеми.

Защо формата е толкова важна?

Подобно на цвета, формата е друг начин да идентифицираме нещата и да ги организираме визуално. От ранна възраст детето ви започва да свързва подобни обекти и техните форми. Има обаче много промени, свързани с тази концепция. Например, бебето ви може да не харесва храни с кръгла форма, но след като упражнява информацията за новите форми, детето да включи формата в арсенала си от "знание за формите".

Когато детето започва да открива нови начини, то използва една от най-простите форми на образователния процес (наблюдавайки неща, които са еднакви и различни). Тази концепция позволява на детето да получи необходимия модел, който ще използва за намиране, сравняване и обсъждане на всички неща, на които се натъква наоколо.

Най-добрият начин да развиете това умение у него е да играете "игра по сортиране на форми", като използвате обикновени битови предмети. Поставете куп предмети на пода и помолете детето да ги сортира в различни купчини - кръгли, квадратни, плоски или правоъгълни. След това организирайте "търсене на съкровища" около къщата ви - то трябва да намери нещо, което да добави към всяка купчина. Това кара детето да прилага наученото, сортирайки формите в света около него.

Друг метод за развиване способността на детето ви да разпознава фигури е да правите "разходка под определена форма" около квартала. Трябва да се фокусирате върху оделната форма във всеки даден момент. Тази дейност ще позволи на детето ви да свърже формите, които е научило, с предметите в околната среда, както и да забележи неща, които са еднакви и други, които са различни. Дайте на детето картонче с основни форми, нарисувани върху него, така че всеки път, когато открие форма, да може да вижда ясно коя от тях е преобладаващата.

Формите са също символи. Разпознаването на фигури в ранна възраст също засяга способността на детето да чете различните азбуки. Ако го погледнете холистично, азбуките са само фигури и символи, които са известни като "букви". Първата стъпка в ученето на букви е разбирането на способността да се идентифицират всякакви вариации между кръг и квадрат (или правоъгълник). Всичко е наред, ако детето не се справя идеално в началото, тъй като е по-важно за него първо да "усети" формата. Рисуването на форми в крайна сметка ще доведе до писане на букви. Вземете буквите от името на детето и му помогнете да види формите, участващи в изписването на буквите, които съставляват името му.

За къде щяхме да бъдем без цветове и форми? Всичко щеше да бъде черно-бяло и безформено. Нямаше да имаме изкуство или занаяти, а светът ще бъде невероятно скучен. Не мислите ли?

И тъй като цветовете и формите са важни, то вашите предпочитания към тях казват много за вашата личност. Защо не направите нашия бърз тест и сами да се уверите в това - ТУК >>>

Източник: tapoos.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиИсторияЗдравни съветиЛюбопитноРецептиСпортНовиниТестовеХранене при...АнкетиХрани и ястияДиетиАлт. медицинаФизиологияИзследвания