Начало Психология Психология на развитието Развитие на децата Бедността оказва пагубно въздействие върху развитието на детския мозък

Бедността оказва пагубно въздействие върху развитието на детския мозък

Бедността оказва пагубно въздействие върху развитието на детския мозък - изображение

Двадесет и два процента от децата в САЩ живеят в бедност, което може да има дългосрочни отрицателни последици за развитието на мозъка, емоционалното здраве и академичните постижения. Ново проучване, публикувано в JAMA Pediatrics, предоставя още по-убедителни доказателства, че израстването в бедност оказва неблагоприятно въздействие върху мозъка.

Джоан Лъби (професор по детска психиатрия и ръководител на програмата за ранно емоционално развитие на Вашингтонския университет) и екипа й са идентифицирали промени в архитектурата на мозъка, които могат да доведат до проблеми през целия живот с депресия, трудности при ученето и ограничена способност за справяне със стреса.

И все пак, според учените, родителите могат да компенсират някои от негативните ефекти върху мозъчната анатомия, наблюдавани при бедните деца. Например подобряването на основни родителски умения – като пълноценно общуване и възпитаване на определени ценности, може да осигури дългосрочна полза за децата.

"Нашите изследвания показаха, че последиците от бедността върху развиващия се мозък, особено в хипокампуса, са силно повлияни от родителските грижи и всекидневния стрес, който децата преживяват", коментира проф. Лъби.

В подобно изследване – на Луан Фан, професор по психиатрия в Университета на Илинойс, учените са стигнали до извода, че хора, живели в лоши условия до 9-годишна възраст, показват (като възрастни) по-голяма активност в амигдалата - област в мозъка, участваща в управлението на страха и други отрицателни емоции. Тези индивиди проявяват по-малко активност в областите на префронталната кора, една област в мозъка, замислена да регулира отрицателните емоции.

Проф. Фан обяснява, че амигдалата и префронталната дисфункция на кортекса са свързани с разстройства на настроението, включително депресия, безпокойство, импулсивна агресия и злоупотреба с вещества.

„Добре известно е, че отрицателните последици от бедността могат да създадат "каскада от нарастващи рискови фактори" за развитие на физически и психологически проблеми като възрастни. Способността за регулиране на отрицателните емоции може да осигури защита срещу физическите и психологически последици за здравето от острия и хроничния стрес”, заяви още Фан.

Въз основа на тези нови проучвания и на данните, които са известни до момента, може да се заключи с голяма убедителност, че бедността оказва пагубно въздействие върху развитието на мозъка при децата, което се отразява и на живота им като цяло. Това, от своя страна, налага необходимостта от създаване на стратегия за подпомагане на семействата, които живеят в трудни условия.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: sciencedaily.com
Снимка: oxfordmartin.ox

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСоциални грижиСнимкиАнкетиПсихологияХранене при...Здравни съветиФизиологияПатологияИсторияОрганизацииАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияБотаникаСпециалистиСпорт