Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех За да бъдем щастливи, трябва да се променим ние, не светът

За да бъдем щастливи, трябва да се променим ние, не светът

За да бъдем щастливи, трябва да се променим ние, не светът  - изображение

Напрегнатото ежедневие непрекъснато провокира отрицателните ни емоции с различни форми на несправедливост, конфликти и стресови ситуации, в които ни е трудно да запазим самообладание и се оставяме на гнева или страха да ни водят. В подобни моменти е много лесно да възприемем поведението "аз срещу всички" или "ние срещу тях" и да вярваме, че ние сме от добрите, а „те” – лошите.

Но ако мразим хората, които не са съгласни с нас, то и ние влизаме в отбора на мразещите. А когато мразим, ние се лишаваме от способността да виждаме другите в тяхната им цялост, която далеч не е само черна.

При дехуманизирането на другите, само защото мислят различно, при превръщането им в наши врагове, ние само затрудняваме още повече общуването си с тях. Това, от своя страна, задълбочава проблемите ни, подхранва страха и гнева ни, повишава стреса и изолацията ни – напълно нормално, защото когато сме ядосани или уплашени, ние сме склонни да се фокусираме само и единствено върху своите негативни емоции и мисли, върху възможните опасности, които ни очакват, а това може да доведе до самоизпълняващо се пророчество.

Хубавата новина е, че винаги имаме възможност да променим начина, по който възприемаме себе си, другите и света около нас. Може би погрешно вярваме, че пречката за нашето щастие са външните обстоятелства или че разбирателството ни с околните зависи от тяхното отношение и от това дали споделят мнението ни. Но това съвсем не е така...

"Ние трябва да бъдем промяната, която искаме да видим в света", помните този толкова често цитиран съвет, нали? Не попадайте в капана на опасното убеждение, че светът трябва да се промени, за да бъдете по-добри, по-толерантни, по-щастливи и т.н. Промяната е вътрешен ангажимент, който е само наша отговорност.

Необходими са съзнателни усилия, за да оценим доброто и да се отнасяме с доброта към света. Предлагаме ви 4 начина, подкрепени от науката, които ще ви помогнат да постигнете това.

Потърсете доброто в другите

А когато го намерите, забелязвайте го и го оценявайте. Това може да ви се струва изкуствено и прекалено, но изследванията показват, че нашите очаквания оказват силно влияние върху поведението на околните. Когато се отнасяме към другите с доброта, когато очакваме от тях да ни отвръщат със същото, вероятността в отговор да получим доброта, се увеличава.

Любопитен факт: Неотдавна изследване показа, че актовете на доброта активират части от мозъка, които участват в мотивацията за социално ангажиране и действие. Това означава, че ако станем свидетели на „правене на добро”, е много вероятно и самите ние „да го предадем нататък“. Психолозите наричат това явление „ефект на моралната елевация“. За първи път този ефект е бил изследван през 2010 г., когато учени от Университета на Калифорния в Сан Диего демонстрират ефекта в забавен експеримент – те включват доброволците в съвсем обикновена игра. По време на експеримента психолозите установяват, че когато хората безкористно помагат на другите, заразяват с добротата си и околните.

Опитайте се да не се фокусирате върху негативността

Колкото и странно да звучи, за хората е много по-трудно да останат фокусирани върху положителната страна на живота и много по-лесно да паднат в капана на отрицателното, предъвквайки отново и отново потенциалните заплахи, липсите в живота си или в комуникацията си с околните. Ето затова медиите ни ангажират с толкова много мрачни и негативни истории, защото знаят, че с тях ще задържат вниманието ни.

Въпреки че е добре да сме наясно с възможните заплахи и проблеми, е опасно да не обмисляме перспективите. Към нещата, които ни тревожат, трябва винаги да подхождаме от гледната точка на хора, които могат да се справят с всички превратности, без значение трудностите. Приемайки ролята на жертва, която преминава през живота с убеждението, че не може да направи нищо, за да промени злочестата си съдба, ние сами се обричаме на страдание и нещастие. Точно по тази причина пестеливо разпределяйте времето, което посвещавате на негативните истории, хора, мисли и емоции.

Бъдете в този момент

Животът се състои от поредица от настоящи моменти. Присъствайки в своето тук и сега, вие няма да забравите, че сте отговорни за качеството на собствения си живот. Учени, изследвали тази житейска нагласа, уверяват, че тя намалява стреса и увеличава състраданието ни към околните и собственото ни чувство за щастие.

Практикувайте ежедневно медитация на любяща доброта

Визуализирайте атмосфера на радост, свобода и любов. Представете си себе си, близките си и дори хора, които не харесвате, щастливи и обичащи се. Според изследователите този вид медитация подсилва емоционалната ни устойчивост и стабилизира социалните връзки, които могат да ни помогнат да се справим с бъдещите предизвикателства.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: mac.pl

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСоциални грижи