Начало Психология Социална психология Аз За да забравим, първо трябва да простим

За да забравим, първо трябва да простим

За да забравим, първо трябва да простим  - изображение

„Умението да прощаваш е качество на силните, слабите никога не прощават". – Махатма Ганди

Много често чуваме, че за да продължим пълноценно напред, трябва да умеем да прощаваме и забравяме грешките на другите, колкото и трудно да ни е. Прошката е полезна и за нас самите, твърди психологът Сайма Норийн, която е автор на научно изследване по темата.

„Умението да прощаваш на другите се отразява благотворно както на физическото, така и на психическото здраве. Способността да забравяме лошите спомени отваря пътя ни напред, предоставя възможност за пълноценен и необременен живот”, обяснява още Норийн.

"Да простим е трудно, защото прошката не е  само в изричането на думите „Прощавам”. Да простиш означава да приемеш, че някой е постъпил по начин, който е неприемлив за теб. Когато приемем това, ние ще можем и да се освободим от чувството на гняв, обида и безсилие. Едва тогава можем да твърдим, че сме простили и освободили. Едва тогава прошката би имала терапевтичен ефект върху нас и едва тогава ще имаме шанс да оставим това в миналото и да продължим”, допълва психологът.

Но води ли прощаването наистина до забравяне? Ето този въпрос решават да проучат Сайма Норийн и нейният екип в изследване, публикувано в Psychological Science.

В експеримента, който организират, доброволците трябвало да четат сценарии, съдържащи хипотетични постъпки, сред които изневяра, клевета и кражба. Те били помолени да помислят биха ли простили тези прегрешения на извършителя или не. Отговорите им били записани и те били поканени да дойдат отново в лабораторията след две седмици.

Във втората серия доброволците трябвало да споделят кои моменти от сценариите помнят и кои са забравили. Оказало се, че участниците, които са простили на извършителя, са забравили и съответния сценарий, и обратното: все още помнят прегрешенията, които не са успели да простят.

Обяснението на изследователите е, че връзката между прошката и забравянето е двупосочна и значително по-сложна в течение на по-дълги периоди от време.

Екипът продължава да тества нови интервенции, базирани на забравянето и прощаването с надеждата, че те биха довели до ефективни терапевтични инструменти в помощ на хората, които заради тежки психически травми не могат да живеят пълноценно.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: PsyBlog
Снимка: The Huffington Post

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияАнкетиЛайфстайлНовиниЛюбопитно