Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Смартфон игнориране – новият начин да убиеш връзката си

Смартфон игнориране – новият начин да убиеш връзката си

Смартфон игнориране – новият начин да убиеш връзката си - изображение

Ново изследване показа, че отношението ни към смартфоните е свързано с депресията и ниското удовлетворение от връзката.

„Мобилните телефони могат трайно да навредят на романтичните отношения и да доведат до депресия. По време на изследването ние открихме, че когато даден партньор игнорира половинката си, за да се фокусира върху своя смартфон, това създава конфликт и неминуемо води до понижаване на удовлетворението от връзката”, обясни водещият автор на изследването д-р Джеймс Робъртс.

По думите му ниското ниво на удовлетворение от връзката води до ниско ниво на удовлетворение от живота, а това от своя страна увеличава нивото на депресия.

Вижте няколко прояви, които най-често се възприемат като смартфон игнориране:

- Партньорът ви поставя телефона си така, че да го вижда, докато сте заедно.

- Партньорът ви непрестанно държи телефона си в ръка, докато сте заедно.

- Докато говори с вас, партньорът ви използва всеки удобен момент да погледне телефона си.

- Партньорът ви проверява социалните мрежи във всяка пауза, настъпила в разговора ви.

Според статистика на Американската академия на адвокатите по брачни отношения 66 процента от защитниците поставят социалните мрежи на първо място в класацията на основните причини за развод през последното десетилетие, а повече от 5 хиляди защитници в САЩ признават, че Фейсбук се споменава в 20 процента от бракоразводните дела.

Пристрастяване, смартфон

Прекомерното използване на смартфон се превръща във все по-голям проблем за двойките и според друго изследване, което показа, че един на всеки осем души е пристрастен към своя смартфон и отделя много повече време на живота онлайн, отколкото на реалния. Най-честият и очевиден знак за това са по-високите нива на нарцисизъм, проявени като прекомерен интерес или възхищение от себе си и от своя външен вид.

Според ръководителя на това изследване – психологът д-р Захир Хюсеин от Университета в Дарби, ключовите показатели за пристрастяване към смартфона са промените в настроението, самотата и завистта, заедно с манията по външния вид. Според д-р Хюсеин манията за правене на селфита и публикуването им в социалните мрежи също е един от ключовите показатели.

"Установихме, че има съществена връзка между нарцисизма и пристрастяването към телефоните. Това предполага, че колкото по-нарцистичен е даден човек, толкова по-вероятно е той да се пристрасти към смартфона си. Вече използваме смартфоните си всекидневно и за различни задачи, затова е много важно да бъдем наясно с психологическите ефекти от това”, коментира още д-р Хюсеин.

Какъв е изводът? Оставете смартфоните да си почиват и прегърнете любимия! Животът е тук и сега...

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psy Blog
Снимки: metronews.it, Ekapiens

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноНовиниАнкетиСоциални грижиТестове