Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Значение на допамина за психичното състояние на индивида

Значение на допамина за психичното състояние на индивида

Значение на допамина за психичното състояние на индивида - изображение

Допаминът е един от няколкото невротрансмитера, силно свързани с настроението и усещането за удоволствие, което човек може и изпитва. Самите невротрансмитери са химикали, които носят сигнали между невроните, те са начина да се пораждат и загубват емоции.

Ролята на допамина

Допаминът принадлежи към семейството невротрансмитери на катехоламините и от него са зависими хормоните епинефрин и норепинефрин, като и двата играят роля в реакцията „бий се или бягай“. Допаминът се метаболизира от тирозин и фенилаланин. Невроните, които използват допамин като основен невротрансмитер, са в пряка зависимост с реакциите на човека, неговите агресивни отговори при заплашителен стимул и възможността да избяга, вместо да отговори с насилие, когато е заплашен.

Допаминът играе главна роля в чувства на удоволствие и е важен за пристрастяването както към вещества, така и към дейности. Хората, които имат зависимост от вещества, могат частично да зависят от активирането на допамина. Той също играе силна роля в регулирането на настроението, а недостатъчният допамин може да допринесе за поява и задържане на депресивни състояния.

Може би сте знаели за всичко това, но сега ще ви изненадаме — допаминът играе роля в производството пролактин, който участва както в лактацията, така и в сексуалното удовлетворение. Освен за интимното задоволяване се оказва, че има значение и за регулиране на съня, вниманието и паметта. Допаминът може да увеличи фокусираното, целенасочено поведение и да намали инхибирането.

Нерегулираните нива на допамин могат да предизвикат различни психологически проблеми. Болестта на Паркинсон се причинява частично от смъртта на неврони, секретиращи допамина, като лекарства, които увеличават производството на допамин, могат да помогнат на хора, страдащи от болестта на Паркинсон, особено в ранните стадии на заболяването.

Допамин и психоактивни лекарства

Тъй като допаминът допринася за чувството на удоволствие, рязката промяна в нивата му може да предизвика незабавна промяна в настроението. Съществуват медикаменти, които могат да възстановят нивата на допамин, като понякога те се предписват на пациенти с депресивни състояния. Медикаментите, които увеличават производството на допамин, могат да бъдат силно пристрастяващи и това е причината да не се предписват на хора с вече съществуващи злоупотреби. Някой от тях могат да причинят сърдечно-съдови и бъбречни проблеми, а хората, които ги употребяват, трябва да бъдат стриктно наблюдавани от лекар.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: goodtherapy.org
Сниимка: sympatico.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаХранене при...ФизиологияЛайфстайлБотаникаЛеченияИсторияСпортСоциални грижиВидеоТестовеЗдравни проблемиАнкетиИзследвания