Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Идентифицираха нов симптом на депресия

Идентифицираха нов симптом на депресия

Идентифицираха нов симптом на депресия - изображение

Усещането за повдигане може да е предупредителен симптом за депресия и тревожно разстройство, откри мащабно изследване на норвежки учени.

„Не само пациентите, но и много лекари смятат, че повдигането е по-скоро физически проблем, отколкото психически. Проучването ни обаче показа, че не са малко случаите, в които хората, търсещи медицинска помощ с оплакване от повдигане, много често страдат не от физическо заболяване, а от тревожно разстройство или депресия“, коментира ръководителят на изследването д-р Тон Хауг. По думите му 41 процента от пациентите, оплакващи се от повдигане, са всъщност клинично депресирани.

“Тези нови данни могат да допринесат за избягване на продължителна употреба на потенциално вредни лекарства срещу повръщане, но също така могат да спестят скъпи медицински тестове и реално да осигурят по-добро качество на живот на пациентите”, допълва д-р Хауг.

По време на мащабното изследване са анализирани данни за 62 хиляди души в Норвегия. Близо 50 процента от тях са имали стомашни-чревни проблеми като повдигане, повръщане, запек или диария през последната една година.

“Преобладаването на депресията и тревожността бе значително по-високо при хора с повдигане в сравнение с пациентите, които нямат подобни оплаквания”, обяснява още ученият. Той е категоричен, че повдигането е симптом с изключително силен прогностичен потенциал при тревожни разстройства и депресии. Наличието му, от друга страна, увеличава с 1,5 пъти вероятността някой да страда от едно от тези психически разстройства.

Припомняме ви, че през 2015 година изследване установи връзка между стомашните бактерии и развитието на тревожност и депресия, а по-ранни изследвания се опитаха да докажат ползата от пробиотиците в тяхното лечение.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияЛайфстайлЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиТестовеБотаникаАлт. медицинаСпортСнимкиХранене при...Социални грижиВидеоЗдравни проблемиАнкетиИзследвания