Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Използвайте подхода Сандвич с нежност, за да възстановите мира и близостта в отношенията си

Използвайте подхода Сандвич с нежност, за да възстановите мира и близостта в отношенията си

Използвайте подхода Сандвич с нежност,  за да възстановите мира и близостта в отношенията си  - изображение

Всички знаем колко трудно е понякога да се откажеш от удобната защита на дистанцията. Има случаи, в които дори ни се струва невъзможно и страшно да позволим на някого да ни стане близък, особено ако в миналото сме били наранени.

Но ако държим другите далеч от себе си, това може скоро да се превърне в егоистична дистанция, която ни позволява да вървим по своя си път без онази привързаност и дълбочина в отношенията, за които копнеят членовете на нашето семейство или приятелите ни.

Ако виждате, че във вашето семейство или между вас и приятелите ви има повече дистанция, отколкото близост, опитайте се да показвате повече нежност – така ще успеете да прокарате мост над пропастта, която се получава вследствие на дистанцираното поведение.

В своята книга „Двете страни на любовта“ психологът Гари Смоли предлага лесна техника, която не само ще ни помогне да разчупим ледовете във взаимоотношенията си с хората около нас, но и ще ни научи с лекота да проявяваме повече нежност, която е толкова необходима за запазването и стабилизирането на връзките с нашите близки и приятели.

Техниката се нарича „Сандвич с нежност“ и е изключително проста за изпълнение – разбира се, не и в началото, но ако я практикувате, скоро ще я овладеете и ще осъзнаете колко е полезна. Подходът „Сандвич с нежност“ се изразява в това към всеки 30 секунди критика или строго поведение да добавяте 30 секунди нежност, като трябва да се стараете винаги да завършвате с нежността.

В книгата си Гари Смоли дава пример със случай от практиката си. Лори поддържала дом от онзи тип, който микробите ненавиждат. За нещастие според нейния съпруг да поддържаш чистота означавало да оправяш бюрото си веднъж годишно. В първите години на брака им естествената склонност на Лори да бъде строга достигнала критичната зона. Най-малко двадесет пъти на ден тя намирала причина да се скара на съпруга си за това, че е сложил обратно килимчето в банята, за това, че след като се е изкъпал, не е избърсал огледалото, за това, че е карал нейната кола и я направил цялата в трохи от закуската си. Списъкът продължавал безкрайно. Колкото по-строга била към съпруга си в опитите си да го промени, толкова по-малки били резултатите. Но когато започнала да прилага подхода на „сандвича с нежност“, била изумена от промяната - както в него, така и в нея.

„Реших, че няма да упреквам Бил за нещо, което е направил или не е успял да направи, освен ако не мога също да го похваля за нещо. Отначало се видя, че не мога да споделя изобщо нищо. Изглеждаше ми много неестествено да съчетавам отрицателното с положителното. Чувствах се неудобно и като лицемерка. Ho c времето, мога да кажа само, че промяната и у двама ни е забележителна.

А защо нежността е толкова важен ключ за намаляване на конфликтите?

Изследванията показват, че най-щастливи са онези семейства, които непрекъснато показват чрез малки жестове своята обич (особено жестове на внимание като някоя добра дума, едно нежно докосване или насърчителна бележка), дори и тогава, когато показват своята загриженост за даден пропуск. От друга страна, при нездрави и разкъсвани от конфликти семейства проявите на нежност почти не съществуват.

Така че, ако искаме да имаме възможно най-здрави взаимоотношения, трябва да се научим да прибавяне към строгата критика и сандвича с нежност.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: „Двете страни на любовта“, Гари Смоли, Джон Трент
Снимка: brainspeak.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияФизиологияСоциални грижиТестовеБотаникаЛечения