Начало Психология Социална психология Аз Изправяте ли се срещу проблемите си или им се съпротивлявате?

Изправяте ли се срещу проблемите си или им се съпротивлявате?

Изправяте ли се срещу проблемите си или им се съпротивлявате? - изображение

Ние срещаме негативни ситуации почти всеки ден — ситуации, които изкарват най-лошото от нас. Водим битки, крещим, бунтуваме се и — много пъти — действаме, без да мислим. С други думи, губим контрол. Но с правилната перспектива, можем да видим същите тези трудности и проблеми, на които реагираме неправилно, по напълно различен начин.

Доколко се изправяме пред проблемите си или им се противим, не зависи само от обстоятелствата. Това се корени в едно решение, което правим вътре в себе си. Понякога несъзнателно решаваме да противостоим, а други пъти да сте изправим пред тях. Това са две възможности, които определят дали ще успеем или ще се провалим.

Изборът между това да се съпротивлявате на трудностите или да се сблъскате с тях е онова, което ще определи дали ще успеете или не.

Съпротивлението на проблемите е емоционално изтощително

То увеличава вероятността да загубим контрол — в този случай ще бъде много по-вероятно да бъдем погълнати емоционално от първото нещо, което ни се изпречи, без да се опитаме да го погледнем спокойно на нещата. Емоциите ни ще поемат контрол, а ние ще им го позволим. Но този вид емоционално освобождаване обикновено има последствия: съжаляваме за онова, което сме направили или казали безразсъдно.

Без дори да забележите, вие се оказвате замесени в безсмислени спорове и размирици. А всичко, което те правят, е да ви износват емоционално, понякога дори физически. Всъщност, щом видите ситуацията от друга гледна точка, осъзнавате, че наистина сте направили от мухата слон.

Реагирали ли сте импулсивно на нещо? Когато това се случи, то значи, че сте оставили защитния си инстинкт да действа вместо вас. Премисляйки ситуацията, ще осъзнаете, че всъщност не сте били в опасност. Понякога вашите импулси се проявяват, само за да защитят вашето его.

Противопоставянето на проблемите ще ви накара да загубите контрол и ще направи по-трудно да намерите добро решение.

Съпротивляването на нещата, които се случват с вас, гледайки ги като заплаха или враг, вместо като предизвикателство, ще ви направи нетолерантни и ще ви вкара "в кутията". Това ще ви попречи да мислите ясно, а след това ще ви изпълни със съжаления.

Има и друг начин — макар че това отнема известна практика. Той може да включва усилена работа, но си струва неприятностите. Така че, как да престанете да противостоите на проблемите си и да започнете да се сблъсквате с тях?

Ако се изправяте пред проблемите си, ще растете

Съпротивляването на трудностите няма да ви направи по-силни. Вие всъщност губите енергия, позволявайки на най-базовите си инстинкти да ви погълнат. Това ви пречи да осмислите ситуацията правилно.

Когато се изправите пред проблемите си, вие растете и ставате по-силни, по-зрели. Правейки това, вие ще бъдете в по-добра кондиция да поемете всякакви трудности, които ви се изпречат, много по-ефективно.

Когато затрудненията застанат на пътя ви, ще знаете как да спрете и да си поемете дъх. По този начин ще можете да виждате нещата по-ясно и да правите най-добрия избор; ще знаете, че можете да забавите темпото.

В края на краищата вие не печелите нищо, като реагирате или отговаряте веднага! Затова да прибързвате реакцията си, когато ситуацията не го изисква, може да е грешка. Причината е, че след това ще изпитвате съжаления.

Когато сте спокойни и релаксирани, дори ако всичко, което се случва наоколо, е пълен хаос, вие ще мислите по-интелигентно за нещата. Когато спрете да си поемете дъх, решението изглежда много по-близо.

Освен това, ако се сблъскате с проблемите си, е по-малко вероятно да навредите ненужно на други хора. Когато се изразявате ясно, сърдечно и с уважение, вашата гледна точка ще бъде по-ясна, а вашите критики към другите няма да се приемат лично.

В единия случай губите контрол, не преработвате емоциите си и в крайна сметка съжалявате. Но в другия, вие практикувате асертивност, научавате как да решавате по-ефективно проблемите и извличате нещо от тях.

Трудностите винаги ви дават една много специална възможност: възможността да се учите. Те не са трагедия и вие не сте жертва. Мисълта, че това е така ще ви накара да се съпротивлявате, вместо да се изправите пред тях. Нека ги направим част от нашата история и да живеем по-добре заради уроците, които са ни научили.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицина