Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Изследване потвърди: хормоните при бащите се променят след раждане на бебето

Изследване потвърди: хормоните при бащите се променят след раждане на бебето

Изследване потвърди: хормоните при бащите се променят след раждане на бебето - изображение

Проучване разкрива, че при част от мъжете тестостеронът спада в продължение на 9 месеца след раждането на детето им и са изложени на по-висок риск от бащина следродилна депресия. Обратно — тези, които имат висок тестостерон са изложени на повишен риск от стрес и склонност към агресия спрямо партньорката си.

Тестостероновите нива сигнализират за бащината депресия след раждането, но могат също да показват по-задоволително отношение към майките. Депресията след раждането често се свързва е с родилките, но новото изследване показва, че бащите са изправени пред по-висок риск от патологичната меланхолия, ако тестостероновите им нива спадат в рамките на девет месеца след раждането на бебето.

Същото проучване разкрива, че ниският тестостерон на бащата може също да повлияе на партньорката му, но по неочакван, положителен начин. Жените, чиито партньори са имали по-ниски стойности на хормона след раждането, са съобщили по-слаби симптоми на депресия само 15 месеца след раждането.

Високите нива на тестостерон имат противоположен ефект. Бащите, чиито нива се повишават, са изправени пред по-голям риск от стрес поради родителски грижи и повишена вероятност за враждебни действия (като показване на емоционална, вербална или физическа агресия) към техните партньорки.

Изследването е публикувано в списанието „Hormones and Behavior" на 1 септември 2017 г. Констатациите подкрепят предварителните проучвания, които показват, че мъжете имат биологичен отговор на бащинството, обяснява Дарби Саксби (водещ учен по публикацията и асистент по психология в USC Dornsife College of Letters). "Ние често мислим за майчинство като биологично задвижвано, защото майките имат връзки със своите бебета чрез кърмене и бременност", казва Саксби. "Обикновено не мислим за бащинство в същия биологичен план.“
"Знаем, че бащите допринасят много за отглеждането на деца и че като цяло малчуганите се справят по-добре, ако се отглеждат в домакинства с присъстващ баща", добавя тя. "Значи е важно да разберем как да подкрепяме бащите и кои фактори обясняват защо някои от тях са много ангажирани в отглеждането на децата си, а други отсъстват".

Постнатална депресия

За изследването учените са обработили данни от 149 двойки в мрежата на Общност за изследване на здравето при децата.
Майките в изследването са на възраст от 18 до 40 години, като се включват при раждане на първо, второ или трето дете. 95% от бащите, който са предоставили данни за тестостерона си, живеят с майките на бебетата. Интервюиращите посещават двойките три пъти през първите две години след раждането. Беседите са провеждани на три тура – около втория месец на бебчето, през деветия месец и на петнадесет месеца. На посещението, по време на деветия месец, изследователите предоставят на наблюдаваните субекти комплекти с проби за изследване на слюнката. Те се използват, за да се измерят нивата на тестостерон при бащите. Пробите се вземат три пъти дневно (сутрин, обед и вечер) за да се наблюдават нивата на половия хормон.

Участниците също отговарят на въпроси, отнасящи се до симптомите на следродилна депресия. Те дават данни за удовлетворението от връзката си, стресът, породен от родителските грижи и дали изпитват някакви агресивни пориви към партньора. По-високите оценки по тези пунктове показват повишени нива на депресивност, повече стрес, неудовлетвореност или вероятност за агресивни действия.

Сравнително малко родители (майки или бащи) са били идентифицирани в клинична депресия, което е типично за общностната извадка, отразяваща реалния социум. Вместо да използват клинично диагностициране, учените разглеждат депресивните симптоми, описани от всеки участник.
Това доказва, че нивата на тестостерон при мъжете са свързани както с депресивните им симптоми, така и с техните партньорки в обратна пропорционалност.
Например, по-ниският тестостерон се свързва с повече симптоми на депресия при таткото, но и с намалена симптоматика при майката. Връзката между нивата на тестостерона при господата и депресията при партньорките им е медиирана от удовлетвореността на връзките им. Ако господата са с понижен тестостерон, майките на децата им съобщават за по-голямо удовлетворение от връзката, което на свой ред спомага за намаляване на техните депресивни симптоми. "Възможно е бащите с по-нисък тестостерон да прекарват повече време в грижи за бебето или да имат хормонни профили, които са по-синхронизирани с майките", казва тя. "За майките ние знаем, че социалната подкрепа представлява буфер за риска от следродилна депресия."

Бащите с по-високи нива на тестостерон съобщават за по-голям родителски стрес, а техните партньорки за повече агресия в отношенията. За да се измери стресът, породен от отглеждане на детето, родителите са питани колко силно са свързани с набор от 36 описания, идващи от краткия формуляр за индекс за родителски стрес. Те отговарят на изказвания като "Чувствам се в капан от моите задължения като родител" и "Детето ми изисква повече, отколкото повечето деца". Голям брой отговори "да" на подобни твърдения сигнализират за високи нива на стрес.
Въпросите за удовлетворението от отношенията се основават на друг широко използван инструмент — „Dyadic Adjustment Scale“. Родителите отговорят на 32 въпроса, питащи ги за удовлетворението от взаимоотношенията им, включително области на несъгласие или степен на близост и привързаност. По-високите резултати показват по-голямо недоволство.
Майките са отговорили на въпроси от друг научно признат тест – „Hurts, Insults, Threats Scale“, като съобщават дали са претърпели физическа болка, обида, заплахи и крясъци през изминалата година. Също така са попитани дали техните партньори са ограничили дейности като харчене на пари, посещаване на близки и роднини или пътуване, социални контакти.
"Това са рискови фактори, които могат да допринесат за депресията в дългосрочен план", каза Саксби.

Лечение на бащината следродилна депресия

Въпреки че лекарите могат да се опитат да преодолеят следродилната депресия при бащите, като влеят допълнителен тестостерон в организма, Саксби твърди — резултатите от проучването показват, че това може да влоши стресовите пикове за цялото семейство.
"Един от изводите от това изследване е, че допълването на тестостероновите нива не е добра идея за лечение на бащи с депресия след раждането", каза тя. "Ниският тестостерон по време на следродилния период може да бъде нормално и естествено приспособяване към родителството."
Според нея проучванията показват, че физическата форма и адекватния сън могат да подобрят както настроението, така и баланса на хормоните.
Освен това майките и бащите трябва да са наясно с признаците на следродилна депресия и да са готови да потърсят подкрепа и грижа, казва Саксби. Терапията с психолог може да помогне на бащите (или майките) да се потопят в емоциите си и да намерят по-добри стратегии за управление на настроенията си.

"Ние сме склонни да мислим за депресия след раждането, като че е характерна само на майката", каза Саксби. "Не е. Това е истинско състояние, което може да бъде свързано с хормони и биология. "

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: neurosciencenews.com
Снимки: neurosciencenews.com; womensmentalhealth.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлБотаникаСнимкиСоциални грижиВидеоИзследванияИсторияСпортАнкетиХранене при...ФизиологияЛеченияАлт. медицинаОрганизацииТестовеЗдравни проблеми