Начало Психология Поведенческа психология Патология Дефицит на вниманието в зряла възраст — можем ли да го познаем

Дефицит на вниманието в зряла възраст — можем ли да го познаем

Дефицит на вниманието в зряла възраст — можем ли да го познаем - изображение

Дефицитът на внимание е проблем, който мнозина считат за свързан само с детството. Често чуваме новини за хиперактивността, засягаща децата и техните учители в класните стаи или на площадката.
Но истината е, че дефицитът на внимание може да засегне и възрастните. Той не е нещо, което израстваме през пубертета. И само защото не сте диагностицирани като дете, не означава, че не сте имали неоткрити дефицит на вниманието и хиперактивност и че не носите симптомите им в зряла възраст. Много от порасналите мъже и жени страдат от признаците им, без изобщо да разберат какво е това, което ги кара да се чувстват толкова странно в ежедневието си.

До 4% от възрастните страдат от дефицит на вниманието и хиперактивност и много от тях ще имат притеснителни симптоми в продължения на десетилетия, без никаква представа защо се държат и мислят по типичния за тях начин. И все пак възрастните с хиперактивност остават до голяма степен пренебрегвана част от спектъра хора с дефицит на вниманието.

И така — какво е дефицит на вниманието

Дефицит на вниманието е модел на поведенчески симптоми, които обикновено се откриват по време на детството. Родителите и учителите могат да забележат, че детето е необичайно, твърде активно, непрекъснато се разсейва, не може да се задържи съсредоточено и да действа върху едно нещо за известно време, импулсивно е и върши нещата по инерция, без да мисли. По принцип симптомите в дефицита на внимание са свързани с трудности при концентрирането.

Помнете, че това не е свързано с интелекта и може да се появи както при деца с умствена изостаналост, така и при такива в норма. Но изглежда, че има пряка връзка с други разстройства. Често хората с дефицит на вниманието и хиперактивност изпитват затруднения при изучаването по традиционни начини и/или имат проблеми със съня.

Симптомите са най-разпознаваеми при периоди на промяна, като например започване на ново училище или преместване в нов дом.

 Дефицит на вниманието и хиперактивност

При възрастните същото ли е

Поради липсата на изследвания в областта на дефицита на вниманието и хиперактивността при възрастни е по-трудно да се определи наличието им. Просто не е задължително определянето на детските симптоми да работи при зряла личност. Признаците при зрелите хора са много по-фини, с по-ниска вероятност човекът да се бори с хиперактивност и по-висока за невнимание и лоша концентрация. Прибавете, че тези симптоми са уникални за всеки индивид и че дефицитът на вниманието и хиперактивността за възрастни могат да съществуват заедно с други проблеми като депресия, раздразнителност и нарушения на личността - способни да маскират проблема и да затруднят неимоверно диагнозата. За да улесним идентифицирането на проблема, на вниманието ви представяме най-често срещаните симптоми, които да се използват като насока, при определяне на дефицит на вниманието и хиперактивност в зряла възраст.

Общи симптоми

Хиперактивност

Хиперактивността има тенденция да бъде най-често свързваният с дефицита на внимание симптом. Но възрастните са по-малко склонни да бъдат прекалено хиперактивни, както са децата. Вместо това често се появява усещане за тревога, препускащи мисли, вълнение, прекалена словоохотливост и проблем със седенето неподвижно. Трябва да се помни, че хиперактивността не е задължителен симптом при възрастните и дори тя да отсъства, може да има наличен дефицит на внимание.

Трудност при опит за концентриране

Можете да „се отнесете" по време на разговори с приятели, да имате затруднения при събеседване или да се разсеете лесно, когато извършвате важна дейност. Хората постоянно да ви питат неща като: "Слушате ли ме? Интересувате ли се от това, за което говоря или не?". Да се борите при изпълнението на прости задачи и да живеете с тенденция да пренебрегвате нещата често води до грешки. Всичко това е признак за проблем и трябва да му се обърне внимание.

Хиперфокус

Хиперфокусът е моментът в, който страдащият е толкова завладян от задачата, намирана за стимулираща, че забравя всичко около себе си. Въпреки, че това може първоначално да изглежда като положителен развой, всъщност нерядко води до проблеми, тъй като пренебрегвате всичко останало около вас.

Дезорганизация

Като се имат предвид всички изброени по-горе симптоми, животът със сигурност може да се окаже хаотичен и извън контрол за страдащите. Поддържането на задачите и отговорностите в ред може да бъде изключително трудно. Може всичко редовно да се обърква - от това, че не знаете къде са ви ключовете, през липсата на ред в документацията, до хаос в графика със задачите за деня.

Импулсивност

Тези, които се борят с импулсивност, често изключително трудно ще намират търпение в себе си. Може да прекъсвате другите, да имате проблеми с показването на самоконтрол, да сте склонни към тенденция на пристрастяване и дори да сте готови да навлезете в рискова ситуация, поради спонтанни мисли.

Емоционални трудности

Управлението на емоциите може да бъде предизвикателство за възрастни с дефицит на вниманието. Възможно е често да се усещате стресирани, да имате експлозивен нрав и да се борите с проблеми, свързани с вашето самочувствие и увереност. Не е рядко човек да се окаже раздразнителен, неудовлетворен и да има резки промени в настроението, когато е под натиска на това състояние.

Какво причинява дефицита на внимание

Както при повечето сериозни състояния, дефицитът на внимание изглежда се дължи на редица проблеми — някои биологични, други социални. Идентифицирани са специфични гени, отговарящи за състоянието. При една трета от страдащите единият родител носи подобни на техните симптоми. Установено е, че усложненията при майката по време на бременност и раждане, лекарствата, ниското тегло на новороденото и високите нива на стрес при родилката имат връзка със състоянието.

Терапия

Както всяко състояние, засягащо качеството на живот и това може да бъде третирано с подкрепата на професионалист. Ако сте припознали своето ежедневие в симптомите, то е разумно да се обърнете към психолог, с чиято помощ да определите областите на нужда и терапевтичните подходи, способни да помогнат конкретно на вас.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимки: youtube.com; i2.wp.com; xavierlespinas.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноХранене при...НовиниЛайфстайлСнимкиСпортЗаболявания (МКБ)ЛеченияБотаника