Начало Психология Поведенческа психология Патология Какви са симптомите на депресията при деца

Какви са симптомите на депресията при деца

Какви са симптомите на депресията при деца - изображение

Всички са склонни да свързват образа на детето с безгрижие, а не с депресивни състояния. Но предизвикателствата на емоционалните проблеми и психичното здраве не са само за възрастните.
Статистиката за детската депресия е изключително притеснителна. Но реално не тя засяга близките, а конкретния случай на техния малчуган, който страда. Ето защо представяме на вниманието ви признаците на депресия при деца, които трябва да ви алармират, че се случва нещо нередно и опасно за вашия подраастващ.
Децата са по-емоционални от възрастните и е нормално промените в настроението да са ежедневие. Но родителите, близките и учителите могат да разберат дали детето е депресирано или са просто типичните пикове и спадове в емоционалния фон, придружаващи растежа.

1. Ако детето демонстрира емоционални реакции, необичайни за него/нея. Може да е по-раздразнително, отколкото някога сте го виждали или да не желае дори да играе.

2. Настроенията траят много по-дълго от обикновено или се променят прекалено бързо. Подобно необичайно преливане при емоционалното състояние трябва да ви сигнализира. Ако малчуганите винаги са кипвали гневно изключително бързо, но са добре едва 1 час по-късно, а сега се мръщят цял следобед, това може да е знак за повишени нива на тревожност и депресивност.

Не се заблуждавайте, че щом детето ви не изглежда тъжно, то не е депресирано. Възрастните са видимо тъжни, когато са в депресия, но вместо това децата може да са фрустрирани и раздразнителни, защото нямат нужния им опит, за да опишат какво чувстват.

3. Необичайното поведение продължава седмици наред. Депресията продължава седмици, дори месеци. С изминаване на времето става все по-упорита.

4. Поведението им не изглежда свързано с обстоятелствата. Ако са тъжни и плачат, но ви казват, че не знаят причината, или ако са ядосани на някой, който не им е сторил нищо — това е червен флаг. Докато нормалната нервност е следствие от очевидни инциденти, депресията и тревожността причиняват емоционални трусове и изблици, изглеждащи непредизвикани.

5. Емоциите засягат ежедневното функциониране. Учителите могат да забележат промени при фокусирането над дейностите. Родителите — спадане на интереса към хобитата и приятелите, както и социалното оттегляне. Всички ще видят свръхчувствителността към отхвърляне. Депресията при децата, както при възрастните, често води до борба с нещата, които преди са носили радост и до свръхчувствителност към отношението на другите.

6. Изразяват се, като че в бъдеще ги очаква само мрак и мъка. Децата могат да бъдат естествено драматични. Но внимавайте за промени в това, което детето говори. За начало — съвпада ли казаното с това, което наистина се случва с него? Казва ли ви, че никой не го харесва, дори когато приятелите му общуват с него? Потърсете израз на ниска увереност, като „за нищо не ставам“ или „нищо хубаво не ми се случва“. Както възрастните, така и децата могат да живеят с мисъл за смърт, като „по-добре щеше да е да не се бях раждал“.

7. Появява се регрес в поведението (регресът е връщане в развитието). Възможно е внезапно да не се способни на неща, които иначе правят без затруднения. Възможно е да смучат палец или да започне нощно изпускане на урина.

Промяна в режима


В обобщение, признаците на депресия при деца могат да включват:

• Промени в настроенията и поведението, които са необичайни за тях;
• Настроения, които продължават много по-дълго, отколкото преди;
• Емоционални изблици без видима причина;
• Споделяне на гледна точка или тъмни мисли, повлияни от депресията;
• Липса на интерес към дейности, на които някога са се радвали;
• Проблеми с ежедневното функциониране;
• Липса на желание за прекарване на време в компания.


Депресията и тревожността причиняват и физически симптоми

Можете да ги забележите, ако следите за:
• Спад на апетита;
• Проблеми със съня, включително кошмари, безпокойство и безсъние;
• Непрекъсната умора през деня, въпреки спането;
• Оплаквания за неразположение, които не могат да бъдат диагностицирани или доказани, включително стомашни и мускулни болки, както и главоболие;
• Развитие или увеличаване на нервните навици, като смукане на палеца и гризане на ноктите.
• Нощно изпускане на тазови резервоари.


Какво причинява депресия при децата

Нерядко серия от неща, които работят заедно, докарват на малчугана депресивен епизод. Това може да включва предизвикателни събития от живота, стресова среда, генетично предразположение към депресия или внезапно биохимично смущение.

Училищна среда


Училището може да бъде много тежка среда за някои деца -такава, която да доведе до ниско самочувствие и след това депресия. Причините за подобен развой могат да включват тормоз, натиск от страна на връстниците и тревожност за изпитване и оценки в рамките на учебния процес. На всички е известно, че разводът може да причини стрес на децата, но това не е единствената промяна в семейния живот, която може да доведе до тревожност и ниско самочувствие.

Всяка значителна промяна в семейния живот може дълбоко да разстрои детето, включително да се смени дома, да се появи нов партньор на родител, наличието на сериозно заболяване или скръбно състояние. Дори малчуганите да твърдят, че са добре, може да не са, защото нерядко са много загрижени за околните и се притесняват да бъдат искрени, ако са притеснени и объркани.
При силна травма, например физическо насилие, тревожността и депресията може да се появят години по-късно. При децата, чиито родител страда от депресия, вероятността на сходни състояния нараства с 25 %. При двама родители скача на 75%.

Какво да правим, ако детето ни има депресия може да научите ТУК>>>

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимки: highstermobile.co; scarymommy.com; lawyertime.com

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСпортИнтервютаИсторияСнимкиЛеченияСоциални грижиХранене при...Алт. медицинаВидеоТестовеЗдравни проблемиАнкетиИзследванияБотаникаРецептиНормативни актовеОбразованиеОрганизацииЗаведенияСпециалистиКлинични пътеки