Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Какво е емоционална регулация

Какво е емоционална регулация

Какво е емоционална регулация - изображение

За разлика от малките деца, които трябва да се научат да регулират емоциите си, от възрастните се очаква да умеят да ги управляват, особено отрицателните - като тревожност, гняв и чувство на неудовлетвореност, както и да не позволяват на негативните мисли и чувства да ръководят тяхното поведение.

И все пак, колкото и да се опитваме, не всеки път успяваме да попречим на емоциите си да поемат контрола над нашите действия. Когато това се случи, често съжаляваме за нещата, които казваме или правим, и ни се иска да върнем времето назад, за да поправим това. Съществуват много техники като медитация, самоосъзнатост и управление на стреса, които могат да ви помогнат да поемете отговорност за негативните си емоции и да подобрите реакцията си в емоционални ситуации. Тези техники могат да осигурят и други предимства, като подобряване на настроението, самооценката и проява на повече състрадание и съпричастност във взаимоотношенията с околните.

Емоциите са нашият компас

Емоциите функционират като компас, сигнализирайки за възнаграждения и заплахи в околната среда. Този компас обаче далеч не е непогрешим. Всъщност относително лесно е да ни насочи в грешната посока. Когато това се случи, ние извършваме серия от грешки, което може да бъде доста проблематично както за отношенията ни, така и за целите ни.

Ето защо е наистина важно да научим как и кога да се доверяваме на нашия емоционален компас. Това не означава, че емоциите са "лоши" или че трябва да се опитваме да ги потискаме. Точно обратното. Емоциите носят големия потенциал да ни помогнат да се ориентираме в средата си, ние просто трябва да се научим да ги изпитваме, без да ги увеличаваме и съответно – без да им позволяваме да поемат контрол над действията и поведението ни.

Пример:

Ако се чувстваме силно обезпокоени от това, че ни предстои първа среща, ние може да се изкушим да я отменим. Ако го направим, ние позволяваме на безпокойството си да контролира действията ни. Вместо това можем да се опитаме да регулираме безпокойството си, като си припомним, че човекът, с когото имаме среща, ни интересува много и не искаме да пропускаме шанса да го опознаем.

Емоционалната регулация е в основата на това кои сме ние, как мислим и как се отнасяме към света около нас. За някои хора емоциите могат да са толкова силни, че да им пречат да се справят ефективно в ежедневието. Пътят към здравословното емоционално регулиране изисква първо да можем да идентифицираме това, което чувстваме във всеки момент. Терапевт също може да ви помогне в овладяването на умението за емоционално регулиране.

Как възприемаме нашите емоции

Посланията, получени през нашите години на формиране, водят до много от настоящите ни вярвания. Есеистът и романист Джордж Сантаяна казва: "Онези, които не могат да си спомнят миналото, са осъдени да го повторят". В светлината на тази очевидна истина какво можем да кажем за посланията, които сме „погълнали” през годините? Те постепенно са се превърнали във факти. Нашите вярвания за себе си и другите са станали толкова дълбоко вкоренени, че често стават неоспорими и създават свой собствен живот. Такъв може да е случаят и с нашите емоции - те могат да бъдат категоризирани като добри или лоши, негативни или положителни. Когато категоризираме емоциите по този начин, можем съзнателно или несъзнателно да придадем повече стойност на някои емоции, като отричаме, минимизираме или избягваме други.

Този селективен подход към категоризирането на емоциите има дълбок ефект върху начина, по който се справяме с широк спектър от емоционално съдържание, включително нашата способност или желание да приемем това, което ни кара да се чувстваме неудобно.

Чрез търсенето на така наречените "добри емоции" можем да пренебрегнем неудобни или болезнени емоции, включително тревога, страх, чувство на неудовлетвореност, гняв, ярост, горчивина, възмущение, тъга, безнадеждност и безпомощност. Може да се твърди, че установяването на диференциация на добри или лоши емоции потиска емоционалното и психическото здраве.

Накратко, за да бъдем в добро емоционално здраве, ние трябва да даваме свобода и глас на всички свои емоции.

Прочетете още: Как да регулираме емоциите си – 3 практични съвета

Редактор: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com, goodtherapy.org
Снимка: newstart.se

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайл