Начало Психология Поведенческа психология Патология Какво е зоофобия

Какво е зоофобия

Какво е зоофобия - изображение

Човешкият вид е еволюирал, опитвайки се да завладее и контролира света. За по-голямата част от човечеството животните осигуряват храна, материали за промишлеността, забавление и образователен опит. Но за част от хората те могат да се разглеждат като източник на ужас или потенциална паническа атака. Зоофобията представлява екстремен страх от всички животни, независимо от формата или размера им. Ако не бъдат лекувани, страхът може да нарасне и да започне директно да влошава психическото състояние и социалния им живот.

Според някои изследвания хората имат генетично предразположение да се страхуват от определени животни. До известна степен този страх е необходим за оцеляването на човешкия вид. Тежестта или степента, в която хората се страхуват от представителите на животинския свят е пряко свързана с външния вид на животното, плашещите му възможности за нараняване и несъответствието на вида му с човешкия.

Според повечето експерти съществуват две основни причини за зоофобията:

- Еволюцията на човека се счита за основна причина за развитието на зоофобията. Животните са считани за вредни и опасни в най-ранните човешки цивилизации. Това води до свързването на зоофобията с естествен защитен механизъм, който хората са развили, като оцеляване в дивата природа. Със смяната на поколенията, немалко животни са получили място в човешкото домакинство, но много не са на почит в дома. Въпреки това, страхът е останал в човека и може да премине в най-екстремната си форма, ако нещо се обърка.

- Травматично преживяване. Съществена причина за зоофобията е предхождаща травма, свързана с животни, особено в ранна детска възраст. Ако човекът има история с нападение и нараняване от животно или е видял как някой друг е бил наранен, то този може да развие зоофобия.

При зоофобията се появяват тежки тревоги или стрес в емоционалния живот на индивида. Такива чувства обикновено се проявяват дълбоко в мозъка и се отзовават всеки път, когато индивидът е изложен на стресова ситуация, като например поставянето му в същата среда като по време на травматичното преживяване.

Също така е важно да знаем, че не всички страхове от животни се считат за зоофобия. Последният е постоянен, ирационален, неоправдан страх от животните, независимо колко са опасни или безобидни. В други случаи страхът от змии и паяци например може да се смята за съвсем нормален и необходим.

Симптомите на зоофобията

Симптомите, които обикновено се свързват със зоофобията, също често се наблюдават при панически атаки и при развитие на силни тревожни разстройства. Най-характерните от тях са:

- проблеми с дишането;

- усещане за прилив на паника;

- промяна в кръвното налягане;

- замайване или гадене;

- тремор;

- желание да избягате;

- повишаване на стресовите нива поради мисълта за животните;

- страх от всички животни, независимо то вида и размера им;

Колко често се среща зоофобията

Тъй като има много различни животни, от които можем да се страхуваме, формите на фобия могат да се считат за доста разпространени. Страховете  са по-интензивни при по-младите, отколкото при възрастните хора. Проучването на Seim and Spates от 2010 г. показва, че най-често срещаните фобии, свързани с животни са:

- страх от паяци — арахнофобия 34%

- страх от змии — офидиофобия 22%

- страх от плъхове — мусофобия 15%

- страх от насекоми — ентомофобия 11%

Общи факти за зоофобията

Трябва да се помни, че не всеки страх от животни може да се счита за зоофобия. Например, може да се смята за обичайно да се страхувате от плъхове, змии или дори големи, лаещи кучета. Страхът се счита за фобиен, когато е неконтролируем, ирационален и променя изцяло живота на носителя си. Зоофобията конкретно се явява като ирационален страх от всички животни, дори и да не са опасни или заплашителни. Личностите, страдащи от зоофобия, дотолкова се притесняват от животни, че са способни да сменят местоживеенето и стила си на живот, за да избегнат обектите на ужаса си. В момента, в който човек осъзнае, че предприема подобни мерки, е добре да потърси активно лечение, преди страхът да започне да унищожава и други аспекти от неговия живот.

Зоофобията е смятана за една от най-болезнените фобии, с които може да живее личността, тъй като страхът от животните се отнася до всичко - от котката на някой приятел до посещение в зоологическата градина. Всяко животно е в състояние да създаде стресова ситуация чрез тази фобия и тъй като те силно превъзхождат броя на хората на тази планета, проблемът е много съществен. Ако обмисляте търсенето на налични методи за лечение, които да ви помогнат да се справите по-добре със страха си от животни, направете някои изследвания и намерете най-добрите опции, подходящи за вас. Никога не е късно да преодолеете страха си и колкото по-рано започнете лечението, толкова по-лесно ще бъде възстановяването ви.

Лечение на зоофобията

Следните варианти на лечение могат да бъдат използвани за подобряване състоянието на пациенти със зоофобия: 

Когнитивна поведенческа терапия

Тя е свързана с промяна на поведението на човека. Терапевтът провежда редовни сесии за консултиране с пациентите в контекста на страха от животни и се опитва да открие и разбере вътрешните причини, които са отговорни за него. Терапевтът ръководи пациента при разбирането на фобията, за да изгради положително поведение. Крайната цел е да се освободят стресът и тревожността и да се спечели повече доверие, за да се изправи пред страха от животните.

Медикаментозна терапия

В тежки случаи лекарствата също могат да помогнат за контролиране на страха и безпокойството. Най-често предписваните лекарства са анти-тревожни и антидепресантни медикаменти, които балансират химикали като серотонин, който е отговорен за настроението и темперамента на индивида. Изборът на лекарства и подходящата дозировка се основават на съображения за: безопасност, ефикасност, тежест и честота на симптомите, коморбидност (присъствие на повече от едно заболяване, в допълнение към основното) и личните нужди на пациента.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: drugsdetails.com; allaboutcounseling.com
Снимка: huffingtonpost.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиБотаникаСнимкиЛайфстайлТестовеНовиниСпортИсторияЗаведения