Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Какво означава изместване в психологията? Ще бъдете изумени да узнаете

Какво означава изместване в психологията? Ще бъдете изумени да узнаете

Какво означава изместване в психологията? Ще бъдете изумени да узнаете - изображение

Изместването е защитен механизъм, при който човек насочва своите отрицателни емоции и разочарования към друг обект, за да се отърве от негативните чувства.

Важно е да познаваме този психологически защитен механизъм, защото той често диктува голяма част от нашите действия и изкривява визията ни за самите нас и околните.

Знаете ли, че?

Връзките, в които партньорите постоянно се разделят и събират, също се считат за форма на изместване.

На човешките същества се налага да се справят с разнообразни негативни емоции, което ги кара да използват механизми за защита. Тези механизми от своя страна са подсъзнателни техники за справяне, които използваме, за да намалим интензивността на нещо, което е неприятно, заплашително или неприемливо за нас. Често използван защитен механизъм в ежедневието ни, е този на изместването. Той възниква, когато човек насочи или измести своите отрицателни емоции, импулси, фрустрации и реакции към по-малко заплашителен обект, за да избегне негативни последици.

В статията ще разгледаме по-подробно много интересната концепция за изместването и ще ви дадем някои примери.

Какво представляват защитните механизми?

Зигмунд Фройд пръв предлага концепцията и обяснението на това по какъв начин те са неразделна част от безсъзнателната психика на хората. Той твърди, че без помощта на тези механизми човек непрекъснато ще бъде заливан от отрицателни емоции с цялата им интензивност, което би причинило непоправими щети на неговото психическо здраве.

За да ни предпазят от пряката атака на тези емоции, защитните механизми действат като вид буфери или амортисьори, с които да се намали болката и да се помогне на човек да се справи с негативността.

Какво представлява изместването

Изместването възниква, когато човек насочва своите отрицателни емоции и разочарования към друг по-малко заплашителен обект. Обектът, към който са насочени емоциите обаче, не е източника на разочарованието, той просто бива избран да ги поеме, защото е по-малко застрашаващ и може да нанесе по-малко вреда. Изместването се случва, защото човек очаква негативни последици, ако отрицателната реакция е насочена към първоначалния източник, поради което си избира друг по-слаб обект. 

Дори и най-малък стимул е достатъчен, за да се задейства изместването, което да доведе до тази негативна реакция, насочена към друг човек. Освен това, когато се изследва обективно, интензивността на реакцията обикновено не е оправдана от причината или стимула – т. е. стимулът е изключително слаб в сравнение с реакцията, която предизвиква.

Използвайки този защитен механизъм, човек се отървава от своята негативност и възбудителни токсични емоции, като ги насочва към друг човек и по този начин получава някаква форма на успокоение.

Например, да кажем, че сте на път да се срещнете с приятел и точно преди да излезете от апартамента си, се сблъсквате с киселото отношение на хазяина си. Когато пристигате на мястото на срещата, приятелят ви все още не е пристигнал и дори закъснява с 15 минути. Когато най-накрая пристига, ви обяснява, че е попаднал в задръстване. Но вие го нападате с твърдението, че не уважава времето на никого, освен своето собствено.

Това е изместване в действие - въпреки че знаете истинската причина за закъснението, вие все още сте бесни, защото не можете да изкажете негативните си коментари на вашия хазяин от страх, че ще ви изгони от квартирата.

Изместването често води до верижна реакция и обикновено не спира с един инцидент. Например, когато викате на свой приятел, той от своя страна ще се ядосва на гаджето си, гаджето на сервитьора, а сервитьорът на бездомното куче. По този начин верижната реакция продължава и само лек тригер е достатъчен, за да я предизвика.

Примери за изместване

По-долу са някои примери за психология на изместването, с които да разберем по-ясно тази концепция.

Пример 1:

Учителят по математика ви крещи пред целия клас, че не сте завършили домашното си. Докато влизате в къщи след училище, настъпвате една от количките на малкия ви брат и после го удряте здраво. Тъй като не бихте могли да кажете нищо на учителя, вие се прибирате вкъщи и пренасяте гнева и разочарованието си към малкия си брат, който не може да се защити ефективно.

Пример 2:

Майка ви ви се кара, че не сте изхвърлили боклука, вие давате израз на гнева, като удряте силно вратата, защото не можете да й отвърнете.

Пример 3:

Шефът ви вика за това, че не сте били готови с доклада си навреме, но не можете да му се развикате, защото се страхувате, че ще загубите работата си. Веднага след като се прибирате вкъщи, имате възможност да си изкарате гнева върху съпруга си, защото е забравила да вземе мляко.

Изместването е един от най-често срещаните защитни механизми, който се задейства на подсъзнателно ниво. Сега, когато знаете какво означава това, ще ви бъде по-лесно да идентифицирате появата му винаги, когато сте в такава ситуация.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologenie.com

Снимка: пак там

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиНовиниХранене при...Алт. медицинаИсторияЛюбопитноСпециалистиСпортОрганизацииСоциални грижиЗаведенияНормативни актовеИнтервютаТестовеБотаникаЛеченияОбразование