Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Какво представлява груповата терапия и в кои случаи тя е по-полезна от индивидуалната – част 1

Какво представлява груповата терапия и в кои случаи тя е по-полезна от индивидуалната – част 1

Какво представлява груповата терапия и в кои случаи тя е по-полезна от индивидуалната – част 1 - изображение

За мнозина "груповата терапия може да бъде по-мощна и мотивираща от индивидуалната", смята д-р Юди Хес, клиничен психолог с частна практика с групи, двойки и семейства в Бъркли, Калифорния.

Съществуват много видове групова терапия. Както посочва д-р Ървин Ялом в "Теорията и практиката на груповата психотерапия": "Многообразието от форми днес е толкова очевидно, че е най-добре да не говорим за групова терапия, а за много видове групови терапии."

Психотерапевтът Али Милър, която също е специалист в работата с двойки и групи, идентифицира различните видове така: "Някои групи се фокусират върху опознаването на междуличностните отношения, като членовете говорят предимно за това как се чувстват помежду си, докато в традиционните групи за подкрепа членовете се фокусират повече върху това, което се случва в живота им извън групата."

Групите, които води Милър, са "хибридни": "Характерното тук е, че се насърчаваме да говорим за живота си извън групата, но и да обсъждаме динамиката на отношенията вътре в нея."

Съществуват и психообразователни групи, в които терапевтът преподава специфични умения на членовете - като управление на гнева или диалектическа поведенческа терапия.

"Общото между тях е, че хората се събират под ръководството на обучен групов терапевт, за да работят за подобряването на живота си по един или друг начин", казва още Милър, която води групи в Сан Франциско и Бъркли, Калифорния.

Групите обикновено се състоят от 4 до 10 души, които се срещат всяка седмица в продължение на 90 минути. Срещите могат да продължат само няколко месеца, но има и такива, които продължават 5, 10 години.

Смята се, че груповата терапия е изключително полезна не само заради помощта, която хората получават от терапевта, но и заради възможността да наблюдават другите и да получават обратна връзка от членовете на групата за собствените им проблеми.

Груповият формат, макар и да не осигурява индивидуално внимание на всеки отделен случай, има доста предимства. Според терапевтите едно от най-силните сред тях е, че пациентите получават мигновена обратна връзка, включваща разбиране, съчувствие, много гледни точки, съвети и напътствия от хора със сходни на техните проблеми.

Друго предимство на груповата терапия е, че е по-достъпна. Чрез лечението на няколко пациенти едновременно терапевтът може да намали обичайната такса. В повечето случаи разходите за групова терапия са около една трета от индивидуалната терапия.

"Според мен груповата терапия е най-добрият избор сред различните терапевтични формати за хора, които имат потребност да подобрят своите социални умения", смята терапевтът Али Милър. По думите й тази потребност става все по-належаща, защото ежедневието ни е все по-зависимо от доброто ни взаимодействие с хората около нас.

Терапевтът, ръководещ групата, помага на хората да се научат да комуникират по-ясно и ефективно един с друг - в контекста на групата. Това неизбежно помага на членовете да усвоят нови социални умения, които да използват в ежедневните си контакти с хората в обкръжението си.

За разлика от индивидуалните терапевтични сесии груповата терапия предлага на участниците възможността да взаимодействат с други хора, които имат сходни на техните проблеми, в безопасна, поддържаща среда. Участниците могат да изпробват нови поведения, да играят роли и да се ангажират с други хора, като не само получават ценна обратна информация и съвети от други членове на групата, но и дават своя принос в разрешаването на проблемите на останалите в общността.

Много хора, които никога не са опитвали групова терапия, се страхуват от нея. Споделянето на интимна информация и подробности за живота (и проблемите) ни дори само с терапевта може да изглежда достатъчно трудно. А да направим това пред десетина непознати може да ни се стори наистина страшно и невъзможно. Това е една от основните причини хората да не желаят да участват в групова терапия. И все пак, на практика нещата са доста по-различни, защото много скоро след началото на срещите участниците в групата започват да се чувстват комфортно един с друг, да разговарят открито и свободно.

Терапевтите Али Милър и Юди Хес обобщават 5-те най-големи ползи от груповата терапия.

Вижте кои са те тук >>> Какво представлява груповата терапия и в кои случаи тя е по-полезна от индивидуалната – част 2

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychcentral.com
Снимка: seangrover.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноНовиниСпециалистиИсторияСнимкиСоциални грижиЗаведенияИнтервютаЛечения