Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Какво представлява груповата терапия и в кои случаи тя е по-полезна от индивидуалната – част 2

Какво представлява груповата терапия и в кои случаи тя е по-полезна от индивидуалната – част 2

Какво представлява груповата терапия и в кои случаи тя е по-полезна от индивидуалната – част 2 - изображение

За разлика от индивидуалните терапевтични сесии груповата терапия предлага на участниците възможността да взаимодействат с други хора, които имат сходни на техните проблеми, в безопасна, поддържаща среда. Участниците могат да изпробват нови поведения, да играят роли и да се ангажират с други хора, като не само получават ценна обратна информация и съвети от други членове на групата, но и дават своя принос в разрешаването на проблемите на останалите в общността.

Тепаревтичните групи обикновено се състоят от 4 до 10 души, които се срещат всяка седмица в продължение на 90 минути. Срещите могат да продължат само няколко месеца, но има и такива, които продължават 5, 10 години.

Смята се, че груповата терапия е изключително полезна не само заради помощта, която хората получават от терапевта, но и заради възможността да наблюдават другите и да получават обратна връзка от членовете на групата за собствените им проблеми.

Вижте кои са петте най-големи ползи от груповата терапия според психолозите Али Милър и Юди Хес:

Груповата терапия ви помага да осъзнаете, че не сте сами

В "Теория и практика на груповата психотерапия" д-р Ървин Ялом пише, че "много пациенти навлизат в терапията с обезпокоителната мисъл, че са уникални в своята нещастност, че само те имат някои страшни или неприемливи проблеми, мисли, импулси и фантазии".

Макар да е вярно, че всеки от нас е уникален и може да има своите уникални усещания и проблеми, в действителност борбите, които водим, са много, много сходни.

Ялом дава пример със случай от своята практика. Той помолил членовете на групата (сред които студенти по медицина, медицински сестри, психиатри, доброволци от Корпуса на мира) анонимно да напишат нещо, което не са споделяли с групата. Оказало се, че тайните били "изненадващо подобни": голяма част от хората споделили, че се считат за недостатъчни и некомпетентни, че се чувстват сами и неспособни да се грижат или да обичат друг човек. Само няколко от "тайните" били свързани със сексуални притеснения или проблеми.

Според Милър груповата терапия намалява чувството за изолация и отчуждение, прави страданието доста по-поносимо и "нормално", увеличава смисъла от това да бъдем свързани с другите и да работим ежедневно за задълбочаването на тази връзка.

Груповата терапия улеснява предоставянето и получаването на подкрепа

Едно от погрешните схващания за груповата терапия е, че членовете се редуват да споделят проблемите си и получават индивидуална помощ от терапевта, докато други наблюдават, казва Милър. Но това не е точно така, в действителност членовете се насърчават да разговарят помежду си и да се подкрепят, вместо да получават помощ само от терапевта.

Милър посочва този пример: мъж споделя с останалите членове на групата, че се сприятелява трудно, че се чувства изолиран и самотен. Групата го изслушва, обсъжда проблемите, но също така всеки споделя собствения си опит, а това само по себе си намалява чувството за изолация. Членовете споделят как са преживели различни периоди на самота, как са успели да се справят с отчуждението и изолацията, дават си надежда един на друг, вдъхновяват се и се насърчават взаимно.

Груповата терапия ви помага да намерите вашия "глас"

Да намериш собствения си глас означава да осъзнаеш собствените си чувства и нужди и да придобиеш смелостта да ги изразиш.

"Много хора не умеят да разпознават чувствата си и не познават нуждите си. Работата в група подобрява както емоционалната интелигентност на членовете, така и умението да устояват мнението и нуждите си, без да вредят на чуждите”, казва Милър.

Груповата терапия ви помага да се свързвате с другите (и себе си) по по-здравословни начини

„Често хората не разбират защо връзките им не работят”, казва Хес, който преподава в Института за интегрални изследвания в Калифорния в Сан Франциско.

"В безопасната атмосфера на груповата терапия членовете могат да получат честна обратна връзка от други, които в една или друга степен са загрижени за тях. Например, членовете могат да кажат: "Бих искал да съм по-близък с теб, но ми се струва, че ме държиш на разстояние” и да получат добронамерени и откровени обяснения от отсрещната страна", обяснява Хес и допълва, че груповата терапия дава възможност на човек да наблюдава как хората се свързват с другите в реално време, но и как се отнасят към себе си.

Според Али Милър друг положителен ефект от груповата терапия по отношение на свързването ни с другите, е, че тя помага да излезем от рамките и да се освободим от модели на взаимоотношения, които ни пречат да комуникираме пълноценно. Така например груповата терапия може да е изключително ценна за хора с болезнени раздели в миналото, които се страхуват от отхвърляне. При хора с подобни проблеми се наблюдава постепенно понижаване на напрежението и по-смело изразяване на себе си.

Груповата терапия осигурява защитна мрежа

В групите на Али Милър членовете се стремят да бъдат автентични и да говорят откровено за себе си и живота си. Те практикуват тези умения в групата и постепенно увереността им да прилагат наученото и в ежедневието нараства.

„Самото осъзнаване, че каквото и да споделиш, каквото и да ти се е случило, ти ще бъдеш разбран и утешен от останалите членове на групата, намалява стреса и създава усещане за сигурност. В този ред на мисли груповата терапия е особено ценна за хора, страдащи от депресия, социална тревожност или хора, които се намират в тежък преходен период в живота си”, казва още Милър.

Д-р Хес обаче допълва, че груповата терапия не е еднакво полезна за всички и определено трябва да бъде съобразена с индивидуалните проблеми и характеристики.

Към първа част >>>

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychcentral.com
Снимка: adoptionsupport.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноСпециалистиИсторияСнимкиСоциални грижиЗаведенияЛеченияИнтервюта