Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Как да критикувате партньора си, без да вредите на връзката

Как да критикувате партньора си, без да вредите на връзката

Как да критикувате партньора си, без да вредите на връзката - изображение

Замисляли ли сте се някога, че за хармоничното развитие на всякакви взаимоотношения (в семейство или в екип) е важно да има определени пропорции на критика и похвала?

Оказва се, че учените правят много изследвания по този въпрос и дават идеалното съотношение между позитивите и негативите.

Коефициентът Лосада

Коефициентът Лосада е съотношението между положителното и отрицателното в отношенията между хората. Психологът Джон Готман е първият, който отбелязва влиянието на тези пропорции. Повече от 40 години той анализира повече от 3 000 брака. Предвид пропорциите на положителното и отрицателното в една връзка, той може да предвиди вероятността за развод с 90% точност.

По-късно психологът Маршал Франциско Лосада, анализирайки стотици бизнес групи, ясно определя обстоятелствата с най-голяма ефективност и извлича съотношението.

Защо пропорциите са толкова важни ?

Представете си, че ситуацията е кораб с платна. Вятърът е похвала. А критиката е руля на кораба. Дали корабът ще се движи, ако критиката ви е по-голяма от похвалата? Без значение колко въртите колелото, няма да стигнете никъде без "вятъра на похвалата".

Или обратното - всичко, което правите, е да сеете похвали към партньора си и не обръщате внимание на недостатъците му. Такъв кораб ще стане неконтролируем и кой знае къде ще се носи с вятъра.

Коефициентът Лосада е приблизително равен на 3 похвали на 1 критика. Това е необходимият минимум за постигане на висока производителност във всеки отбор , независимо дали става дума за колега, приятел или член на семейството. Максимумът е около 7 похвали на 1 критика. Отношенията, които са извън границите на тези цифри, неизбежно се влошават с течение на времето.

Ето как работи

Без положително отношение и готовност за компромис, всякакви отношения ще се разпаднат. Но също толкова опасна е пълната липса на негативност. Балансът е много важен. Така че запомнете това просто правило: 3 похвали на 1 критика.

По статията работи: Елиза Трайкова 

Снимка: relateinstitute.com

Източник: Brightside.me

Още по темата:

4.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиИсторияНовини