Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Как да подадете ръка на партньора си, който страда от депресия

Как да подадете ръка на партньора си, който страда от депресия

Как да подадете ръка на партньора си, който страда от депресия - изображение

Когато партньорът ви се бори с депресията, вероятно вие изпитвате чувство на безпомощност, объркване или раздразнение. Възможно е да мислите, че всеки опит да помогнете на половинката ви бива отхвърлен или дори по-лошо – игнориран. Изпитването на вина за състоянието е също често срещано чувство, което може да изпитвате в този труден и за двама ви момент. Не забравяйте обаче, че не сте сами. Редицата двойки преминават през сходни периоди.

Депресията е изолиращо афективно разстройство, което може да повлияе негативно върху връзката ви, като страданието на партньора ви може да ви накара да се чувствате безпомощни и изплашени.

Нека първо се запознаем със симптоматиката на едно от най-често срещаните разстройства в световен мащаб. Страдащият от депресия обикновено съобщава чувства на тъга, безнадеждност и отпадналост, но може и да се изрази в продължителни изблици на гняв. Отправянето на обвинения към останалите и проявата на раздразнение и недоволство не са рядкост. Затварянето в себе си, самоналожената социална изолация и загубата на интерес или удоволствие от любими занимания и дейности са често срещани при хората с депресия.

Всички тези фактори могат да затруднят усилията за помощ, която се опитвате да предложите на половинката си, диагностицирана с афективното разстройство. Вашата подкрепа и обич обаче е много важна. Вярно е, че не можете да излекувате партньора си от депресия, но поне може да му помогнете по пътя към възстановяване.

Представяме ви 6 съвета, които може да последвате, за да разберете по-добре през какво преминават съпругът или съпругата ви с депресия и как може да им окажете помощ.

Научете повече за депресията

Въпреки че един от основните признаци на депресията представлява период от поне две седмици, по време на който има наличие на чувства на тъга и безнадеждност или загуба на интерес и наслада от приятни дейности, депресията само по себе си не е статична болест.

Хората, страдащи от афективното разстройство, може да имат много хубави дни само за да се почувстват значително депресирани отново. В същността си депресията е комбинация от приливи и отливи – добри и лоши моменти – малко като смяната на сезоните. Този аспект на афективното разстройство е труден за проумяване от близките и приятелите на страдащия.

Важно е да сте запознати със симптоматиката, за да може да забележите кога се задава нов депресивен епизод. Признаците на депресията са следните:

 • Потиснато настроение – тъга, безнадеждност или повишена емоционалност
 • Промени в апетита, включително намаляване или повишаване на теглото
 • Проблеми със съня – прекалено много или прекалено малко сън
 • Загуба на интерес и радост към извършването на нормални или любими занимания
 • Умора, като дори лесните и незначителни дейности изискват повече време от преди
 • Тревожност или възбуденост
 • Изблици на гняв
 • Чувства на вина или безполезност, включително прекалено много фокусиране върху минали събития
 • Трудности при взимането на решения, концентрацията и мисленето
 • Мисли за смъртта, включително суицидни мисли
 • Необясними физически симптоми

Първата стъпка в процеса на оказване на помощ на вашия партньор е запознаването със симптомите на афективното разстройство. Признаците на депресия може да варират и да се променят с хода на времето. Разбира се, консултирането с професионалист или четенето на материали относно афективното разстройство са важни, но най-добрият начин да разберете през какво преминава половинката ви е да я попитате, като се стараете да я изслушате.

Бъдете там за тях

Вероятно смятате, че най-адекватното решение е да идентифицирате най-добрите специалисти в района, най-успешните групи за самопомощ или да говорите с други хора с депресия относно най-подходящите техники за лечение. Всъщност най-значителното и важно нещо, което може да направите за половинката си е да бъдете там, когато има нужда от подкрепа. Може да държите ръката на партньора си, да го прегърнете или просто да сте до него, когато преживява тежък момент. Също така, е желателно да отправяте окуражителни думи, който изразяват готовността ви да помогнете.

"Кажи ми какво мога да направя, за да ти помогна."
"Ще се справим с това заедно."
"Ти си най-важният човек за мен."

Окуражете започването на лечение

За много хора, борещи се с депресията, симптомите понякога са толкова тежки, че причиняват значителни проблеми при извършването на ежедневните дейности, свързани с работа, училището, социалните дейности и взаимоотношенията. Други обаче не осъзнават, че са депресирани. Обикновено те не са запознати с признаците и мислят, че негативните им чувства са просто нещо, което трябва да издържат.

Прекалено често хората смятат, че могат да използват волята си, за да накарат неприятните и потискащи емоции да изчезнат, но депресията рядко се подобрява без прилагането на лечение. И ето тук идва вашата роля – да окуражите половинката си да потърси помощта на специалист. А вие може да придружавате партньора си, когато има час за терапия, като търпеливо го изчакате пред кабинета, показвайки явно подкрепата си.

Тъй като депресираните мъже и жени често изпитват липса на енергия, понякога вие трябва да сте активният човек във връзката ви. Може да направите това като:

 • Ясно изразите своите притеснения
 • Демонстрирате готовността си да помогнете, включително организирането и записването на часове за терапия
 • Обсъдите какво сте научили за депресията
 • Дискутирате евентуалните варианти за лечение, включително психотерапия, медикаменти или промени в начина на живот

Създайте домашна среда, изградена върху подкрепа и обич

От изключителна важност е да запомните, че нито един от вас двамата не е виновен за отключването на депресията. Независимо от факта, че не можете просто да премахнете афективното разстройство, все пак може да подадете ръка на партньора си, докато той/тя се бори с трудно преодолимите чувства.

Депресията често води до липса на енергия, като дори може да въздейства на навиците за сън и апетита. Именно поради това страдащият човек намира за голямо предизвикателство да поддържа здравословен начин на живот.

Как да помогнете на половинката си:

 • Фокусирайте се върху здравословното хранене. Насърчавайте партньора си да участва активно в приготвянето на храната, като готвите заедно.
 • Спортувайте заедно. Всекидневните физически упражнения могат да подобрят настроението. Планувайте някаква дейност за всеки ден от седмицата – разходка в парка или каране на колело.
 • Помогнете на партньора си да се придържа към плана за лечение. Когато имате време и възможност, може да пътувате заедно до терапевта, като вие останете в чакалнята, докато свърши часа.
 • Създайте среда без стрес. Рутината обикновено се отразява положително на страдащия от депресия човек, тъй като има дава увереност, че могат да контролират живота си. Подгответе план за всеки ден от седмицата, в който са включени точно определени часове за хранене, вземане на медикаменти и домакинска работа.
 • Поощрявайте половинката си. Когато хората се чувстват безнадеждни, те имат склонността да са много самокритични. Винаги бъдете готови да изтъкнете техните силни страни и аспекти, които имат нужда от подобрение.

Фокусирайте се върху малките цели

Когато депресията се появи, дори обикновените действия като ставането от леглото може да представляват монументална задача. Възможно е да помогнете като участвате активно в съставянето на списък с малки цели или ежедневни постижения. Вземете за пример кандидатстването за работа. Разделете голямата цел на няколко по-малки задачи като поправка на резюмето, намиране на обяви за работа и писане на мотивационен текст. За тези, които дори ставането от леглото е проблемно, може да се фокусирате върху вземането на душ и консумирането на здравословни ястия.

Бъдете осведомени за предупредителните сигнали за самоубийство

Рискът от извършване на самоубийство се увеличава значително при хората с депресия. Препоръчително е да знаете кои са признаците, за да може да реагирате своевременно.

 • Разговори за самоубийство
 • Набавянето на средства за самоубийство – закупуване на оръжие или трупането на таблетки
 • Резки промени в настроенията
 • Социална изолация
 • Чести мисли за смъртта
 • Лесно забележими промени в нормалните всекидневни дейности
 • Чувства на безнадеждност
 • Извършването на рискови действия или саморазрушително поведение, включително употребата на алкохол или наркотици или безразсъдно шофиране
 • Раздаването и подаряването на личните вещи
 • Сбогуване
 • Промяна в характера
 • Уреждането на делата

Грижата за партньор с депресия е емоционално изтощително, така че не забравяйте да се грижите и за самите себе си в този труден период.

Редактор: Нора Маркова
Източник: psycom.net
Снимки: Wikimedia Commons

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиНовиниХранене при...ЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлСнимкиАлт. медицинаЛеченияСпортВидеоАнкетиЗдравни проблемиТестовеБотаникаИзследвания