Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Как да преборим емоциите с… емоции

Как да преборим емоциите с… емоции

Как да преборим емоциите с… емоции - изображение

Самоконтролът е ключът към способността да се противопоставяме на желанията за незабавно удовлетворение, за да получим по-големи награди в бъдеще. Например, самоконтролът е основен фактор за по-добро здраве, тъй като дава възможност на хората да се противопоставят на водещо до лоши последствия поведение, пушене, употреба на алкохол и други вредни вещества.

Важна предпоставка за повишаване на самоконтрола е използването на нашите емоции за постигане на предизвикателни цели.

Проучванията показват, че положителните емоции (като радост и любов) могат да бъдат използвани, за да „отменят” ефектите от негативните емоции. В книгата си „Позитивност” Барбара Фредриксън (професор по психология и директор на Лабораторията по положителни емоции и психофизиология в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил) пише, че позитивните чувства дори променят мнението ни за хора, които не познаваме.

Когато се чувстваме добре, е по-вероятно да сме добри и да предлагаме помощ на непознати. Така култивирането на положителни емоции, като състрадание и благодарност, може да намали нашите собствени егоистични желания за незабавно удовлетворение и изграждане на взаимоотношения с другите, които биха могли да бъдат от полза за нашето собствено бъдеще.

Гневът често се използва за борба със страха, защото може да го блокира или дори замести. Гневът дава възможност за поемане на риск, за разлика от страха. Накратко, гневът надделява над нашите съмнения относно способностите ни и ни кара да предприемем действия (Lerner and Kelter, 2001). Така че, един от начините да управлявате страха е да се ядосате.

Страхът от своя страна може да намали гнева, който увеличава нездравословно самоувереността ни. Хората, които вземат решение под влияние на гнева, обикновено обработват информацията по изкривени начини и не успяват да обмислят алтернативни възможности, преди да предприемат действия. В този случай страхът е полезен, защото усмирява гнева и ни прави по-предпазливи.

Страхът също така може да бъде ефективен инструмент за поддържане на реда в обществото. Филмът „The Village” (2004) показва, че култивирането на страх има потискаща функция. Той поддържа селото като компактна единица и е основна причина жителите да не го напускат, но на твърде висока цена: живот в хроничен страх и ограничение на личната свобода.

Гордостта е силен източник на решителност, която мотивира хората да продължават напред и да се борят за решаването на проблемите. Чувстваме гордост, когато устоим на различни изкушения, които биха ни отклонили от нашите дългосрочни цели.

С помощта на гордостта можем да преборим и завистта. Когато завиждаме на някого, ние признаваме неговото превъзходство и нашето по-ниско статукво. Така, когато се уловим, че завиждаме на някого, чувството ни на гордост и самоувереност веднага трябва да ни напомни, че и ние имам своята висока стойност (Brooks, 2015).

Съжалението е негативна емоция, която човек изпитва, когато е убеден, че резултатът би могъл да бъде по-добър, ако е действал различно. Така че, добра стратегия е да си представим как бихме се чувствали, след като постъпим по определен начин. Това е трудно, тъй като хората са склонни да минимизират очакваното съжаление, но с повече практика е напълно постижимо.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаСоциални грижиФизиологияАнкетиСпортБотаника