Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Как да разберете кога трябва да останете просто приятели?

Как да разберете кога трябва да останете просто приятели?

Как да разберете кога трябва да останете просто приятели? - изображение

Приятелството е важна част от всяка здравословна и щастлива романтична връзка. Трябва да се омъжиш за най-добрия си приятел, нали?

Но достатъчно ли е да сте приятели?

Откъде знаете, че чувствата ви към някого наистина са романтични или може би връзката ви ще се развие най-добре като платоническо приятелство?

Къде е връзката между приятелството и любовта? Трябва ли да сте приятели или двойка? Коя връзка ще ви служи най-добре?

Нека да изложим някои фактори, които хората често свързват с романтични взаимоотношения, но са също толкова важни в приятелството:

Привличане. Чувството на привличане към някого не е окончателен знак за романтичен потенциал. Взаимното привличане е от основно значение за приятелството: Дългосрочните приятели демонстрират много от емоционалните преживявания, като копнеж и липса, които характеризират привличането, което го прави не толкова различно от връзката между романтичните партньори.

Интимност. Близостта има значение в романтичните отношения, разбира се, но има значение и в приятелството. Интимността се придобива чрез разкриването: Когато хората споделят своите чувства, реакции и тревоги с доверен и отзивчив приятел, те изграждат близост, която спомага за поддържането на връзката.

Подкрепа. Даването на подкрепа е работа както на приятелите, така и на романтични партньори. Такава подкрепа насърчава способността на индивидите да се развиват и естествено е високо ценен компонент в близките отношения. И приятелите и романтичните партньори могат да допринесат за вашето благополучие, осигурявайки социална подкрепа.

Удоволствие. Да се забавлявате заедно и да се радвате на компания си – и двете характеризират приятелствата и романтичните партньорства. Само защото обичате да прекарвате време с някого или чувството за хумор на някого, не означава, че сте по пътя към романтиката, но би означавало, че имате голяма основа за приятелство.

И така, къде се различават романтичните отношения от приятелството?

Отвъд сексуалния компонент, който по принцип е определяща черта на романтичните взаимоотношения и липсва при повечето приятелства - една от причините "приятелствата с ползи" да са чест източник на объркване - съществуват и други аспекти, които могат да изяснят дали двама души са добре пригодени да бъдат романтични партньори, а не просто приятели.

Споделени цели. Романтичните партньори се различават от приятелите в степента, в която техните бъдещи пътеки са подравнени. Те желаят подобно бъдеще, а по-късно дефинират помежду си съвкупност от общи бъдещи очаквания, с които всеки от тях може да се ангажира с (например, съвместими възгледи за религията, ролите на двата пола, искат ли деца или не, финансови навици). Тези споделени гледни точки не са предпоставки за приятелство, но правят голяма разлика в романтичните отношения.

Време и внимание. Романтичните отношения надскачат приятелствата, когато става дума за времето, прекарано заедно и за взаимното внимание Това в много отношения е когнитивно- ефективен компонент на партньорството, което означава, че хората решават да се съсредоточат един върху друг и да се чувстват комфортно с нивото на внимание, което се дава и получава. Когато един човек е готов да даде своето време и внимание, докато другият не е, това може да бъде рецепта за небалансирана и неудовлетворителна романтична връзка.

Взаимозависимост. Определящата черта на романтичните взаимоотношения е тяхната потенциална степен на взаимозависимост. Да, приятелите са зависими един от друг, но животът на романтичните партньори има склонност към обединение. Когато развиват романтична връзка, хората стават все по-зависими един от друг и това се счита за здравословна прогресия от "мен" и "вие" в "нас". Дълбочината и богатството на романтичната взаимозависимост я отличават от приятелствата.

Положителни илюзии. В здравите романтични взаимоотношения индивидите са очаровани от партньорите си. Те поддържат по-високи възгледи за партньора по отношение на неговото поведение, умения, нагласи, възприятия - списъкът продължава. Тези илюзии са здравословни и помагат да се определят романтичните взаимоотношения спрямо приятелството, тъй като имаме склонност да имаме по-обосновани възгледи за нашите приятели.

Въздействие. Разбира се, нашите приятели оказват влияние върху целите, предпочитанията и перспективите ни, но романтичните ни партньори имат много по-силно влияние върху това кои сме ние. Хората всъщност инкорпорират своите романтични партньори в собственото си чувство за себе си. С други думи, самоопределението на хората включва романтичните партньори и много по-малко техните приятели.

Ангажимент. Често пренебрегвана, ролята на ангажираността е безспорно най - важният фактор при вземането на решение дали дадена връзка ще бъде приятелство или романтично партньорство. Решението за романтична връзка прогнозира стабилност и отразява умишлен избор, за работа върху създаването на романтично партньорство.

Решението за бъдещето на връзката означава претегляне на разходите, ползите, алтернативните възможности, очакванията и инвестициите, които вече са направени в дадено партньорство, но такова претегляне трябва да отразява оценката за работата, която води до поддържането на партньорство. Докато много приятели могат да бъдат добри партньори, това е решение и ангажимент за живот с някой, който насърчава успеха в отношенията.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: penelopesoasis.com

Източник: psychologytoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиПсихологияЗдравни съветиНовиниИстория