Начало Психология Социална психология Групова динамика Как да разпознаете токсичния колега

Как да разпознаете токсичния колега

Как да разпознаете токсичния колега - изображение

Вероятно сте чували невероятни истории от свои близки и познати за токсични колеги или съотборници. Този проблем не е нов - подмолните, отмъстителни, груби и неетични колеги съществуват от началото на организирания труд. Сега повече от всякога последиците от недопустимото и непродуктивно поведение на служителите оказват влияние върху успеха на компанията. Бизнесът има нужда от работещ колектив, за да функционира успешно.

От самите участници в съвместната дейност се очаква да бъдат услужливи, адаптивни и проактивни. Времето на безмълвно и безропотно изпълняване на нарежданията на по-висшестоящите вече е отминало. Този начин на работа е заменен от иновационни подходи, с помощта на които служителите комуникират непрекъснато и свободно споделят информация помежду си.

Заради новата динамика в офис средата дисфункционалните участници могат да навредят сериозно на качеството на работа и то много повече отколкото по времето на старите офис практики.

Най-често срещаните токсични поведения на колегите включват:

  • Неконструктивна критика и обвиняване
  • Разпространяване на слухове и започване на интриги
  • Показване на съгласие по време на оперативки, но след това не се спазват дадените обещания
  • Отказването да се споделя важна информация с другите колеги
  • Съзнателното подкопаване на останалите
  • Насочване на всички усилия и енергия към осъществяване на личните цели (а не тези на екипа или компанията)

Аби Кърноу-Шавез (Abby Curnow-Chavez) е успяла да натрупа значителен опит в сферата на човешките ресурси, като нейната работа се фокусира върху подпомагането на организации, екипи и лидери да процъфтяват в своята сфера. След като Аби Кърноу-Шавез и нейни колеги проучват хиляди екипи и събират информация от множество индустрии и сектори, те анализират наличните данни, за да установят какво превръща едни отбори във високо успешни, докато други се провалят в своите начинания.

Резултатите от изследването показват, че най-важният фактор за определяне на съотношението триумф/крах е качеството на междуличностните отношения в екипа.

Всъщност около 70% от вариациите между най-зле представящите се отбори (които изследователите наричат "отбори на саботиращите") и най-добре представящите се отбори (които са определени като "отбори на лоялните") зависят изцяло от качеството на връзките между колегите. И то не само някои или повечето връзки, а всички. С други думи, само един токсичен член на екипа е достатъчен, за да попречи на отбора да се представи на високо ниво.

Токсичните членове на екипа са изключително контрапродуктивни и пагубни за процъфтяващата офис средата, защото те:

Създават ненужна драма и стават причина за разсейване. Тяхното поведение пречи на позитивната нагласа да властва в офиса и отмества фокуса от генерирането на креативни идеи към незначителни препирни и одумвания. Членовете на екипа губят ценно време, притеснявайки се от лични нападки, вместо открито да споделят идеите си, да експериментират, да поемат рискове и да обсъждат това, което ги вълнува и вдъхновява.

Подриват марката на екипа. Неприемливото и неетично държание на токсичните колеги нанася щети на цялостния имидж на екипа и създава лошо впечатление на останалите служители и най-вече на началниците. Всъщност според проучването на Аби Кърноу-Шавез заинтересованите страни извън екипа са 2,000 пъти по-склонни да възприемат отбора на лоялните като високоефективен в достигането на добри резултати за разлика от отборите на саботиращите. Изглежда, че наличието на токсични колеги е силно свързано с имиджа на марката и впечатлението, което екипите правят на външни лица.

Подкопаване на ценностите на лидера и на компанията. Държанието на токсичните колеги води до появата на цинизъм, наличието на който допълнително разрушава стандартите за поведение на служителите.

Унищожава културата на екипна работа. Има вероятност в даден момент подривното, неуважително и грубо поведение на токсичния колега да се превърне в норма. Дори приятелски настроените, комуникативните и здравомислещи членове на работния екип могат да започнат да попиват негативизма на офис средата и да отговарят по същия начин на проблемния индивид. Показването на неуважение и неприязън към токсичния колега обаче само подсилва непрекъснатия цикъл от недопустимо поведение на работното място.

Ако вие сте лидера на екипа, тогава пътят напред е ясен. Необходимо е да признаете какво се случва в офиса и да изискате от токсичния колега да следва по-висок стандарт на държание. Без значение от неговата продуктивност, резултати, технически знания, интелигентност или безценен опит, вие не може да толерирате поведение, което пречи на всички останали да се трудят.

Но какво се очаква от вас да направите, когато не се намирате по-високо в работната йерархия от своя токсичен колега? Много служители се чувстват безпомощни срещу нападките, обидите и манипулациите на проблемните индивиди в офиса. В някои случаи изпиталите токсичното поведение върху себе си напускат екипа или компанията, защото работната среда се е превърнала в непоносима.

Разберете как да реагирате спрямо проблемните си колеги в нашата статия на темата – 4 стратегии за справяне с токсични колеги!

Редактор: Нора Маркова
Източник: hbr.org
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияТестовеПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиДиетиСпортАлт. медицинаНовиниФизиологияОрганизацииАнкетиНормативни актовеИсторияЛечения