Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да се грижите за тийнейджър със социална тревожност

Как да се грижите за тийнейджър със социална тревожност

Как да се грижите за тийнейджър със социална тревожност - изображение
Ако сте родител на тийнейджър със социална тревожност, може би ви е трудно да знаете как да съдействате по най-добрия начин. Освен, че е нужно детето ви да получи правилно диагностициране и ефективно лечение, като когнитивно-поведенческа терапия и/или медикаменти, има няколко стъпки, които да предприемете, за да му помагате ежедневно.

Излагайте своя тийнейджър на социални ситуации

Макар че е изкушаващо да го предпазвате, то важно е да му осигурите опит за изграждане на увереност и да не му позволявате да избягва ситуации, които го карат да се тревожи. Постепенното излагане на нови преживявания ще му помогне да изгради социални умения и да се чувства по-уверен в способностите си. Това непременно ще включва и натиск да излезе извън зоната си на комфорт, но подходът трябва да е премерен. Терапевтът ръководи този процес, но вашето участие като родител е от ключово значение.

Ако имате тийнейджър у дома, никога не забравяйте да му дадете възможност да говори сам за себе си в ситуации като поръчка в ресторант или купуване на билети в киното. Давайте му похвали и възнаграждения винаги, когато се изправи срещу страховете си в социални взаимодействия.

Изберете цел

Накарайте вашия подрастващ да си набележи реалистична цел — да се присъедини към клуб или група, или да създадете ново приятелство - и работете с него, за да предприемете стъпки за постигането й.

Например, нека отиде на клубна среща и да се вслуша в разговорите, преди да се присъедини или наминете заедно до къщата на новия съсед и го поканете да поседи с вас. Изграждането на положителен опит и упражняването на социално общуване ще помогне за повишаване увереността на вашия тийнейджър.

Уверете се, че вашият тийнейджър релаксира

Когато страдате от тревожно разстройство, особено важно е да имате време за релаксация—да си вземате почивка от безпокойството.

Насърчавайте детето си да прави физически упражнения и да участва в дейности, които намира за отпускащи, като рисуване, свирене на инструмент, йога, водене на дневник или практикуване на занаяти. Това ще му помогне да развие способност да управлява по-добре тревожността си.

Не давайте на детето си специално отношение

Отнасяйте се към тийнейджъра си така, както се отнасяте към всяко друго дете и нека очакванията ви бъдат същите, макар че понякога може да се наложи да бъдете малко по-гъвкави. Опитайте се да му осигурите дейности, в които да блесне, за да изгради увереност и му задавайте домашни задължения, така че да се чувства полезен в семейството.

Слушайте и предлагайте съвети

Ако на вашия подрастващ му е удобно да говори с вас за чувствата си, слушайте внимателно и давайте съвети. Нека знае, че понякога чувството на нервност е нормално за всички тийнейджъри. Напомняйте му ситуации, в които се е справял добре в миналото, и го уверявайте, че вярвате в неговата способност да се справя.

Потърсете помощ

Ако тийнейджърът ви страда от екстремна социална тревожност, която сериозно влошава ежедневното му функциониране, спира го да посещава училище или съществува опасност от самонараняване/самоубийство, важно е веднага да потърсите професионална помощ. Обадете се на специалист в областта!

По интервюто работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: scarymommy.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноСоциални грижиСпортИнтервютаЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияТестовеБотаника