Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Невинаги е Алцхаймер: Какво причинява загуба на памет - част 1

Невинаги е Алцхаймер: Какво причинява загуба на памет - част 1

Невинаги е Алцхаймер: Какво причинява загуба на памет - част 1 - изображение

Понякога пропуските ни в паметта се възстановяват лесно.

На повечето от нас, от време на време или сравнително често, се случва да забравят нещо. Тези епизоди на загуба на памет могат да причинят раздразнение и чувство на неудовлетвореност, както и страх, че "губим" ума си и започваме да развиваме болестта на Алцхаймер.

Тя, както и други видове деменция, са отговорни за загуба на паметта, но добрата новина е, че има и редица непостоянни фактори, които могат да оказват такова влияние. И още по-добрата - някои от тях са лесно обратими.

Какво ни кара да забравяме? Какво ни пречи да запаметим информация или да си я припомним?

Ето някои от многото причини:

Емоционални причини

Тъй като умът и тялото са свързани и взаимно се повлияват, вашите емоции и мисли могат да въздействат върху мозъка. Енергията, която е нужна, за да се справите с определени чувства или стрес, може да попречи на съхраняването или запомнянето на подробности и планове.

Често тези емоционалните стимули за загуба на паметта могат да бъдат третирани и подобрени чрез подкрепа, консултиране, промени в начина на живот, дори чрез самото осъзнаване и ограничаване на излагането на моменти, които увеличават стреса.

Стрес

Твърде многото стрес може да претовари ума и да предизвика разсейване и проблеми с мозъка. Ако краткосрочният остър стрес може да предизвика моментен проблем с паметта, то хроничното дългосрочно излагане на стрес е в състояние да увеличи риска от деменция. Управлението на стреса е важна стратегия за поддържане на качеството на живот и подобряване на здравето на вашите тяло и мозък.

Депресия

Депресията може да притъпи ума и да причини такова безразличие към обкръжението ви, от което паметта, концентрацията и осведомеността ви да пострадат. Умът и емоциите ви могат да бъдат толкова претоварени, че просто да не сте в състояние да обръщате много внимание на това, което се случва наоколо. Логично, припомнянето на нещо, на което не сте обърнали внимание, е трудно.

Депресията може също да причини проблеми със здравия сън, което да затрудни запомнянето на информация.

Псевдодеменция е термин, който описва тази комбинация от загуба на памет и депресия. Ако смятате, че сте в такова състояние, когнитивните тестове могат да помогнат да се успокоите и да изключите истинската деменция като вариант. Въпреки че се чувства "затъпял" в ежедневието си, човекът с псевдодеменция би могъл да се справи много добре с когнитивните тестове.

Депресията обикновено се поддава на лечение. Често комбинацията от консултиране и медикаменти може да бъде много ефективна.

Тревожност

Ако понякога, когато правите тест, паметта ви е напълно заличенат, въпреки че знаете дадената информация, можете да обвинявате безпокойството. Някои хора изпитват тревожност в определени ситуации, като примера с теста, а други имат по-широко разпространено генерализирано тревожно разстройство, което непрекъснато пречи на здравословното функциониране, включително способността за запомняне в ежедневните дейности. Идентифицирането и лечението на тревожността може значително да подобри качеството на живот, а вероятно и паметта ви.

Мъка

Скръбта изисква голямо количество физическа и емоционална енергия и това може да намали способността ни да се фокусираме върху събитията и хората около нас. Следователно нашата памет разбираемо може да пострада.

Скръбта до известна степен е подобна на депресията, но често се предизвиква от конкретна ситуация или от загуба на нещо или някого, докато депресията може да изглежда без конкретна причина.

Дълбоката скръб изисква време за обработка, ето защо е подходящо и необходимо да си дадете нужното време, когато тъгувате. В този период може да се чувствате изтощени - както физически, така и психически. Освен подареното време, нужно е да сте състарадателни към себе си. Индивидуалните групи за консултиране и подкрепа могат да ви помогнат да се справите с мъката.

Лекарства и медицински процедури

Алкохол или наркотици

Алкохолът и наркотиците могат да увредят паметта ви, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. От сривове в деня на приемането им до повишен риск от деменция години по-късно, тези вещества могат значително да навредят на паметта ви.

Твърде многото алкохол е в състояние да причини и синдром на Вернике-Корсаков (СВК), който, ако се лекува незабавно, може да бъде частично обратим при някои хора.

Лекарства с рецепта

Само защото медикамент е предписан от лекар, не означава, че не може да навреди на тялото ви и да наруши паметта ви. Може да приемате лекарството точно както ви е препоръчано, но ако комбинирате твърде много лекарствени средства, те могат значително да повлияят на способността ви да мислите и да запомняте ясно.

Ако посещавате различни специалисти за различните заболявания, уверете се, че всеки от тях има пълен списък с лекарствата, които биха могли да взаимодействат с тези, които вече приемате. Заслужава си да попитате лекаря си дали някои от медикаментите могат да бъдат постепенно намалени, за да се елиминира причината за вашето забравяне.

Химиотерапия

Ако ви е назначена химиотерапия, може да се появи т.нар. "химиомозък", описан като мозъчна мъгла, като страничен ефект от лекарствата. Успокояващото е, че това е често срещано и обикновено временно въздействие на процедурата.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: redorbit.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиТестовеНовиниЛюбопитноЛайфстайлСнимкиФизиологияХранене при...Алт. медицинаБотаникаСпортЛечения