Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Как позитивното мислене влияе на вашето здраве

Как позитивното мислене влияе на вашето здраве

Как позитивното мислене влияе на вашето здраве - изображение

Някога замисляли ли сте се как позитивното мислене влияе на вашето здраве? 

"Хубави мисли – хубав живот" е добро мото, спрямо което да се живее, но представлява ли подобно клише нещо, към което да се стремим? Според редица научни изследвания позитивното мислене оказва силно влияние както върху психичното ни, така и върху физическото ни здраве. Поддържането на положителна нагласа обаче не означава да гледаме на света като през розови очила, а по-скоро да си изградим позитивен, но същевременно реалистичен светоглед, вместо да се носим в облак от негативизъм.

Нека разгледаме по-обстойно как промяната в общата нагласа може да повлияе добре на вашето здраве.

Позитивното мислене ви прави по-издръжливи на стреса, който ви поднася живота.

Оптимистичната нагласа може да ви помогне да се справяте по-успешно с трудностите в живота ви. Менталната издръжливост е важна психологична характеристика, която помага на хората да преодолеят проблемите си и спънките в ежедневието си, дори да преуспеят въпреки нещастието и злополучието.

Проучване от 2004 г. открива, че позитивното мислене спомага за по-стабилно психическо и по-добро физическо здраве, тъй като допринася за усъвършенстването на уменията за справяне с трудности.

Позитивното мислене може да ви направи по-малко податливи на настинка.

По-силен имунитет е един от многото начини, по които позитивното мислене влияе на здравето ви. Според едно изследване участниците са имали по-силен имунен отговор, когато хората са се чувствали оптимистични. Когато обаче някои участници са имали повече песимистични мисли, техният имунен отговор е бил значително по-слаб. Въпреки че позитивното мислене не представлява панацея, която лекува всичко, поддържането на светъл мироглед може да помогне с някои неразположения като настинката.

Позитивното мислене може да ви помогне да се справите с тежките болести.

Хубавите мисли и оптимистичната нагласа може да ви помогне в борбата със сериозните здравни проблеми, с които може да се сблъскате. Според едно проучване, използващо ХИВ позитивни участници, диагностицираните с тежкото заболяване са имали по-малък вирусен товар (количество ХИВ има в кръвта), вземали са лекарствата си по-прилежно и са били по-малко депресирани, след като са преминали курс за това, как да използват 8 умения за позитивно мислене.

Позитивното мислене дори може да доведе до по-дълъг живот.

Учените също така са открили, че оптимистичната нагласа може да повлияе на продължителността на живота. Резултатите от изследване на психолози от Йейлския университет показват, че позитивния светоглед не само води до по-добро здраве, но и до по-дълъг живот. Учените заключават, че оптимизмът може да спомогне за подобряването на уменията за справяне с трудности, намаляване на нивата на стрес, както и увеличаване на броя на здравословните дейности.

8 стъпки към позитивен живот

1. Опитайте се да назовете поне по едно хубаво нещо, което ви се случва през деня.

2. Позволете си да се насладите на приятните моменти.

3. Започнете дневник, в който да описвате позитивни преживявания.

4. Направете списък, съдържащ силните ви страни, като опишете как можете да използвате тези свои таланти.

5. Направете списък с малките неща, които ви стресират, като също така помислете как да ги възприемате по по-позитивен начин.

6. Поставете си постижима цел и се опитвайте да я достигнете, като не забравяте да следите прогреса си.

7. Постарайте се да проявявате доброта спрямо останалите поне по веднъж на ден. Опитайте се да оцените щедростта на другите спрямо вас.

8. Започнете да практикувате осъзната медитация, за да задържите фокуса си върху тук и сега, вместо да гледате назад към миналото или да се тревожите за бъдещето.


Редактор: Нора Маркова

Източник: explorepsychology.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиАлт. медицинаСнимкиОрганизацииНормативни актовеСпортНовиниХранене при...АнкетиСоциални грижиИнтервютаТестовеЗаведенияФизиологияЛеченияПроизводителиИсторияРецептиОткритияОбразованиеКлинични пътекиБотаника