Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Реалистичният позитивизъм е ключът към щастието – на всяка възраст

Реалистичният позитивизъм е ключът към щастието – на всяка възраст

Реалистичният позитивизъм е ключът към щастието – на всяка възраст - изображение

Всички ние ги познаваме: онези автентично позитивни хора, които са доволни от живота си и себе си и просто се забавляват да бъдат наоколо. Виждаме, че животът им не е съвършен и въпреки това, те са оптимисти, усмихнати и устойчиви. Те не изпадат в крайно отчаяние в моментите на провал и неуспехи, нито се главозамайват от постиженията си. Те приемат действителността такава, каквато е, но не спират да се стремят към нови цели и върхове.

Те познават себе си, знаят какво искат и се стремят да го постигнат. Психолозите наричат това отношение към живота и начин на съществуване "реалистичен позитивизъм".

С течение на годините този тип хора подобряват благосъстоянието си - нивото на щастие и удовлетворение при тях нараства, а заедно с това те се радват на добро здраве – както психическо, така и физическо.

И все пак, добре е да знаем, че този тип житейска нагласа не е вродено качество и всички ние имаме потенциала да го развием, а основният мотив да го направим е, че реалистичният позитивизъм е ключът към щастието в един от периодите в живота, които хората приемат най-трудно – старостта.

Реалистичният позитивизъм е начин на мислене, който насърчава нашето личностно израстване и ни помага да създадем живота, който ще обичаме. Реалистичният позитивизъм означава, че приемаме нещата, които ни се случват, не преувеличаваме трудностите и не подценяваме собствените си възможности.

Реалистичният позитивизъм означава да виждаш и приемаш това, което се случва в момента - както в своя вътрешен свят, така и в света около теб, а след това да умееш да насочиш вниманието си към това, което ти харесва.

Опитайте тези четири стратегии за развиване на реалистичен позитивизъм:

Поставете възприятията си в перспектива

Често бъркаме нашите възприятия с реалността. Нашите възприятия не са факти; те са нашите интерпретации на събитията и заключенията, които извеждаме, а те най-често не се основават на действителността. За да преодолеете това, е полезно да разгледате за всеки случай и най-добрия, и най-лошия възможен сценарий. Ако прогнозата за времето включва сняг, може да има снежна буря (според най-лошия сценарий) или слънчеви часове (според най-добрия), или обикновено количество снеговалеж (според най-вероятния).

Приемането на по-широка перспектива също е от полза. Напомнете си: "Винаги може да е по-лошо." Следващият път, когато се почувствате обезсърчени, гледайте документален филм за хора, които трябва ежедневно да се борят за своето оцеляване. Това веднага ще ви даде нова гледна точка за собствените ви проблеми и ще ви помогне да намерите разрешение по-бързо.

Винаги има нещо, което можете да направите, за да подобрите положението, в което сте, дори ако става въпрос само за промяна на начина, по който гледате на нещата.

Старайте се да гледате по-оптимистично на нещата

Оптимистите откриват възможности там, където песимистите виждат проблеми. Тъй като това, върху което се фокусираме, допринася значително за начина, по който виждаме света, тези различни подходи съвсем логично водят след себе си различни резултати. По-щастливият живот принадлежи на тези, които признават проблемите (реалистичните такива), но след това бързо насочват вниманието си към намирането на решения (позитивизъм).

Психолозите съветват да се фокусираме не само върху решението, но и върху визията, която искаме да постигнем. Това означава, че ще бъдем много по-силни, когато работим, за да създадем нещо положително, отколкото когато работим, само за да отстраним отрицателното. Ако сте болни, например, фокусирането върху решението означава търсене на лечение. Но задаването на по-високи стойности означава да търсите какво искате отвъд лечението. Ако винаги сте искали да посетите някое конкретно място, докато се лекувате, планирайте пътуването си.

Припомняйте си, че контролирате живота си и можете да се справите с предизвикателствата

Удоволствието и комфортът, които изпитваме в своята кожа и в своето съществуване, влияят на всяка част от нашия живот. Степента, в която се чувстваме щастливи и доволни от със себе си увеличава нашата увереност и самоуважение, които ни помагат да вървим напред и да постигнем целите си, или напротив: понижава увереността и самочувствието и ни пречи да постигнем удовлетворение и смисъл.

Ключът да живеете най-добре живота си е да разговаряте със себе си по начин, който ви напомня, че контролирате живота си, че сте гъвкави и че имате способността да растете и да се справяте с предизвикателствата.

Заменете негативните и ограничаващи думи в речника си с по-позитивни. Съвсем скоро ще се убедите, че това ще допринесе за промяната в отношението ви и чувствата ви. Всяко предизвикателство е възможност да научите нещо за себе си и да станете човека, който искате да бъдете - мъдър, смел и любящ. И не забравяйте винаги да отбелязвате своите усилия, напредък и постижения, това ще ви мотивира и вдъхнови.

Търсете вдъхновение

Наблюдавайте хората, на които се възхищавате – това е един от най-добрите начини да се вдъхновите и да повярвате, че и вие сте способни да постигнете това, към което се стремите.

Тези четири стратегии са чудесен начин да започнете да променяте отношението си към себе си, живота и света. Независимо от възрастта ви, науката е категорична: мозъкът може да бъде пренастроен и превъзпитан. Необходимо е само желание, решителност и практика, а наградата си заслужава – ще успеете да изградите живота, за който мечтаете.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: inspirationalstorytellers.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаСнимкиНовиниСоциални грижи