Начало Психология Социална психология Групова динамика Как се създава доверие

Как се създава доверие

Как се създава доверие - изображение

Здравината на отношенията не се гради само върху емоционалните връзки, които поддържаме с околните. Най-вероятно сте забелязали как въпреки топлите ви чувства към някого, не бихте му оставили някаква отговорност и обратно - въпреки "треските за дялане" на другиго, сте склонни да поверите живота си в ръцете му.

Как изглежда доверието?

Междучовешкият феномен „доверие“ е познат на всички ни. Основава се на лоялността (ако отношенията са коректни – взаимна лоялност). Доверието може да бъде описано като вяра в действията на другиго, че ще положи старание да запази нашия интерес ненакърнен. Подобно очакване може да се появи бързо и неусетно, както казват хората „от пръв поглед“, но може и да се гради с години (и въпреки това да остане на ниво, обхващащо само определени аспекти от живота ни). Всъщност при диспозиция, че самите ние сме коректни към околните, наличието на доверие е просто очакване за справедлив ответ.

Доверието като социален феномен

Психологията разграничава два основни модела на обществото, при които доверието функционира по различен начин. Единият е основан на приети общи правила – закони, морални норми, традиции. Такива са скандинавските и западноевропейските страни, където кредитът на доверие се третира, като очакване за справедливост по подразбиране. В другия вид общество липсата на приети общи правила е компенсирана с лични отношения между индивидите (изграждане на индивидуални за всеки контакт правила), които да гарантират запазване на интересите ни.

България е една от страните, в които взаимоотношения се градят на база отношение, отколкото на писаните правила, които формално съществуват. Това е една от причините за разцвет на феномените, рушащи социалната справедливост – примери са подкупите, дискриминирането и конфликтите на интереси, с които сме заобиколени.

Доверието между мен и теб

Ако искате да подпомогнете бързото създаване на очакване за социална справедливост - доверието, ще трябва да положите усилие. То се гради трудно и бавно, понякога е част от ежедневните ни контакти с другия, но често се нуждае от побутване, за да бъде осъзнато и „вкарано в действие“.
Побутването може да се изразява в символични актове на положително отношение и желание за поддържане на справедливост. Те ще насочат отношенията в посока, насърчаваща поддържането на социалната справедливост, което е главната предпоставка за доверителност.

Какви са символичните актове на справедливост

Справедливостта на ниво лични взаимоотношения е основана на правила между хората, които традиционно за нашата страна са различни при всеки вид контакт. Тя се изразява в действия, ненакърняващи ползите за другия. Не бихте делили по един и същи начин закуската си с брат си, партньора си и колежката. Това е не само защото обстоятелствата са различни, а и защото отношенията ви налагат различен шаблон на контактуване, на познаване на нуждите и отношение, пазещо вашия/техния интерес.

За постигане на подобни междуличностни контакти е необходимо познаване на конкретния човек (конкретната група) и детайлите, които те забелязват:

- Дали идването на време е важно? Пунктуалността ли е с предимство или удобството?

- Какъв е стилът на общуване? Дистанциран или включва физически контакт?

- Склонни ли са към правене на малки отстъпки или предпочитат точността?

- Насърчава ли се поверяването на лична информация? Може би се предпочита общуването, основано само на теми свързани със сферата, причина за създаване на комуникацията?

След което трябва да съзнаете важността на положението, в което сте поставени, като член на въпросния контакт/социум.

При създаване на уговорки (въвеждане на временни правила между комуникиращите), тяхното спазване, грижата никой да не бъде ощетен и поемането на отговорност, са изключително важни за запазването на справедливото взаимоотношение, което доверието цели.

Символите, скрепящи доверието

Взаимоотношението, градено върху вяра в другиго, неизменно включва закодиране на информацията по различен от общоприетия начин. Дали ще се състои в дрескод, изразни средства, поза на тялото или физически контакт, те имат пряка връзка с демонстрирането на доверителни отношения и затвърждават вече наличните такива.

Спечелването и задържането на доверие е дълъг, изпълнен с детайли процес. Въпросният цели създаване на справедливи и изгодни отношения между индивиди и общности. Понякога детайлите ни убягват и не успяваме да стигнем до другия, чиято вяра бихме искали. Но при извеждане на процесите на съзнателно ниво имаме много по-висок шанс да създадем желаната доверителност.

Автор: Станислава Тонева

Снимка: cdn.buzzbooklet.com

Още по темата:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиФизиологияНовини