Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Какво се крие под маската на надменността

Какво се крие под маската на надменността

Какво се крие под маската на надменността - изображение

Може би много пъти сте чували, че хората ви смятат за надменен и безцеремонен човек и често недоумявате защо създавате подобно погрешно впечатление за себе си. Вие може да сте изключително земна и добросърдечна личност, но това, което ви пречи да го проявите, е непознаването на езика на тялото, поради което излъчвате качества, които далеч не са типични за вас. И докато невербални жестове като прегърбване и нервно мърдане на краката показват липса на увереност и самочувствие, то други, малки на пръв поглед, сигнали показват другата крайност – надменност и арогантност. Понякога в стремежа си да овладеем себе си и да се представим в най-добрата светлина, ние правим грешка след грешка в невербалното общуване и за съжаление постигаме точно обратния ефект – за да прикрием своята стеснителност и неувереност, ние несъзнателно слагаме маската на надменността.

Вижте кои жестове трябва да избягвате, за да не изглеждате твърде високомерни в очите на другите.

Не кръстосвайте ръцете си

Не кръстосвайте ръцете си, освен ако не искате да бъдете приет като неприветлив и затворен за околните човек. Дори на подсъзнателно ниво позата кръстосани ръце ни поставя в отбранителна позиция, която ни придава недостъпен и изнервен вид. Кръстосвайки ръцете си, вие оповестявате на събеседниците си своята абсолютна незаинтересованост към това, което се обсъжда. За да се представите в добра светлина, заемете по-приветлива позиция и поставете акцент върху своето приятелско отношение и желанието ви да участвате в разговора.

Не повдигайте твърде много брадичката си

Тук моментът е много деликатен: ако искате да изглеждате уверени, е необходимо да държите високо брадичката си, но ако прекалите с височината, ще преминете границата и вместо самочувствие, ще демонстрирате снизхождение, а никой не обича да бъде гледан отвисоко, нали? Бъдете особено внимателни в търсенето на точния баланс – поддържайте нормалното за вас ниво и позиция, това ще ви помогне да не се втренчвате в пода и в същото време ще ви предпази от гледането отвисоко.

Не избягвайте очния контакт

От една страна избягването на очния контакт ни кара да изглеждаме плахи и неуверени, но има моменти (в зависимост от цялостното ни поведение), в които това дава сигнал, че сме напълно незаинтересовани от разговора. Без значение дали погледът ви е прикован в телефона или блуждае из стаята, този жест показва тотална липса на желание за общуване с хората около вас или липса на интерес към темата, която се обсъжда. Освен това, жестът може много да обиди събеседника ви, карайки го да се чувства недостоен за вниманието и времето ви.

Ето какво не бива да правите с ръцете си

Когато човек опира пръстите на двете си ръце едни в други (като при молитва), но с раздалечени длани, това e знак, че се чувства силен и самоуверен. Но този жест трябва да се използва много внимателно, тъй като е нож с две остриета. В някои случаи той не е само израз на увереност, но също и на надменност и арогантност. По тази причина не бива да се прекалява с употребата му по време на разговор. Използвайте го, за да покажете сила, въздържайте се от него, когато целта ви е да спечелите нечие доверие.

Не сочете с пръст

Посочването с пръст може да се приеме като жест на агресия и грубост и е капан, в който лесно можем да влезем. Без значение дали просто размахваме пръста си по време на оживен разговор или искаме да посочим определено място, соченето с пръст идва от само себе си и точно затова е толкова трудно да контролираме този жест. За да избегнете негативна реакция, просто си наложете да артикулирате с отворена ръка – така няма да изглежате агресивно или заплашително.

Непрестанно поглеждане към часовника - не го правете

Този жест показва отегчение и скука и създава впечатлението, че едва чакате удобен момент да приключите разговора. Навикът често да поглеждате към часовника ви създава излъчване на човек, който се има за твърде важен, за да губи времето си в обсъждане на незначителни проблеми и теми. Постарайте се да превъзмогнете тази вредна привичка.

Избягвайте въздишките

Макар че въздишката невинаги може да бъде разглеждана като част от „езика на тялото“, тя често е невербален жест със силно послание. Много хора асоциират въздишките с умора, безразличие, отчаяние или осъдително отношение към това, което се говори. Дори когато не въздишате умишлено, това в повечето случаи се приема за нещо неприятно и нежелано в общуването.

Неадекватно изражение на лицето

Безизразното лице създава впечатление, че сте незаинтересован и неуверен, затова е нужно да бъдете изразителни. Така ще избегнете риска да бъдете приет по погрешен начин. Но в същото време внимавайте с лицевото изражение. Свитите устни и повдигнати вежди определено карат вашите събеседници да се чувстват напрегнато и неловко. Дръжте се учтиво и поддържайте най-неутралното изражение, на което сте способни.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: BussinesInsider
Снимка: The Bridal Box

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитно