Начало Психология Поведенческа психология Патология Кетаминът: нов подход в лечението на депресия – Част 2

Кетаминът: нов подход в лечението на депресия – Част 2

Кетаминът: нов подход в лечението на депресия – Част 2 - изображение

Откакто Корсен и Домино (Corssen & Domino) за първи път съобщават за клиничната употреба на кетамина преди близо половин век, броят на клиничните и лабораторни проучвания не спира да се увеличава стремглаво. Все повече и повече учени се опитват да установят кои са специфичните механизми на действие и най-подходящите за лечение свойства на енигматичния медицински продукт. Въпреки че в миналото се е злоупотребявало с кетамина поради халюциногенните му и успокояващи ефекти, днес лекарството успява да се установи като евентуално решение за хората, страдащи от резистентна към лечение депресия.

Работи ли наистина кетаминовата терапия?

През 2018 г. екип от учени* анализира наличната литература по темата. Те публикуват своите заключения в научния журнал The Mental Health Clinician. Според техните проучвания кетаминът предлага редица предимства за пациенти с диагноза резистентна към лечения депресия и биполярно разстройство.

Положителните качества включват новите механизми на действие на лекарството, бързия ефект на антидепресант и липсата на някои познати странични ефекти на стандартните антидепресанти (покачване на теглото, сексуална дисфункция). Въпреки че кетаминът има бързо действие, желаните ефекти са краткотрайни (само няколко дни до седмица) след единична интравенозна инфузия. Лекарството също така има набор от специфични странични ефекти, както едновременно с това съществува потенциал за злоупотреба от пациентите.

Учените заключават, че кетаминът вероятно представлява добър вариант за хората, които са изпробвали неуспешно други методи за лечение. По последни данни единичната инфузия е подходяща за пациенти с резистентна към лечение депресия само в случаите, в които не са налични психотични симптоми или зависимости сред страдащите. Изследователите правят извода, че по-мащабни проучвания са необходими, за да се допълнят и потвърдят наличните доказателства.

Професорът по психиатрия д-р Джерард Санакора не е единственият, който се опитва да определи какво влияние оказва кетаминът върху мислите за самоубийство. Друга група учени** решава да проведе експеримент, чрез който да определи какъв ефект има лекарството върху редуцирането на суицидните мисли. Причината, поради която изследователите решават да проведат това проучване, е липсата на достатъчно доказателства за положителното въздействие от кетаминовата терапия в дългосрочен план.

За целта учените проследяват състоянието на 13 пациенти, които получават редица интравенозни инфузии като форма на лечение на депресия и биполярно разстройство. Голяма част от участниците в изследването същевременно страдат от редица придружаващи състояния, включително алкохолна зависимост. В два случая на резистентна към лечение депресия пациентите успяват да постигнат ремисия на симптомите следствие на дългосрочна кетаминова терапия. Продължителното приемане на лекарството повлиява положително на 7 други участници, особено спрямо суицидните мисли, въпреки че в тези случаи не се наблюдава значителен дълготраен антидепресантен ефект. Резултатите от експеримента са публикувани през 2018 г. в научния журнал Journal of Psychiatric Practice.

Безопасен ли кетаминът?

Някои експерти по психично здраве съветват да се прилага предпазливост, когато става въпрос за кетаминовата терапия.

"Въпреки че кетаминът може да представлява ефективно лечение за бързото редуциране на депресивните симптоми, все още не знаем достатъчно за евентуалните негативни последици, особено вследствие на дългосрочна употреба, за да мога да го препоръчам на голяма част от пациентите си" – казва д-р Браян Бруно, психиатър в болницата Ленокс Хил в Ню Йорк.

Според него основният недостатък на лекарството е фактът, че положителните ефекти на медицинския продукт изчезват след 7 до 10 дена, така че повечето пациенти трябва да получават интравенозни инфузии редовно.

"Някои изследвания са констатирали, че кетаминът може да бъде токсичен спрямо мозъчните клетки и да предизвика увреждане на пикочния мехур, особено в по-големи дози. Също така, той може да причини психотични симптоми по време на самото лечение" – добавя д-р Бруно.

Страничните ефекти на кетамина

Страничните ефекти на кетамина могат да включват дисоциативни промени, които по принцип са слаби и краткотрайни. Някои хора съобщават за временно забързване на пулса и покачване на кръвното налягане, които представляват сравнително често срещани странични ефекти.

"По време на инфузията може да се почувствате откъснати и блуждаещи, но това обикновено трае само около 45 минути. Някои хора също изпитват леко гадене. Тези, при които се усещат ползите от кетамина, обясняват, че въздействието на лекарството се различава от емоционалното уравновесяване, което са изпитвали при употреба на стандартни антидепресантите (от типа SSRIs). Хората често описват яснота на мислите, премахване на тежестта, предизвикана от депресията, и увеличен функционален капацитет, които могат да се усетят още през първите часове след лечението" – разяснява д-р Лъвин.

От особено значение за много мъже и жени е потенциалът за злоупотреба, свързан с прилагането на кетаминова терапия. Дори в клинични дози лекарството понякога причинява краткотрайни странични ефекти като чувство за еуфория, халюцинации и извън телесни преживявания. Именно тези свойства на медицинския продукт превръщат кетамина в популярен наркотик преди години.

Д-р Кълън споделя, че дозите, които се продават незаконно на улицата, са много по-високи в сравнение с тези, които се използват при третирането на депресивните симптоми при пациентите. Злоупотребата с лекарството обаче е напълно възможна. Когато родители на деца с диагноза питат д-р Кълън дали да приложат кетаминовата терапия на своите синове и дъщери, психиатърът отговаря, че не знае отговора на този въпрос.

Фокусиране върху позитивите от прилагането на новия подход за лечение

Междувременно д-р Зарате работи върху друга потенциална терапия, свързана с прилагането на кетамин. Психиатърът обяснява, че когато човек приеме лекарството, тялото му го разгражда на редица различни компоненти, наречени метаболити. Д-р Зарате и колегите му фокусират изследванията си върху тези метаболити, които изглежда предлагат антидепресивните действия на кетамина без странични ефекти и без потенциал за злоупотреба.

В Йейлския университет д-р Санакора прави проучвания, за да разбере дали кетаминът оказва въздействие не само върху облекчаването на симптомите, а и за нещо друго. Той смята, че лекарството може да промени определени връзки в мозъка за кратък период от време. Д-р Санакора вярва, че по време на този период трудно повлияващите се от терапии пациенти ще могат извлекат по-голяма полза от методи като когнитивно-поведенческа терапия, като по този начин се понижава възможността от повторно изпадане в депресия.

Въодушевлението, предизвикано от потенциала на кетамина за лечение, трябва да бъде комбинирано с умерена доза предпазливост, тъй като има толкова много, което не ни е ясно. Желателно е поне в близкото бъдеще кетаминът да представлява последното възможно решение, след като всички останалите лечения не са дали резултат.

Разберете откъде идва нуждата за нов подход в лечението на депресия и как точно се вписва кетаминовата терапия в борбата срещу депресията в първа част на статията!

*Grady, S. E., Marsh, T. A., Tenhouse, A., & Klein, K.

** Chan, Eu , Soh, Maniam, Shahidii Kadir, Chong, Loo, Sharip, Wong, Loo, Ng & Kahn

Редактор: Нора Маркова
Източник: psycom.net; webmd.com; ncbi.nlm.nih.gov; insights.ovid.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛеченияНовиниСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...СнимкиАлт. медицинаСпортВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследванияБотаника