Начало Психология Социална психология За психологията Стигмата на психичните заболявания: Кои са причините за нея и как може да бъде преодоляна – част 2

Стигмата на психичните заболявания: Кои са причините за нея и как може да бъде преодоляна – част 2

Стигмата на психичните заболявания: Кои са причините за нея и как може да бъде преодоляна – част 2 - изображение

За съжаление, обществото все още разглежда симптомите на психопатологията като неудобни и представляващи заплаха. Тези нагласи често насърчават стигмата и дискриминацията спрямо страдащите от психични заболявания. 

Стигмата е, когато някой ви гледа по негативен начин, защото имате отличителна характеристика или лична черта, за която се смята, че е недостатък (негативен стереотип). За съжаление, негативните нагласи и вярвания за хората, които имат проблеми с психичното здраве, са все още широко разпространени.

Стигмата може да доведе до дискриминация. Дискриминацията може да е очевидна и директна - когато някой прави негативна забележка за вашето психическо заболяване или вашето лечение, и прикрита и непреднамерена - когато някой ви избягва, предполагайки, че сте нестабилен и опасен, защото може да проявите насилие заради психическото си заболяване.

Някои от вредните ефекти на стигмата могат да включват:

- Нежелание за търсене на помощ или лечение.

- Липса на разбиране от страна на семейството, приятели, колеги.

- По-малко възможности за работа, училище, социални дейности или трудности при намирането на жилище.

- Насилие – психическо и физическо.

- Здравно осигуряване, което не покрива адекватно вашето психично заболяване.

- Убеждението, че никога няма да успеете да преодолеете определени предизвикателства или че не можете да подобрите ситуацията си.

Стъпки за справяне със стигмата

Вижте няколко начина, по които можете да се справите със стигмата:

Потърсете професионална помощ

Може да не желаете да признаете, че се нуждаете от лечение. Не позволявайте на страха да не бъдете етикетирани с психично заболяване да ви попречи да потърсите помощ. Лечението може да осигури облекчение чрез идентифициране на проблемите и намаляване на симптомите, които пречат на вашата работа и личен живот.

Не позволявайте на стигмата да създаде у вас чувство на съмнение и срам

Може би погрешно вярвате, че състоянието ви е знак за лична слабост или че трябва да можете да го контролирате без помощ. Потърсете съвет, научете повече за състоянието си и се свържете с други, които имат психични заболявания – това ще укрепи самочувствието и самоуважението ви и ще ви предпази от разрушително самоосъждане.

Не се изолирайте

Ако страдате от психично заболяване, може би чувствате нужда да споделите с някого. Вашето семейство, приятелите и близките ви могат да ви помогнат, ако знаят за проблемите ви. Не се изолирайте, а се свържете с хората, на които можете да се доверите, за да получите от тях състраданието, подкрепата и разбирането, от което се нуждаете.

Осъзнайте, че болестта не определя личността ви

Вие не сте болест. Така че, вместо да казвате: "Аз съм биполярен", кажете: "Имам биполярно разстройство". Вместо да се наричате "шизофреник", кажете: "Имам шизофрения".

Говорете срещу стигмата

Помислете как можете да изразите мнението си за стигмата и вредата от нея – на различни събития, в интернет, медия. Това може да помогне и да вдъхне смелост на други, които се сблъскват с подобни предизвикателства, но и да повиши информираността на обществеността за психичните заболявания.

Да се научиш да приемаш състоянието си и да признаеш какво трябва да направиш, за да го излекуваш, да потърсиш подкрепа и да помогнеш за информираността на другите, може да промени много, както във вашия живот, така и в този на хората, които преживяват същите или подобни трудности.

Към първа част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източници: psychologytoday.com, mayoclinic.org
Снимка: wingsagency.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиНовиниЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаСпециалистиИсторияОрганизацииСоциални грижиСпортЗаведенияНормативни актовеТестовеИнтервютаЛеченияБотаникаОбразование