Начало Психология Социална психология За психологията Всеки един от нас може да помогне в борбата със стигмата на психичните заболявания

Всеки един от нас може да помогне в борбата със стигмата на психичните заболявания

Всеки един от нас може да помогне в борбата със стигмата на психичните заболявания - изображение

Ако никога не сте имали пристъп на депресия или тревожност, може би е съвсем естествено да кажете, че подобни проблеми имат само "някои" хора. И точно това е съществен елемент от дискриминацията на психичните заболявания.

Много често фразата "психично заболяване" се използва по унизителен начин: "Сигурно е психично болен, щом постъпва така".

Но ние не говорим по този начин за физическото здраве. Никой никога не описва някой друг, като казва: "Той е физически болен."

Когато става въпрос за физическо здраве, ние разбираме, че то е широко спектърно. Някои хора имат проблем със зрението и носят очила. Други имат проблем със ставите. Но ние не групираме всички заедно в определението "физически болни".

Психичното здраве е континуум, което означава, че има голяма вероятност да не сте 100 процента психично здрав. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията едва 17% от възрастните функционират при "оптимално психично здраве".

Стресът, промяната в житейските условия, прекъсването на съня, промяната в диетата или свързаните със семейството проблеми са само някои от нещата, които биха могли да повлияят на психичното ни здраве.

Време е да осъзнаем, че препоръката за изграждане на умствена сила не е обидна 

Всички знаем колко важни са за физическото здраве, правилният начин на хранене и спортът. Нещо повече, за нас не е обидно, когато лекар ни посъветва да намалим консумацията на сол или алкохол, да се движим повече...

Когато обаче става въпрос за психично здраве, препоръката за превенция предполага, че хората с психични заболявания по някакъв начин сами са виновни за тях.

Много хора смятат, че умствената сила е термин, който "може да обиди някого." Някои от тях вероятно имат дълбоко вкоренено погрешно схващане, че психичното заболяване е умствена слабост.

Създаването на здравословни психически навици - и освобождаването от лошите - няма да предотврати всички психични заболявания, но може да попречи на развитието на някои. Да се говори за това как да се грижим по-добре за себе си не трябва да е обидно.

Говоренето открито за това как да се изгради умствена сила може да помогне на много хора да подобрят психологическото си благополучие. И макар че понякога може да обиди някого, може да спаси и много животи.

Всеки един от нас може да помогне в борбата със стигмата на психичните заболявания

Всички ние можем да помогнем в борбата със стигмата на психичните заболявания с подходящите думи в точния момент. Вижте няколко неща, които можете да направите, за да започнете разговор, който може да промени живота на някого:

Говорете за ресурси

Психичните заболявания са лечими, но хората трябва да знаят къде могат да потърсят помощ. Онлайн инструментите за скрининг, горещите линии и групите за подкрепа са безплатни и достъпни за всички. Ако някой се нуждае от терапия или медикаменти, споделянето на проблема с лекар обикновено е добро начало.

Обсъдете стратегии за изграждане на умствена сила

Практикуването на упражнения за умствена сила помагат да се справим с неудобните емоции и негативното мислене. Споделяйте стратегиите си с другите и питайте как се справят с проблемите и съмненията в себе си, с чувството за вина или тревогата.

Говорете за психичното здраве и на работното място

Проблемите на психичното здраве засягат всяка сфера – от производителността до разходите за здравно осигуряване, така че превантивните мерки биха били от полза и за самите лидери.

Мислете за психичното здраве като за континуум

Вместо да предполагате, че сте психично здрави или психично болни, признайте, че всички ние имаме възходи и падения в живота, и има моменти, в които психичното ви здраве ще бъде по-добро, и такива, в които ще бъде по-лошо.

Споделете собствени преживявания

Говорете открито за периодите в живота си, в които сте се чувствали депресирани или тревожни. Не се притеснявайте да подчертавате, че психичен проблем може да има всеки и е важно да се търси помощ.

Предлагайте помощта си

Понякога хората с психични заболявания не знаят дали им е нужна професионална помощ, нямат представа към кого да се обърнат и какво да направят. Предложете да помогнете на някого да насрочи среща с лекаря си и ако е нужно, го придружете за подкрепа.

Надяваме се, че някога ще живеем в свят, в който всеки има достъп до редовна профилактика на психичното здраве и хората ще могат да говорят за депресията или тревожността по същия начин, по който някой споделя, че има артрит.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: airfreshener.club

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлБотаникаИсторияСнимкиОрганизацииДиетиНормативни актовеЗдравни съветиКлинични пътекиХранене при...ИнтервютаПатологияЛеченияСпециалистиЗаведенияНаправления в медицинатаАнкетиИзследванияАлт. медицинаСпортТестовеОбразование