Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Коя е възрастта, на която се чувстваме най-депресирани

Коя е възрастта, на която се чувстваме най-депресирани

Коя е възрастта, на която се чувстваме най-депресирани  - изображение

Кой е периодът в човешкия живот, в който хората се чувстват най-депресирани? На този въпрос е потърсил отговор международен екип от учени с помощта на глобално изследване, в рамките на което са анализирани данни за повече от 2 милиона души от общо 80 държави.

Резултатите от проучването са категорични: Хората се чувстват най-депресирани в своята средна възраст.

Ето какво още показват финалните изводи от изследването:

В САЩ рискът от депресия достига своя връх около 40-годишна възраст при мъжете и около 50-годишна възраст при жените, докато във Великобритания най-застрашени от депресия са хората на 44-годишна възраст.

Депресията (тежко депресивно разстройство) е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което оказва негативно влияние върху това как се чувстваме, как мислим и как действаме. За щастие, тя е напълно лечима.

Причините за депресия в средата на живота са трудни за обяснение, тъй като тя се наблюдава при всички хора, независимо от професията, семейното положение, здравословното състояние и социалния статус. 

"Разбира се, при някои хора състоянието е доста по-сложно, но като цяло данните от изследването показват категорично, че рискът от депресия е налице при всички – и при мъже, и при жени, и при семейни и при несемейни, и при хора с деца, и при хора без деца", коментира ръководителят на проучването проф. Андрю Осуалд от университета на Уоруик.

Изследователите откриват V-образна крива между щастието и възрастта – с други думи, хората са най-щастливи, когато са млади и когато остареят, и неизбежно депресирани в периода между младостта и старостта

Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейности, които някога са ви радвали. Тя може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира на работа и у дома.

Според проф. Осуалд именно в своята средна възраст хората опознават напълно силните и слабите си страни, потискат невъзможните си стремежи и се научават да са щастливи с това, което имат, без да робуват на нереалистични очаквания – свои и чужди.

"Хората, които живеят до 70 години и повече, биха могли да бъдат толкова щастливи, колкото са били около 20-годишни – разбира се, стига да са все още физически и психически здрави. Данните от изследването показват още нещо изключително интересно. За средностатистическия човек в съвременния свят щастието идва бавно, не внезапно. По същия начин стоят нещата и с психичното здраве – нужен е житейски опит, за да устояваш на изпитанията, така че да запазиш психиката си здрава”, допълва проф. Осуалд.

Именно осъзнаването, че е нормално да изпитваме неудовлетворение или тъга, но с ясната мисъл, че това състояние няма да продължи завинаги, е ключът да излезем от средната възраст като хора, победили нереалистичните очаквания и депресията, като хора, които са се научили да бъдат щастливи.

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: spring.org, psychiatry.org
Снимка: babaszoba.hu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноНовиниСоциални грижиСнимкиАлт. медицинаЛеченияСпортВидеоАнкетиЗдравни проблемиТестовеБотаникаИзследвания