Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Късният брак може да означава по-щастлив живот за хора, които са готови да чакат

Късният брак може да означава по-щастлив живот за хора, които са готови да чакат

Късният брак може да означава по-щастлив живот за хора, които са готови да чакат - изображение

Има ли подходяща възраст за сключване на брак?

Нова научна статия, публикувана в Journal of Family Psychology, изследва задълбочено този въпрос.

Екип от психолози от Университета в Алберта си поставя за цел да проучи как протичат бракове, сключени в различни периоди от живота – в ранната младост, в зрелостта и по-късно.

Въпреки че по-ранни проучвания показват, че семейните двойки съобщават за по-голямо общо удовлетворение от живота, отколкото техните самотни или разведени колеги, все още се спори по въпроса защо това е така.

Дали хората с повишено чувство за благосъстояние и положителна представа за живота са по-склонни да се оженят или самият брак води до по-голямо чувство за субективно благополучие? Разбира се, хората, които се развеждат, са много по-склонни да съобщават за емоционални проблеми като депресията. Все пак това обикновено е сравнително краткосрочно явление, тъй като приключилите дълга връзка се научават да се адаптират и започват да търсят нови отношения.

Но има и други фактори, които могат да повлияят на това как бракът засяга благополучието.

Ние преживяваме важни преходи в живота – пример за подобен преход е преминаването от периода на юношество в периода на ранна младост. Заедно с нашето порастване, идват и новите социални роли, които трябва да изпълняваме, защото повечето хора се стремят да отговарят на очакванията, които семейството и обществото има към тях.

Неспазването на тези очаквания, т.е. забавяне на брака или пълно отхвърляне на идеята за създаване на семейство, често означава, че трябва да се справяте със социално или семейно неодобрение. Макар че този вид социално неодобрение често варира в зависимост от културата, някои ключови моменти също могат да означават повишено безпокойство и чувство на срам от това, че не сме постигнали това, което са ни научили да вярваме, че трябва да постигнем.

В настоящото проучване на психолозите от Университета в Алберта са използвани данни от мащабно изследване, стартирало през 1983 година. В него в продължение на 20 години са участвали 403 доброволци, които в началото на наблюдението са били на възраст между 18 и 25 години, а в края - между 32 и 43.

С течение на времето участниците са предоставили информация относно за семейното си положение, възрастта, на която са сключили първия си брак и дали някога са били разведени. Те също така са предоставили и информация относно образованието си, степента на образование, пол и брутен доход на домакинството на 43-годишна възраст.

Субективното благополучие се измерва с изследвания, свързани с нивото на щастие, наличието на депресивни симптоми, самоуважение и удовлетворение от живота. Тези данни са събрани както в началото, така и в края на проучването, за да може да бъде направено директно сравнение.

За целите на изследването участниците са поставени в една от трите категории, в зависимост от това дали са сключили брак "рано", "навреме" или "късно".

  • За жените ранен брак означава да се омъжат преди 23-годишна възраст (22 процента от участниците), навреме - на възраст между 23 и 27 години (45 процента) или късно - след 27-годишна възраст (33 процента).
  • За мъжете ранен брак означава да се оженят преди 26-годишна възраст (29%), навреме – на възраст между 27 и 30 години (38%) и късно, ако се оженят след 30 (33%).

Резултатите показват, че хората, които се женят навреме или късно, най-рядко съобщават за депресивни симптоми в средата на живота. Също така, хората, които съобщават за депресивни симптоми на 18-годишна възраст, е по-вероятно да се разведат по-късно в живота, въпреки че докладваното щастие или самоуважението нямат връзка с по-късния семеен статус. Заедно с придобиването на университетска диплома, сключването на брак също така прогнозира по-високи доходи в средата на живота, както и увеличаване на самочувствието.

При разглеждането на резултатите психолозите правят някои интересни изводи. Хората, които сключват брак по-рано, отколкото по-късно, могат да бъдат изправени пред по-големи предизвикателства поради допълнителните отговорности, свързани със семейството. Това може да включва по-големи трудности в постигането на образователните цели или влагането на допълнителното време, необходимо за стартиране на кариера. Ранният брак може да възникне и поради повишен натиск от членове на семейството или неочаквана бременност, която може да доведе до по-големи емоционални страдания.

Друг извод от изследването показва, че възрастта, на която сключваме брак, може да играе съществена роля в бъдещото щастие. От една страна хората, които се женят по-рано, изглежда са с повишен риск от депресия, но от друга - сключването на брак често означава по-голямо щастие като цяло.

Като се има предвид, че ранните бракове са били стандарт само преди няколко поколения, все по-голямата промяна, която виждаме в по-късните бракове, може да означава по-щастлив живот за хора, които са готови да чакат.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: savemymarriagenowinfo.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиАнкетиСоциални грижиЗдравни съветиТестове