Начало Психология Социална психология Аз Що е локализация на контрола и как повлиява вашия живот

Що е локализация на контрола и как повлиява вашия живот

Що е локализация на контрола и как повлиява вашия живот - изображение

Локусът на контрол или "локализация на контрола на волевите усилия" се отнася до степента, в която хората смятат, че имат контрол над събитията, които се случват в техния живот.

Когато срещате предизвикателство в живота си, чувствате ли, че имате контрол над резултата? Или вярвате, че просто сте в ръцете на външни сили?

Ако вярвате, че имате контрол върху случващото се, вие имате онова, което психолозите наричат вътрешен локус на контрол. Ако смятате, че нямате никакъв контрол върху случващото се и вината за него е външна, тогава вие имате онова, което е известно като външен локус на контрол.

Вашият локус на контрол може да повлияе не само на начина, по който отговаряте на събитията, които се случват в живота ви, но и на вашата мотивация да предприемете действия. Ако смятате, че държите съдбата в ръцете си, е по-вероятно да предприемете действия, за да промените ситуацията си, когато е необходимо. Ако от друга страна смятате, че резултатът е извън вашите сили, може да е по-малко вероятно да работите за промяна.

Какво е локализация на контрола?

"Локализацията на контрола е вярата в това дали резултатите от нашите действия са зависими от онова, което правим (ориентация за вътрешен контрол), или от събития извън нашия личен контрол (външна ориентация)", обяснява психологът Филип Зимбардо в книгата си "Психология и живот".

През 1954 г. психологът Джулиан Ротер предполага, че нашето поведение е контролирано от награди и наказания, а тези следствия от нашите действия са довели до убежденията ни за основните причини за тези действия. Нашите вярвания за онова, което причинява действията ни, влияят на нашето поведение и нагласи.

През 1966 г. Ротер публикува скала, предназначена да измерва и оценява външния и вътрешния локус на контрола. Скалата си служи с принудителен избор между две алтернативи, изискващи респондентите да изберат само една от двете възможности за всеки айтем. Въпреки че е широко използвана, тя също е обект на значителна критика от страна на онези, които смятат, че локусът на контрола не може да бъде напълно разбран или измерен чрез толкова опростена скала.

Също така е важно да се отбележи, че локацията на контрола е континуум. Никой няма 100% външен или вътрешен локус на контрол. Вместо това повечето хора лежат някъде в континуума между двете крайности.

Тези с вътрешен локус на контрол

 • По-вероятно е да поемат отговорност за действията си
 • По-малко склонни са да бъдат повлияни от мненията на други хора
 • Често се справят по-добре със задачите, когато им е разрешено да работят със свое собствено темпо
 • Обикновено имат силно чувство за самоефикасност
 • Склонни са да работят усилено, за да постигането на нещата, които желаят
 • Чувстват се уверени в лицето на предизвикателствата
 • Склонни са да бъдат физически по-здрави
 • Докладват, че са по-щастливи и по-независими
 • Често постигат по-голям успех на работното място
 • Тези с външен локус на контрол
 • Обвиняват външни сили за обстоятелствата си
 • Често приписват всеки успех на шанса или късмета
 • Не вярват, че могат да променят положението си чрез собствени усилия
 • Често се чувстват безнадеждни или безсилни пред трудните ситуации
 • По-склонни са да усещат безпомощност

Каква роля играе локусът ви на контрол във вашия живот?

Вътрешен локус на контрол често се използва като синоним на "самоопределение" и "разгръщане на личния потенциал". Изследванията показват, че мъжете са склонни да имат по-висок вътрешен локус на контрол от жените и че локализацията на контрола има тенденция да се ориентира навътре с възрастта. Експертите установяват, че като цяло хората с вътрешен локус на контрол са склонни да чувстват по-добре.

Важно е обаче да се помни, че вътрешен локус невинаги е равно на нещо "добро", а външен невинаги е нещо "лошо". В някои ситуации външният локус на контрол може действително да е добър вариант, особено ако нивото на компетентност на дадено лице в определена област не е много високо.

Например, човек, който е ужасен в спорта, може да се чувства депресиран или тревожен от представянето си, ако има силно изразен вътрешен локус на контрол. Ако човек мисли: "Аз съм зле в спорта и не се опитвам достатъчно упорито", той може да се чувства стресиран в ситуации, в които му се налага да участва във физически изпитания. Ако този човек приеме външен локус по време на такива дейности ("Играта е прекалено трудна!" или "Слънцето ми свети в очите!"), той вероятно ще се чувства по-спокоен и по-малко стресиран.

Външен или вътрешен локус на контрол имате?

Къде попада контролът ви на континуума? Прочетете изявленията по-долу и изберете онези, който най-добре описват вашите перспективи за живота:

Перспектива 1

 • Често чувствам, че имам малко контрол върху живота си и онова, което се случва с мен.
 • Хората рядко получават това, което заслужават.
 • Не си струва да поставям цели или да правя планове, защото могат да се случат твърде много неща, които са извън моя контрол.
 • Животът е игра на шанса.
 • Индивидите имат малко влияние върху събитията в света.

Ако изявленията по-горе най-добре отразяват вашето мнение за живота, тогава вероятно имате склонност към външен локус на контрол.

Перспектива 2

 • Ако работите упорито и се ангажирате с цел, можете да постигнете всичко.
 • Няма такова нещо като съдба или "каквото му е писано на човек".
 • Ако учите здраво и сте добре подготвени, можете да се справите добре на изпити.
 • Късметът няма нищо общо с успеха; това е най-вече въпрос на отдаденост и усилия.
 • В дългосрочен план хората са склонни да получат онова, което заслужават в живота.

Ако изявленията по-горе отразяват най-добре вашите изгледи за живота, тогава най-вероятно имате вътрешен локус на контрол.

Вашата локализация на контрола може да има голямо влияние върху живота ви, от начина, по който се справяте със стреса до мотивацията да поемете отговорност за живота си. В много случаи, наличието на вътрешен локус на контрол може да бъде нещо добро. Това означава, че смятате, че вашите собствени действия оказват влияние. Ако сте склонни да имате повече външен локус на контрол, може да ви е от полза активно да се опитвате да промените начина, по който виждате ситуациите и събитията. Вместо да гледате на себе си просто като на пасивен наблюдател, който е въвлечен в потока на живота, мислете за действията, които можете да предприемете, за да окажете влияние върху резултата.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: Пак там

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаНовиниНормативни актовеСпортИсторияЛечения