Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Лоша новина: стресът е заразен

Лоша новина: стресът е заразен

Лоша новина: стресът е заразен - изображение

Стресът е бич за съвременното общество, една от сериозните причини за високия ръст психосоматични заболявания, тревожност, депресия и емоционални проблеми… и се оказва, че е заразен.

Психолозите наблюдават как той се разпространява в социума и се питат какви са причините толкова много хора да стават жертва на неговото влияние. На вниманието ви представяме основната причина стресът да е заразен.

Чудото на огледалните неврони е известно на човечеството от 2004 г., когато учените откриват как съзерцаването на чужди действия и състояния, при човекоподобните маймуни, предизвиква мозъчен отговор в наблюдаващия.

В последствие се оказва, че хората също демонстрират мозъчна активност при наблюдения на себеподобни, сякаш самите те извършват въпросните действия. Всъщност невроните в човешкия мозък проявяват този вид активност дори, когато индивидът чете за чуждите чувства и дейност, като това е основано на емпатичната способност, която притежават човешките същества. Огледалните неврони са една от основните причини, натискащи стартовия бутон на дистреса (вредния за организма стрес). Механизмът не е много сложен – умът ви вижда какво се случва с човек, който е под стрес, и отразява емоциите и негативите, сякаш те спохождат самите вас. Eмоциите, които ви позволяват да сте социално и съчувстващо същество, ви вкарват в неподозиран капан, заразявайки ви с чуждия стрес.

Според изследванията 26% от хората показват повишени нива на кортизол (хормона на стреса), дори само като гледат някой, подложен на стрес. Заразяването със стрес е много по-вероятно, когато наблюдаваният първичен източник е половинката ви (до 40%), отколкото при непознат, който е в стресова ситуация (едва 24%). 

Колкото повече чувства имате към първоначалния източник на стрес, толкова по-емпатични сте, следователно умът ви е по-склонен към "заразяване" със стрес.

Лошата новина е, че поради това, че сте социално, чувствително и състрадателно същество, вие сте податливи на заразяване със стрес от околните.

Добрата новина е, че стресът невинаги е вреден. Едно проучване стига до резултати, които говорят, че ако създадете положителен модел на мислене за стреса, ще почувствате приблизително 23% спад в отрицателните последици от него. Вместо да сте разочаровани от отрицателните обстоятелства край вас, може да обявите лов на предизвикателства и да гоните със спортен дух положителните резултати.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимка: ranchatdovetree.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиИсторияНовиниПсихологияАлт. медицинаНормативни актовеОрганизацииНаправления в медицинатаЛеченияСоциални грижиЛайфстайлХранене при...СпортБотаникаСнимкиТестове