Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Магическите гъби могат да помогнат при лечението на депресия

Магическите гъби могат да помогнат при лечението на депресия

Магическите гъби могат да помогнат при лечението на депресия - изображение

Звучи ви шантаво, нали?
Спокойно, няма да пропагандираме използването на наркотични вещества, но пък ще ви разкажем за връзката между „магическите гъби“ и туширането на крайните авторитарни възгледи, чрез повлияване на депресивните състояния.

Изследване, чиито резултати са публикувани пред научната общност през януари 2018 г. показва, че лечението с псилоцибин (основно вещество в „магическите гъби“) може да доведе до трайни промени в крайните политически възгледи и да намали усещането за изолираност и нещастие.

Учените, които са се занимавали с тази интересна тема са Тейлър Лионс и Робин Л. Кархарт-Харис.
Те забелязват, че все по-често се появяват новооткрити доказателства, че психеделични съединения като диетиламид на лизергиновата киселина (LSD), № 3 и №4 – метилендиокси-метамфетамин (екстази) имат свойството да насърчават трайни промени в личностните черти, нагласи и вярвания. При псилоцибина обаче, се открива и продължително повишаване на откритостта, усещането за психическо благополучие и удовлетвореността от живота при здрави доброволци, включително и 14 месеца след приема му.

Важно е да споменем, че псилоцибинът има и ред негативни ефекти над човека – пристрастяването, повишените нива на тревожност и страхове и депресията са само част от тях, което налага учените да го използват в строго контролирани условия.

Изследователите стъпват на предишни проучвания, показващи спецификата на връзката с природата, личните и политически възгледи на изследваните обекти. През 2017 г. над 2 000 души са изследвани и данните от тях показват, че тези, които приема LSD или „вълшебни гъби“ са по-силно свързани с природата, по-либерални в обществото и по-негативно настроени към крайни течения в политиката.

Лионс и Кархарт-Харис се захващат със сравнително малко проучване (с 14 субекта), в което използват псилоцибин, насърчавайки антиавторитарни нагласи и чувства и ориентиране към природата. За целта се правят интервюта на много хора с тежки депресивни симптоми, които са преминали поне един 6-седмичен курс на лечение с антидепресанти на настоящия депресивен епизод.

Критериите за изключване са:

- диагностицирано психотично разстройство;
- близък кръвен роднина с диагностицирано психотично разстройство;
- медицинско значимо състояние, което води до непригодност за конкретното изследване;
- персонална история със сериозни опити за самоубийство;
- предходен маниакален епизод;
- фобия от кръв или игли;
- положителен тест за бременност при скрининг или по време на проучването;
- текуща зависимост от наркотици или алкохол.

Те отсяват и сравняват 7 души със сериозни депресивни нива, които са резистентни на предходното си лечение (и им дават по две дози от веществото), със седем контролни субекта, които не приемат психеделичната субстанция. Седмица преди да започнат приема на веществото доброволците преминават през серия тестове, също както и 7 и 12 месеца спед приема му.

По време на последващите изследвания част от участниците коментират:

"Преди не можех да се радвам на природата, сега се чувствам част от нея.“

"Преди я наблюдавах като на снимка или картина, но сега усещам, че няма разделение или граница между мен и нея.“

В участниците, приемали съединението, са наблюдавали значително и трайно намаляване на авторитарните нагласи и по-малко симптоми на депресия. Тези, които не са получили лекарството, не показват подобни тенденции.

Малкият брой на изследваните субекти е умишлен и насочен към достигане на изводи за причините и резултатите на изследването. В бъдеще време това ограничение трябва да бъде преодоляно в следващи проучвания. Най-интересният извод от данните е, че псилоцибинът е подтикнал ума да намали нагласите, създаващи копнеж по авторитарни лидери, по косвен начин, чрез облекчаване на депресивните симптоми. Учените предупреждават, че все още е прибързано да се изграждат твърдения на основата само на това проучване.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: journals.sagepub.com; bigthink.com
Снимка: kulturehub.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияНовиниЛайфстайлСнимкиПсихологияИсторияНормативни актовеАнкетиЗдравни съветиИзследванияБотаникаСпортОрганизацииХранене при...Социални грижиАлт. медицинаВидеоРецептиХрани и ястияЗдравни проблемиТестовеСъставкиДиетиПроизводителиКлинични пътеки