Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Междуличностните връзки оказват огромно влияние на психичното и физическо здраве

Междуличностните връзки оказват огромно влияние на психичното и физическо здраве

Междуличностните връзки оказват огромно влияние на психичното и физическо здраве - изображение

Неотдавнашно проучване (Y. Wenpeng, F.J. Ruhli, R.J. Henneberg & M. Henneberg) установи, че членовете на семейства с по-голям брой деца са със значително по-нисък риск от онкологични заболявания в сравнение с по-малките семейства.

Изследователите са стигнали до тези заключения след анализ на данни за заболеваемостта и генетичната обусловеност при семейства от 178 страни. Тези констатации са в съответствие с нарастващия брой доказателства, показващи, че междуличностните връзки оказват огромно влияние на психическите и физически заболявания.

Положителната емоционална среда и по-силните емоционални връзки са предпоставка за дълъг живот, освен това, живеенето в група подобрява превенцията на здравето, тъй като близките насърчават профилактичните прегледи, здравословния начин на хранене, физическата активност и по-малко рисково поведение.

Разбира се, ако вие не сте от късметлиите, които имат много братя и сестри, не позволявайте на това изследване да ви обезсърчи. Много задълбочени проучвания показват, че да сте част от една или повече социални групи, може да има безценен положителен ефект върху здравето и дълголетието. Ключовият момент в констатациите на учените е, че връзката с другите носи благосъстояние, докато изолацията и самотата повишават риска от различни заболявания.

Друг интересен аспект на изследването е, че въздействието на по-големите семейства е по-голямо при мъжете, отколкото при жените. Това може да се дължи отчасти на факта, че обикновено мъжете получават най-голяма подкрепа от семейството си, а жените, от друга страна, са със значително по-широк социален кръг. Заключението е, че положителната социална подкрепа от страна на приятелите и семейството води до по-добро здраве.

Това не е първото мащабно изследване, което проучва връзката между благосъстоянието и здравето. Неотдавна британски учени и лекари оповестиха данни, според които щастието и богатият социален живот са могъщ съюзник за постигане на добро здраве.

Според Андрю Стептоу, кардиолог и професор в Лондонския университет, щастливите и социално свързани хора са с много по-нисък риск от инфаркт и инсулт в сравнение с хората, които живеят в изолация или са с високо ниво на стрес.

Друга интересна констатация на учените, изследващи връзката между благополучието и здравето, е че по-щастливите хора със стабилен социален живот, имат по-добре функционираща имунна система, намален риск от сърдечни заболявания, и се радват на по-голямо удовлетворение от брака и работата си.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: stayathomemum.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииПсихологияЛюбопитноЛайфстайлНовиниНормативни актовеСнимкиСпециалистиЗдравни съветиАнкетиАлт. медицинаХранене при...ИсторияСпортИнтервютаТестовеЗаведенияЛеченияОбразованиеБотаника