Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Филмотерапията: Ползите от гледането на филми

Филмотерапията: Ползите от гледането на филми

Филмотерапията: Ползите от гледането на филми - изображение

Ясно е, че един филм може да предизвиква всякакви емоции — може да ви накара да се смеете, да плачете, да страдате и дори да намерите силата, от която се нуждаете, за да се справите с проблемите си. Защо не канализирате всичко това във форма на терапия?

Какво представлява филмотерапията?

Създателите на тази психотерапия си сътрудничат с различни видове треньори, колеги и филмови експерти, за да развият терапия, основана на телевизионни сериали и филми, като прилагайки ползите им към наставничеството и психологията. Логично тя се нарича филмотерапия.

Филмотерапията обаче не спират само до самия акт на гледане на филм. В допълнение се използват много и различни други инструменти, като цитати, коментари, плакати, визуален анализ и др.

Ходжсън и Бъркю фокусират терапията си в наставничеството и позитивната психология, която служи, за да подобри компетенциите и възможностите на онези, които искат да научат повече за филмите от различна гледна точка.

Филмът като психологически инструмент

Тази терапия използва филма като психологически инструмент за различни цели. Ходжсън и Бъркю считат това за изключително полезно допълнение към традиционната терапия поради различни фактори:

 • Интензивност: Истории, герои и сценарии са концентрирани в кратък отрязък от време.
 • Продължителност: Дължината на филма е еквивалентна на времето за една дълга терапия.
 • Учене: Филмите са алегорични, също като историите и басните. Можете да се възползвате от когнитивните ефекти на гледането на филми, за да формулирате теории за ученето, креативността и т.н., и да подкрепите идеята за множеството интелигентности.
 • Идентификация: Много от нас се идентифицират с филмови герои. Тази информация може да бъде обсъдена допълнително в терапията.
 • Внимание: Визуалното въздействие на филма насърчава концентрацията върху изображенията.
 • Социални особености: Гледането и обсъждането на филм с други хора умножава неговата стойност и служи като интегриращ инструмент в терапията.

Ползите от филмотерапията

Създателите на филмотерапията твърдят, че тези техники предлагат много осезаеми ползи за онези, които се подлагат на нея. Ето някои от тях:

 • Гледането на филм може да бъде оживително. Позволява ви да изключите, да се отпуснете и да се забавлявате.
 • Филмотерапията използва сцени или цели филми, за да помогне на хората да се изправят пред страховете си. Помага ви да осъзнаете страховете си, за да можете да работите за преодоляването им.
 • Позволява ви да се съсредоточите върху собствените си проблеми. Съдържанието на много филми може да ви накара да осъзнаете собствените си проблеми чрез идентификация и съпричастност.
 • Филмът има и катартична функция. Когато гледате филм, можете да изпитате страст, без да изстрадате истинските странични ефекти.
 • Той подпомага релаксацията. Тъй като гледането на филм пренасочва вниманието към дадена дейност, то е отличен начин да се намали тревожността.
 • Филмът може да повиши мотивацията. Когато гледате филм, можете да намерите герои, които да ви помогнат да намерите енергия в реалния си живот.
 • Забавление. Филмът също така създава смях и щастие. И няма съмнение, че оказва огромно влияние върху психологическото и физическото здраве.
 • Предизвиква катартични сълзи. Тъжните и тежки филми също могат да помогнат на дълбоко заровените ви емоции да се излеят.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: reflectd.co

Снимка: Пак там

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноЛайфстайлСпециалистиИнтервютаЛеченияЗдравни съветиСоциални грижиОрганизацииИсторияКлинични пътекиСпортСнимкиНормативни актовеАлт. медицина