Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Методите, използвани от отровните личности, за да ни манипулират

Методите, използвани от отровните личности, за да ни манипулират

Методите, използвани от отровните личности, за да ни манипулират - изображение

Не са малко начините да бъдем манипулирани. Медии, политици и измамници постоянно се опитват да го правят. Понякога, да се защитаваме от постоянните опити да ни заблудят в обществото, е толкова трудоемко и изморително, че не ни остават сили да локализираме измамното поведение в близкото си обкръжение.

Нерядко се оказва, че дълбоко нещастните хора, с които общуваме, не само се опитват да ни манипулират, а дори и не съзнават, колко нечестно действат. В следващия текст имате възможност да прочетете повече за поведенческите техники за управление, които хората използват, обикновено с надеждата, че ще им донесат задоволство, като ви накарат да действате, както желаят.

Миниране на несъзнателното

Отровните личности са склонни да свържат добрите ви страни, таланти и щастливи спомени със злоупотреба, неудовлетвореност и неуважение. Правят го, поставяйки съмнения за неправилна, нередна мотивация зад действията и мислите ви. Подобно постепенно миниране на подсъзнанието, чрез ежедневно вменяване на вина и усещане, че сте сгрешили някъде, променя поведението и може да ви изолира дори от най-близките. В някакъв момент, дори извършването на приятни дейности, може да се окаже опетнено от тревожни мисли, защото е предизвикало асоциация с някое от обвиненията.

Отровните хора, независимо от причината да са такива, толкова се страхуват да не загубят контрол над всеки фактор в живота си, че са способни да унищожат вашите свобода и щастие, за да ви направят зависими. Целта на всичко това е да са център на вселената ви, като това им носи надежда, че ако и вие работите за тяхното щастие, това може би ще ги подпомогне да го достигнат. За съжаление те не са способни на истинско щастие и дори съсипали вашето, няма да бъдат доволни.
Плашещо е колко много хора се опитват да получат обич и валидация от подобни манипулатори, без да съзнават, че това няма да се случи наистина, въпреки цялото внимание и усилие, което влагат.

Клевети и преследване

„Кукловодите“ обикновено успяват да променят самооценката ви, като постоянно ви облъчват с техни мисли, за това какви сте. С времето, когато вече са променили виждането за вас, започват да променят и това как виждате света наоколо. Те се представят за мъченици, докато описват вас като „токсичен“. Кампанията за клевета работи, защото така унищожава подкрепящата ви мрежа от близки хора, което осигурява сигурност, че няма да си тръгнете и да прекъснете полезната за тях връзка. Те са способни да преследват и тормозят вас и хората около вас, за да „разкажат истината“ за личността и отношенията ви. Те крият злоупотребата, проектирайки я върху вас.
Случва се подобни кампании да са така добре организирани, че да създадат междуличностен (и дори междугрупов) конфликт. Жертвите рядко знаят какво се случва с тях, до мига след разтрогване на отношението, когато случайно разкрият лъжите, разпространявани зад гърба им.

Клюкарстването за гърба на някого е една от чертите, характерни за отровния човек. Той клевети на роднините и близките ви, разказва истории, изобразяващи ви като агресор, а него като жертва. Ще обяснява как се страхува и притеснява, че сте груб и незаинтересуван. Методично и скрито ще злоупотребява, за да използва реакциите ви в представлението си.
Най-добрият начин да реагирате е да не оставяте да подменят спомените ви, и да се придържате към фактите. Това е особено уместно по време на разтрогване на подобни отношения, защото манипулаторите могат да използват вашите реакции към техните провокации срещу вас.

Идеализиране срещу демонизиране

Токсичните хора вярват, че имате напълно честни взаимоотношения. В началото на познанството ви са били склонни да идеализират отношенията. След това те започват да разбират, че не са щастливи и да ви обезценяват, като най-често под прицел са качествата, които са споменавали като положителни преди. Докато не се окаже, че сте най-страшният демон, чиято „невинна жертва“ е манипулаторът.

Съществува разновидност на това, в която токсичният човек ви издига на пиедестал и започва да атакува някой друг, заплашващ чувството му за превъзходство.

Специалистите препоръчват да наблюдавате внимателно поведението на околните и да имате предвид, че всеки от способите, които използват, може да бъде обърнат срещу вас.

Изтъкват се

Когато някой спомене, че сте "хубаво момче" или момиче, че трябва да "му повярвате" веднага, или подчертава своята надеждност, без да има предишни доказателства за такава, бъдете предпазливи.
Токсичните хора имат навика да преувеличават любезността и емпатичността си. Те честичко напомнят, че можете да им имате доверие, показват изключително висока съпричастност с вас в самото начало на отношенията ви, за да разкрият ужасните си характери по-късно. Когато забележите, че маската се пропуква опитайте да запомните и свържете миговете, показващи „истинското Аз“ на човека — така ще можете да решите дали искате да продължите отношения с него.
Добрите хора рядко подчертават своите положителни качества, без значение дали защото мислят, че не е редно, или защото подозират, че ги виждате сами. Те усещат, че уважението и доверието са двупосочни и изискват реципрочност, а не повторение.

За да се справите с машинациите, помислете какъв е човек, че да подчертава точно тези добри качества. Дали мисли, че не вярвате?

Доверявайте се по-малко на думи и вижте как лицето действа.

Триангулация във взаимоотношенията

Най-често се използва в токсични любовни взаимоотношения, но не е изключена и при други. Представлява включване на перспектива или предполагаема заплаха за навлизане на трето лице във взаимоотношенията. Често използвана за обезсилване, реакцията на жертвата, работи за производство на „любовни триъгълници“, несигурност и безпокойство.
Отровните хора обичат да създават подобна драма с непознати, колеги, бивши партньори, близки приятели и дори членове на семейството, за да предизвикат ревност и несигурност.

Dобре e да се досетим и че използват мнението на други хора, за да потвърдят своята гледна точка. Това е диверсионална тактика, която има за цел да отвлече вниманието ви от злоупотребяващото поведение и да украси образа им като желано, търсено лице. Това също ви оставя да си зададете въпроса — „ако Стефан е съгласен с Валя, не означава ли, че аз греша?“. Истината е, че "отровните" са умели манипулатори и извъртайки информацията, са способни да убедят третото лице в своята правота.

Виждате ли познати черти от отношения, които ви вредят?

По статията работи: Станислава Тонева

Източник: thoughtcatalog.com

Снимка: parentsociety.com


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиЗдравни съветиНовиниФизиология