Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Може ли терапията да ни помогне да намерим Голямата си любов? Да, може!

Може ли терапията да ни помогне да намерим Голямата си любов? Да, може!

Може ли терапията да ни помогне да намерим Голямата си любов? Да, може! - изображение

Терапията не е магическа пръчка. Тя не може да ви направи изцяло друг човек или да ви предостави на поднос приказен живот.
Но определено може да ви помогне да подобрите любовните си взаимоотношения. Вижте как:

Терапията помага да разберете кой сте наистина

Представете си, че сте наели някой, който да построи къщата на мечтите ви. И той ви казва: „Страхотно, само ми кажете как да изглежда”, а вие отговаряте: Нямам представа, но очаквам от Вас да построите тази къща!”.

Това е същото като да очакваш някой да те обича и да изгради силна връзка с теб, когато ти всъщност дори не знаеш какво реално означава „теб”. Чудно ли е, че другите ви приемат като доста объркан човек или пък, че прекалено лесно се съобразявате с желанията на другите, а после сякаш изведнъж изпадате в паника и бягате от любовта?
Ако сте израснали, угаждайки на другите, правейки това, което се очаква от вас, то не е изненадващо, че не можете да разпознаете истинските си желания, истинското си „Аз”. Терапията ще ти помогне да откриеш своята истинска същност и ще те научи как да разбираш самия себе си.

Терапията ще ти помогне да разбереш какво всъщност е любовта

Израснал ли си в семейство, в което любовта сякаш никога не е била достатъчна? С родители, които, да речем, са били някак далечни и студени, или винаги в конфликти? Или просто не са могли да ви дадат безусловната любов, която е толкова нужна на всяко дете?

Когато в живота ни е липсвало достатъчно любов, ние сме склонни да си създаваме нереалистични идеи за любовта от една страна. От друга, ние ставаме пленници на свои несъзнателни убеждения, които отблъскват любовта. Примери за подобни убеждения са: "Любовта е опасна", "Любовта ще отнеме свободата ми”, „Не мога да бъда себе си, когато съм във връзка”, „Страхувам се, че ще се влюбя и ще бъда отхвърлен”, „Не вярвам в брака, защото магията свършва само след няколко месеца, после започват мъките”.

Терапевтът знае какво е любовта. Терапевтът може да ви научи да изградите здравословна връзка – той вече е помогнал на много други да го направят. Може да помогне и на вас.
Благодарение на терапията ще успеете да откриете нова перспектива за любовта, която не само че ще е работеща, но и ще ви помогне да идентифицирате и промените ненужните си убеждения за любовта.

Терапията ще ви помогне да идентифицирате истинските причини, които ви пречат да обичате

Ако си мислите, че това, което ви пречи да обичате, се крие в твърдения като: „не съм достатъчно умен, красив, секси, привлекателен, успешен”, помислете отново.

Пречките, които наистина блокират любовта, са почти винаги психологически. Те включват неща като:

- когнитивни нарушения (нереалистично мислене, идеализирани образи на потенциалния партньор);

- отрицателни основни убеждения за себе си;

- безпокойство;

- проблем с привързаността;

- съзависимост (състояние, което се характеризира с пълна абсорбция на друг човек. Всички мисли и действия са насочени само към него);

- страх от изоставяне;

- ниско самочувствие;

- липса на идентичност;

- проблем с желанието да контролирате всичко, включително партньора;

- страх от интимност (прекалената и ежедневна близост е проблем за мнозина).

След като започнете да работите върху тези и други подобни психологически пречки със своя терапевт, ще видите реални промени в начина, по който се отнасяте към другите.

Терапията ще ви помогне да видите разликата между това, което си мислите, че искате, и това, което в действителност искате

Твърде много от нас дори не знаят кое е важно за нас и какво всъщност искаме от живота и взаимоотношенията си, докато не започнем терапия.

Живеем, заслепени от очакванията на нашите семейства, приятели и колеги. Ние дори не осъзнаваме, че се опитваме да впечатлим другите, ние само знаем, че сме нещастни.
Едва ли се чудите колко пъти досега сте саботирали връзките си с неистовото си желание да процъфтявате в живота или пък със стремежа си да приличате на другите, да покривате очакванията им, или пък със старанието си всичко, което правите, да съответства на ценностите на вашите родители, дори когато тези ценности не съвпадат с вашите. А в същото време вие копнеете за творчески, приключенски и свободен живот, например…

Терапията е ежеседмичен пример за това какво е връзка, в която можеш да се довериш и да споделиш себе си

Ето какво е терапията – това е самата връзка. Да, вие плащате за нея, но все пак това e доверителна, последователна и поддържаща връзка.

Всяка седмица, когато се срещате с вашия терапевт, имате възможност да установите връзка с някой, който има здравословни умения. Това само по себе си може да промени начина, по който се свързвате с другите.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимка: hipwee.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноНовиниИсторияСнимкиСпециалистиЗаведенияСоциални грижиИнтервютаЛеченияЛайфстайлЗдравни съвети