Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Какво представлява психодрамата и какви са ползите от нея

Какво представлява психодрамата и какви са ползите от нея

Какво представлява психодрамата и какви са ползите от нея - изображение

Психодрамата е психотерапевтичен метод, създаден от американския психолог Джейкъб Морено. По време на психодраматичния процес под ръководството на лицензиран терапевт, се пресъздават ситуации от реалния живот или конкретни проблеми на участниците. По време на последната фаза те имат възможност да преценят поведението си, да размишляват върху начина, по който се чувстват, да придобият по-добра представа за случващото се в живота им и да погледнат проблемите си от различна гледна точка.

С помощта на техники от драмата клиентите изиграват сегашни, минали или очаквани житейски роли и ситуации, като целта е да ги разберат по-добре и да постигнат катарзис, да се научат да разпознават и изживяват свои скрити, потискани до този момент, чувства и да ги изразяват свободно.

Според Джейкъб Морено изиграването на проблемите има много по-голям терапевтичен ефект, отколкото ако само се говори за тях. Техниките, използвани в психодрамата, насърчават действието, взаимодействието и комуникацията, изразяването на чувствата, проверката на реалността и израстването на личността.

Психодраматичният процес протича в три фази:

- фаза на загряването;

- фаза на действието;

- фаза на дискусията.

Фаза на загряване

Джейкъб Морено вярва, че всяка сесия трябва да започва със загряване, което да даде възможност на участниците да се подготвят за изживяването. В рамките на тази фаза се изгражда атмосфера на сигурност и доверие.

Фаза на действие

Във фазата на действие главният герой - с помощта на терапевта - създава сцена, основана на важни събития от реалния живот на героя. Терапевтът ръководи сесията, докато други членове на групата изпълняват поддържащи роли в живота на героя, а останалите членове са публиката.

Фазата на действието включва изиграване и преработване на минала или сегашна ситуация, или на очаквано събитие. Водещият на групата използва различни техники от драмата, насърчава участниците, без да ги натоварва. След изиграване и постигане на прозрение и катарзис действието може да бъде финализирано.

Във фазата на действието се използват различни техники на драмата, които целят да насърчат спонтанното изразяване на чувства. Сред най-използваните техники са: размяна на ролите, монолози, огледало, работа със сънища.

Фаза на споделяне

Третата фаза на психодраматичния процес включва дискусия и осмисляне на преживяното. Обмислянето на чувствата и емоциите, които са се появили по време на сесията, е от съществено значение за възникването на трансформацията.

Тъй като психодрамата поставя силен акцент върху доверието и безопасността, обикновено терапевтите преценяват и подготвят членовете на групата преди началото на самия терапевтичен процес. Целта на предварителната проверка е важна за психодрамата и всякаква форма на групова психотерапия, защото тя гарантира, че членовете на групата са отворени за работа по чувствителни въпроси. Терапевтът е етично задължен да насочи клиентите, които не са готови да участват в психодраматичен процес, към индивидуална терапия.

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: verywellmind.com, goodtherapy.org
Снимка: youtube.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноНовиниСпециалистиИсторияСнимкиСоциални грижиЗаведенияЛеченияИнтервюта