Начало Психология Поведенческа психология Патология Нагласите на хората с разстройства на храненето – Част 1

Нагласите на хората с разстройства на храненето – Част 1

Нагласите на хората с разстройства на храненето – Част 1 - изображение

Разстройствата на храненето могат да изглеждат като загадка за незапознатите с темата. Д-р Елън Хендриксен – практикуващ клиничен психолог и лектор в Бостънския университет, обяснява, че е трудно да покажем емпатия към поведение, което включва повръщане, гладуване или преяждане до болка. За да се появи едно хранително разстройство, винаги има причина. В тази статия ще разгледаме четири нагласи, които се наблюдават в случаите на анорексия, булимия, орторексия и други форми на проблеми с храненето.

Друга пречка към разбирането на хранителните разстройства е поставянето на страдащите в рамка. Въпреки факта, че разстройствата на храненето се наблюдават при индивиди от най-различен пол и раса и с най-различен социално-икономически статус и тип тяло, най-често срещаният образ на страдащ е този на младо, слабо и богато момиче.

Този стереотип наранява всички засегнати. Хората, които се вписват в този шаблон, често биват пренебрегвани – тяхното разстройство се определя като избор или тенденция, следвана от заможните жени, обсебени от размера на талията си.

От друга страна, тези, които не отговарят на стереотипа – мъжете, малцинствените групи и тези с наднормено тегло – в повечето случаи биват подминавани или остават незабелязани в продължение на години. Тестването за наличието на разстройство, насочването към специалист по психично здраве или дори приемането на признанията на страдащите на сериозно е много по-малко вероятно, когато хората не кореспондират на очаквания профил за човек с хранително разстройство.

Въпреки че мъжете и жените с анорексия, булимия или компулсивно преяждане са с най-различен произход, това, което ги свързва, са нагласите им. Разбирането на тези мисловни процеси може да подсили емпатията и най-важното – да спомогне за по-голяма гласност по темата и достъп до лечение. Нека заедно разгледаме следните 4 фактора, които изграждат нагласите на хората с разстройства на храненето.

Фактор №1: Нуждата от контрол

Разстройствата на храненето представляват начин за упражняване на контрол, когато ежедневието е прекалено хаотично и турбулентно. В един свят, в който единствената константа е промяната, контролирането на консумацията на храната може да предостави така желаното чувство за сила и самостоятелност в трудни моменти – когато родителите ви се развеждат, връзката ви се разпада, премествате се в ново училище, започвате нова работа или вашият кръг от приятели се изменя.

Хранителните разстройства могат да бъдат и начин за справяне с промяна в тялото вследствие на естествени процеси като стареенето, настъпването на пубертета или бременността. Анорексията, булимията, орторексията или компулсивното преяждане също така може да представляват опит за справяне с интензивни негативни емоции като самота, тъга или чувство за некомпетентност. По тази причина, когато промените в средата и/или телата настъпят с пълна сила, хората с хранителни разстройства успяват да си възвърнат сигурността и стабилността,  чрез всяка глътка, хапка и калория.

Интересно откритие от експеримент* от 2008 г., който изследва нагласите на хората с диагноза анорексия, е, че около 1 от 5 попитани съобщава, че не се интересува от теглото си или формата на тялото си. Тази находка кара изследователите да се замислят дали основният фактор на анорексията всъщност не е желанието за контрол, а не теглото.

Това е една от причините, поради които хранителните разстройства са толкова трудни за лекуване. Тези, които страдат от тях, могат да откажат лечение не защото са щастливи или доволни, а защото не искат да им бъде отнето единственото нещо, което все още могат да контролират.

Фактор №2: Избягването на негативните чувства

Изследователите от Университета в Торино в Италия решават да анализират личностните черти на индивидите с диагноза анорексия и булимия. Резултатите** от проучването сочат, че много от чертите на участниците се различават, но все пак има един обединяващ фактор – черта, наречена избягване на вреда. Накратко, това е склонността да се притесняваме прекалено много относно потенциални опасности, провал или както името предполага – вреда. Тази личностна черта представлява коктейл от страх, съмнение и песимизъм.

Прекомерното притеснение е вид избягване – нещо, което ни възпира от това да се изправим пред най-големите си страхове, свързани с евентуалните грешки, отношенията с другите и чувството за некомпетентност. Следователно обсесивните мисли относно храната, калориите, теглото или часовете, инвестирани в упражнения, могат поемат същата функция – да ни разсеят от дълбоките ни страхове, че сме лоши хора, че не заслужаваме обичта и грижата на другите или че никой не може да ни помогне.

Някои изследователи дори смятат, че разстройствата на храненето всъщност представляват форма на обсесивно-компулсивно разстройство. Натрапчивите мисли относно вината, срама, некомпетентността или неуспехите се неутрализират чрез прилагането на определени ритуали, свързани с избора на определени храни, ограничаването на калориите или освобождаването от консумираната храна (посредством повръщане, приема на разхлабително или физически упражнения). Едно проучване*** от 2005 г. констатира, че на повече от 40% от индивидите с булимия или анорексия може да бъде поставена и придружаваща диагноза обсесивно-компулсивно разстройство.

Накратко, фокусът върху храната, теглото или формата на тялото служат като начин за отбягване на по-големи и по-сложни страхове, пред които страдащите не искат да се изправят.

Разберете кои са останалите фактори във втора част на статията.

*Dalle Grave, R. , Calugi, S. and Marchesini, G. (2008), Underweight eating disorder without overevaluation of shape and weight: Atypical anorexia nervosa?. Int. J. Eat. Disord., 41: 705-712.

**Fassino, S. , Abbate Daga, G. , Amianto, F. , Leombruni, P. , Boggio, S. and Rovera, G. G. (2002), Temperament and character profile of eating disorders: A controlled study with the Temperament and Character Inventory. Int. J. Eat. Disord., 32: 412-425.

***Kaye, Walter & Bulik, Cynthia & Thornton, Laura & Barbarich, Nicole & Masters, Kim. (2005). Comorbidity of Anxiety Disorders With Anorexia and Bulimia Nervosa. The American journal of psychiatry. Pages 2215-2221.

Редактор: Нора Маркова
Източник: quickanddirtytips.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИнтервютаПсихологияЛайфстайлНовиниХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноЛеченияЗаведенияБотаникаСпорт