Начало Психология Поведенческа психология Патология Как да познаем обсесивно-компулсивното разстройство

Как да познаем обсесивно-компулсивното разстройство

Как да познаем обсесивно-компулсивното разстройство - изображение

ОКР (обсесивно-компулсивното разстройство) в миналото е причислявано към други патологични състояния и е било прибавяно към други статистики, но сега се знае, че около 2% от зрелите хора страдат от него. При почти половината от страдащите се откриват корени от детството, като някой от тях показват признаци на страдание дори в предучилищна възраст. Случай на съвсем малки деца с ОКР са диагностицирани в изключително ранен етап – на едва 2-годишна възраст. Което говори, че дори в детството може да се открият и третират симптомите на разстройството. Терапията на диагностицирани деца трябва да се извърши внимателно и да започне експедитивно, защото всяко забавяне може да доведе до усложняване на симптоматиката. Колкото повече се чака, преди да се потърси специализирана помощ, толкова по-вероятно е системата на патологичното поведение да заеме важно място в живота на човека и да утежнява предприемането на оздравителни мерки.

Обикновено разстройството и неговата симптоматика се засилват при стрес, болестни състояния и умора. Най-често симптомите се появяват в тийнейджърска и зряла възраст. За съжаление, в обществото обсесивно-комполсивното разстройство се счита не за психично страдание, а за срамна странност на личността. Според статистиката, едва 10% от страдащите търсят и получават лечение, въпреки че страдат дълго от промените в психиката и поведението си. Разстройството придружава целия живот на жертвите си, обострените периоди са изключително тежки, но с правилно лечение ремисиите (в които симптомите и тревожността намаляват и дори изчезват) са дълготрайни.

Знаем ли нещо за него

Характеризира се с повтарящи се и постоянни мисли, импулси или образи, които причиняват изтощителни емоции, като тревожност или отвращение. Много хора с ОКР признават, че мислите, импулсите или изображенията са продукт на ума им и са прекалени или неразумни. И все пак тези натрапчиви мисли не могат да бъдат пропъдени чрез логика или разсъждение. Повечето хора с ОКР се опитват да пренебрегнат или да потиснат подобни натрапливости или да ги компенсират с някаква друга мисъл или действие. Типичните обсесии включват прекомерна загриженост за заразяване с някаква болест или ощетяване, нуждата от симетрия и точност, забранени сексуални или религиозни мисли. Непрекъсната мисъл, концепция или усещане, която се преживява като инвазивна и неподходяща, води до значителен страх, стрес или дискомфорт.

Съществува и категоризация, определяща обсесивното поведение — такова, което се характеризира като непрекъснато раздразнение, съмнения, задушаване, постоянно размишление върху неприятности, подреждане и поддържане на безупречен ред на вещите в дома или извършване на ритуални действия, касаещи ежедневните дейности (докосване на едни и същи вещи, повтарящи се движения без рационална цел и силна тревожност, ако не бъдат и запълнени).

Какво е компулсия

Тя се изразява в непреодолим импулс да се извърши нещо, независимо от последствията и смисъла му. Това принуждава засегнатата личност да направи конкретен жест (или психически ритуал), с цел да прекрати обсебващата я тревожност. Психическите ритуали са действия, които се случват вътре в главите ни и невинаги имат външен израз, което понякога дава успокоение на страдащия, че е запазил странността си в тайна.

Какво е обсесия

Това е идея, която постоянно се натрапва в мисленето ни. Тя е симптом, който не оставя страдащия на спокойствие - обсебва го. Често е нелогична и странна за притежателя си, но за съжаление, винаги предизвиква висока тревожност и е изключително устойчива на съзнателно противодействие.


Обсесията и компулсията са взаимно свързани в омагьосан кръг, който може да разлюлее живота на всекиго. Първият признак, който хората осъзнават, е обсесивната мисъл (идея или чувство), внасящи тревожност в живота и набиращи скорост, ако не открием начин да ги неутрализираме. Повечето хора откриват начин съвсем несъзнателно и той всъщност е компулсията. Така се оказва, че гасим пожар с бензин, защото спираме тревожността с ритуал, който предизвиква други наши съмнения. Това рано или късно се повтаря и подсъзнанието ни посяга към изпитания метод (компулсивен жест или действие), за да премахне тревогата и т.н., докато не се окаже, че колелото се е завъртяло и набира инерция.

Какво е обсесивно-компулсивно разстройство

Тревожно разстройство, характеризиращо се с повтарящи се натрапчиви мисли, дейности и усещания, които отнемат време, причиняват значителни страдания или възпрепятстват работата на човека, като го карат да се чувства непълноценен и снижават качеството на живот.

Много хора не могат да се откъснат от определена мисъл (за радост временно) и знаят колко силна тревожност може да предизвика подобна тенденция, но част от тях дори не съзнават кога се появява повтарящото се и нелогично поведение. За страдащите от ОКР упоритите мисли и рутинните процедури могат да причинят изключителни проблеми и страдания. Част от тях не подозират, че поведението и мислите им са ирационални и вредни, дори смятат, че трябва да изяснят на другите „истините, които са прозрели". Но и страдащият да знае, че особеността му не е рационална и истинна, трудно се фокусира над неща, които могат да спрат кръга на обсесиите и компулсиите.

Диагноза на подобно разстройство се поставя само от специалист, ако симптоматиката променя видимо живота на страдащия. Пример са хората, отделящи повече от час на ден, за да извършат ритуалите на компулсията и увреждащи социалните си контакти, или качеството на живот, заради тревожността.

Често срещани примери за натрапчиво поведение

Извършване на действия само в конкретни интервали или модели, като къпане по определен брой пъти, докосване на обект или гарантиране, че нещо е на точно определено място. Задължителна чистота, като повторно измиване на ръце, дезинфекция или почистване, до манийна степен. Натрапчивост за точно определено оформяне на косата и поддържане на кожата.

Хората без ОКР, които се занимават с рутинни процедури, го правят по-скоро по навик, отколкото, за да избягват обсебващи мисли и тревожност.
За да идентифицираме самостоятелно притеснителни симптоми, след акт, който сме забелязали като обезпокояващ признак, можем да си зададем два прости въпроса.
„Защо изпълнявам това действие, а не друго?"
„Какви последствия трябва да предотвратя с него?“

Ако многократно възникват подобни питания и отговорите не могат да се категоризират като рационални, то е най-разумно да се обърнем към специалист. Обсесивно-компулсивното разстройство може да е изключително натоварващо, но с правилна терапия ефектите му ще намалеят съществено.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: understanding_ocd.tripod.com; psychologydictionary.org
Снимка: abc.net.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниАлт. медицинаСпортСнимкиЛеченияТестовеБотаника