Начало Психология Социална психология Аз Ново изследване: Съществуват само 4 типа личности

Ново изследване: Съществуват само 4 типа личности

Ново изследване: Съществуват само 4 типа личности - изображение

Мащабно изследване с участието на повече от 1,5 милиона души установи, че съществуват 4 основни типа личности. Според учените те включват водещите комбинации от личностни черти, които са характерни, ако не за всички, то за повечето хора:

Четирите типа са следните:

- среден;

- обърнат;

- ролеви модел;

- егоцентричен.

"Ако до момента личностни типове съществуваха най-вече в литературата и не намираха място в научните списания, ние вярваме, че ситуацията се променя напълно заради резултатите от това изследване", казва професорът по психология и водещ автор на изследването Луис Амарал.

Среден тип

Повечето хора носят личностните черти на средния тип: относително екстравертни, но и малко невротични. Трудно се впускат в нови преживявания, без особено любопитство към света, привързани са към познатите неща и се придържат към тях.

Обърнат тип

Хората с личностни черти на обърнатия тип са емоционално стабилни, но по-интровертни, с добре развита съзнателност, ненатрапчиви, тихи, хора, на които можем да се доверим.

Ролеви модел

Представителите на тази група са със стабилна емоционалност, отворени за нови преживявания и опит, екстравертни, приятелски настроени, трудолюбиви, любопитни и открити. Околните се чувстват естествено привлечени от тях заради положителните черти на характера им.

"Представителите на тази категория са оптимистични и положителни хора, отворени за нови идеи, добри приятели са, които не бягат от отговорност и откликват на проблемите на околните. Всъщност животът е по-лесен, ако имате около себе си повече хора от този тип”, обяснява проф. Амарал.

Егоцентричен

Хората от тази категория са екстравертни, не особено съзнателни, със сравнително ниска степен на откритост, трудно постигат съгласие с околните. Типични представители на тази личностна група са момчетата в тийнейджърска възраст, при които егоцентричността намалява с годините.

"Обособихме личностните черти в тези четири групи на база данни от мащабно изследване с участието на повече от 1,5 милиона души по света. На всички бяха дадени стандартни тестове за петте основни фактора на личността:

- Невротизъм – показва до каква степен личностите приемат света като заплаха, включва тревожност, напрегнатост, импулсивност, стеснителност.

- Сътрудничество – това е степента, в която личностите изпитват необходимост от хармонични взаимоотношения с хората. Включва качества като прямота, доверчивост, отстъпчивост, скромност.

- Съвестност – включва качества като чувство за дълг и отговорност, организираност, прецизност и показва степента, в която личностите са склонни да спазват общоприетите норми и правила.

- Екстраверсия - включва качества като активност, самоувереност общителност, топлина, положителни емоции. Показва степента, в която личностите се нуждаят от социална интеракция и внимание.

- Откритост към нов опит и преживявания - показва степента, в която личностите се нуждаят от интелектуален напредък и израстване, включва изобретателност, интелигентност, любопитство.

Резултатите от изследването показаха, че тези комбинации от личностни черти са характерни, ако не за всички, то за повечето хора. Друг интересен момент е, че се наблюдават тенденции с течение на времето някои хора да променят своите личностни характеристики, което може би ще бъде обект на нашите бъдещи изследвания”, допълва проф. Амарал.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: psychology.iresearchnet.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлТестовеСнимкиИсторияЗдравни съветиЛюбопитноЛичности