Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Нормален ли е сексуалният ми живот

Нормален ли е сексуалният ми живот

Нормален ли е сексуалният ми живот - изображение

Съвременно общество — информацията е навсякъде, телевизия компютри и телефони ни заливат с всякакви факти, и ако наблюдавате внимателно ще осъзнаете, че най-много се лее секс.
Не че е нещо лошо, но е факт. Зяпам през прозореца на колата и виждам билбордове със сексуални послания. Докато купувам вестник се заглеждам в заглавията на женските списания, които обясняват на читателите какво трябва да правят в леглото. Отварям социалната мрежа и първата статия там относно позите подходящи, за да задоволите партньора си в спалнята.
Ако не бях психолог сигурно щях да се притесня, дали всичко ми е наред, щом не мисля само за полови контакти. Повечето хора в нашето общество най-вероятно имат мигове на съмнение дали интимният им живот е нормален, поради постоянното заявяване, че трябва да сте сексуални атлети, иначе няма да отговарят на шаблона, наложен от медиите.
Ако ви се е случвало да се смущавате и чудите дали собствения ви сексуален живот е нормален, то трябва да съзнаете недостатъкътна сексуалната революция – култура, в която всички се сравняват и притесняват.

И така, какво според специалистите е здравословен сексуален живот?

Всеки психолог ще започне с подчертаването, че светът се състои от много и различни хора.
Да приемем, че всички трябва да се мерим по един аршин е като да твърдим, че всеки трябва да може да пробяга 5 километра за точно определено време (ни повече, ни по-малко). Възрастта, здравословното състояние, обичайното ви либидо и същите фактори при партньора ви са нещата, определящи вашия сексуален живот.

Важно е да не си правите илюзия, че някой друг, освен двойката има място при определяне на това какъв да е интимният контакт. Сексуалната активност може да включва както действително сношение, така и само докосване, целуване, дори наблюдение. Важно е двамата партньори да намират удовлетворение в случващото се.

На вниманието ви представяме 5 признака за това че имате здравословен сексуален живот.

1. Правите нещата, които ви харесват, и казвате НЕ на нещата, които не желаете

Важно е да слушате вашите желания и нужди, когато става въпрос за любовта ви, и да не потъвате толкова в ангажираността за удоволствието на партньора си, че да загубите своето собствено. Това включва кога и къде правите секс. Ако наистина сте прекалено уморени и стресирани, тогава няма нищо лошо, ако вместо да се тормозите поспите.

2. Вие комуникирате с партньора си за това, което ви въздейства

Разбира се, единственият начин партньорът ви да знае какво искате и не искате е, ако всъщност му кажете. Понякога хората имат навика да приемат, че техният партньор знае и просто не желае или не се грижи да доставя това, което искат. Не премълчавайте. Комуникирайте постоянно. Хората забравят нещата, променят се и порастват, включително и в това, което искат физически от една връзка.

 Емоционално състояние след полов контакт

3. Чувствате се добре след секс

Независимо от митовете, които се носят, да се чувствате емоционални след секс е естествено (както смеха така и меланхолията). Въпросът е, че многократни негативни емоции и плач, след интимен контакт говорят, че нещо не наред. Ако ви се случва често да сте натъжени или разплакани, е добре да потърсите причината.

4. Вашият сексуален живот не е „константен“

Сексуалния живот не е поместване на скала – не го оставяте на едно място, без да го закачате в бъдеще. Тази точка визира такъв, който не е застоял и повтарящ се. Здравословният секс включва случайна спонтанност. Това означава, че в този момент наистина се наслаждавате един на друг, не само правейки неща, както мислите, че "трябва" или са ви навик. Пробвайте нови действия и места, дори ако това е просто излизане „извън графика“.

5. Имате сексуален живот – веднъж месечно

Ако вашето сексуално взаимодействие е ограничено до веднъж месечно, то не си правете илюзия, че това е страничен ефект от брака или дългосрочните отношения. Това е знак, че не комуникирате достатъчно или нещо друго не е наред. Ако имате проблеми – говорете за тях или помислете за семейни консултации с терапевт.


И какво се случва, щом показателите по гореизброените точки не са добри? Ако сексуалният ви живот в крайна сметка се разпада? Тогава е време е да погледнете искрено какво не работи и дали може да се направи нещо по въпроса.

Ето кои са 5-те неща, които психолозите препоръчват да разгледате

1. Нива на стрес
Стресът може сериозно да увреди вашето либидо. Ако сте стресирани, има различни техники, които може би искате да опитате, като прогресивна мускулна релаксация, медитация или просто спортуване. Съвсем естествено е да посетите консултации или терапия, които да намалят нивата на стрес и да ви разтоварят от притесненията.

2. Комуникация
Повтаряме се, нали? Просто не може да бъде надценено колко важна е комуникацията за здравословния любовен живот. Ако нещата в една двойка се влошават, то първата причина винаги е комуникацията. При дълбоки проблеми в общуването с партньора най-добре ще е да посетите консултант за двойки. Той няма да заеме страна, а ще подпомогне взаимоотношенията ви отново да живнат.

Усещане за пълноценност

3. Даденост
Лесно е партньорите да се считат за даденост, когато връзката вече се е развила. Понякога това е просто въпрос на повторно ангажиране един с друг. Отделете време да си спомните причините, поради които сте избрали да имате дълбока емоционална връзка с половинката си. Това упражнение ще ви помогне да "отърсите отношенията си от праха".

4. Очаквания
Не забравяйте, че вашият любовен живот е точно ваш и ничии друг. Не позволявайте това, което желаете да е потискано от това, което мислите, че трябва да искате, или че трябва да се нуждаете. Не се мерете по написаното в списанията, гледаното във филмите и казаното от приятелите ви. Очакването на твърде много от вашия любовен живот може да ви настрои нереалистично и да съсипе преживяванията ви.

5. Вашето здраве
Ако се е появила промяна в желанието или чувството относно сексуалните интереси, при вас или партньора ви, не пренебрегвайте възможността това да е здравословен проблем, засягащ либидото. Отидете при лекаря си за преглед, защото диабетът и високото кръвно налягане могат да повлияят сексуалността ви.
Не забравяйте емоционалното си здраве. Депресията, дори най-леката й форма, е една от водещите причини за понижено сексуално желание. Няколко сесии с психолог могат да направят чудеса за нея. Важно е да се грижите за физическото и емоционално състояние и е добре да знаете, че подобни спадове в желанието са един от най-честите симптоми при емоционални проблеми.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимки: empowher.com; natalieorosen.com; education.okstate.edu;

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииПсихологияСнимкиАнкетиИсторияТестовеЗдравни съветиФизиологияНаправления в медицинатаНовиниЗдравни проблемиСоциални грижиАлт. медицинаЛеченияСпециалистиХранене при...РецептиБотаникаСпортНормативни актовеИнтервютаЗаведенияПроизводителиОбразованиеОткритияКлинични пътеки