Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Няколко думи за уважението, от което светът днес е напълно лишен

Няколко думи за уважението, от което светът днес е напълно лишен

Няколко думи за уважението, от което светът днес е напълно лишен - изображение

Непредставителна анкета на терапевта Джон Ким относно най-важния фактор в една връзка показва категорично, че това е уважението. В проучването му са участвали 165 души, които трябвало да отговорят на един-единствен въпрос: "Ако можете да изберете най-важното нещо в една връзка, какво би било то?". Малък процент от запитаните посочили доверие, химия, духовна връзка, но масовият отговор бил: УВАЖЕНИЕ.

Ким прави няколко извода след анкетата си – възможно е този отговор да се дължи на тоталната липса на уважение в предишни връзки, което неминуемо оставя гигантски отпечатък върху настоящите отношения и личността. Друг интересен извод от проучването е, че всеки един от участниците, посочили уважението като най-важен фактор за една връзка, е бил жена.

Така че има голяма вероятност, ако четете това и сте жена, тази тема да ви засяга поне на някакво ниво. Може сте били във връзка, в която е лисвало уважение. Може би това изключително много ви е наранило – вас и вашето самоуважение и самочувствие, а това от своя страна е навредило на други области в живота ви. Причината за това е, че сте забравили какво заслужавате. Забравили сте как искате да се отнасят към вас. Забравили сте, че уважението не е опция, а някакъв стандарт, базов модел, който при вас просто не се получава и сте се примирили. Но без него двигателят не работи. Колата не върви. И вие плащате за това с неудовлетвореност, чувство за празнота, самота и безсмислие.

Отговорите на този въпрос са показателна проверка на съвременните връзки. Липсва ни уважение. Уважението се е превърнало в нещо ненужно, в излишен отпадък, на което обръщаме гръб, което не заслужава нашето внимание. Но без него не можем да изградим доверие, а без доверие няма нищо. Само кожа и обвивка – никакво съдържание.

Това е чудесно напомняне, че е задължително да осигурим безопасно пространство, в което взаимоотношенията да могат да процъфтяват и да растат. Безопасните пространства обаче не могат да бъдат изградени без доверие. А доверието не може да се формира без уважение. В такъв случай именно уважението е необходимата здрава почва, която да подпомогне растежа на връзката.

Уважение -> Доверие -> Безопасно пространство -> Здрави връзки

На първо място нека да дефинираме уважението. Задайте си въпроса как изглежда, какво представлява. И не гледайте в речника, там има някаква глупава дефиниция.

Ким дефинира уважението така:

- никой не упражнява контрол или власт над някой друг;

- не сме принудени да се съгласяваме с някой, за да продължи да ни обича;

- уважение означава достатъчно свобода и пространство за свои собствени мнения, личен растеж, пътувания;

- да уважаваш някого означава да го пуснеш, да го приемеш – такъв, какъвто е, да не го съдиш и критикуваш, да не го контролираш. Да го оставиш да бъде и да расте. Уважение означава да не задължавате някой да следва вашите принципи и визия за нещата, а да му позволите да има свои. Уважението означава сами да се оправяте с глупостите си, а не да си изкарвате лошото настроение на другия, и да имате свой собствен контейнер за безопасен живот.

Имате ли всичко това в своята връзка? Защото без него всяка кула, която построите, ще е от пясък. Ако не сте обвързани, вслушайте се в гласовете на участниците в анкетата на Джон Ким – уважението, от което днес светът сякаш е напълно лишен, е най-важния фактор за изграждането и развитието на една връзка.

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от: psychologytoday.com
Снимка: Fashion Times

Още по темата:

4.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиНовини