Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Осезаемата липса на удоволствие може да е сериозен симптом за заболяване

Осезаемата липса на удоволствие може да е сериозен симптом за заболяване

Осезаемата липса на удоволствие може да е сериозен симптом за заболяване - изображение

Дисфорията е състояние на генерализирано нещастие, безпокойство, недоволство или чувство на неудовлетвореност, като може да бъде симптом на няколко проблема в психичната сфера.

Тя е психологическо състояние, което често е причинено или придружава душевно страдание. Стресът, скръбта, трудностите в отношенията и други проблеми от околната среда също могат да причинят дисфория. Най-често, тя се явява като емоционален фон, което означава, че някой може да има мимолетни случаи на дисфория, а друг да потъне изцяло в нея. Хората могат да изпитат дългосрочни дисфорични състояния, а те често силно се свързват с психични заболявания, като тежка депресия, мания и циклотимия.

Дефицитът на хранителни вещества и здравословните усложнения също могат да причинят дисфория. Например, хората с хипогликемия понякога съобщават за наличието й, а стресът от хронично заболяване може да предизвика чувство на нещастие и неудовлетвореност, което прераства в дисфория.

Дисфорията може да е знак за психични проблеми

Редица състояния на психичното здраве, включително депресия, биполярно разстройство, генерализирана тревожност, проблеми при адаптация, шизофрения и нарушения на личността могат да предизвикат дисфория.

При повечето хора леката й форма изчезва по естествен път, но при тези, които страдат от истинска дисфория, живеят с доста по-висок риск от самоубийство и трябва да се обърнат към терапевт, който да им помогне да се измъкнат от състоянието.

Как се лекува дисфорията

Дисфорията е симптом, а не самостоятелна диагноза и психолозите, че сто търсят някакъв психичен проблем, криещ се зад нея. Психотерапията е обичаен инструмент за лечение на дисфория и работи, като първо идентифицира основната причина за състоянието на дисфория, а след това, като се занимае с чувствата, които я причиняват.

В зависимост от тежестта на дисфорията и условията, които я причиняват, заедно с психотерапията може да се използват и медикаменти. При част от случаите на дисфория е необходимо медицинско лечение на физическите и причини. Понякога промените в начина на живот, като например прекарване на повече време със семейството, ангажиране в хобита или промяна на диетата оказват силно влияние на състоянието.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: goodtherapy.org
Сниимка:mipsicologogetxo.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимки