Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Отхвърли разсейването и грабни успеха

Отхвърли разсейването и грабни успеха

Отхвърли разсейването и грабни успеха - изображение

Зловредното привличане към интернет, игри, отвлечени разговори и зяпане в една точка може да е не просто отбивка, а сериозно отклонение от пътя към успеха. Заинтересовани, от механизмите на разсейване и съсредоточаване в работата, психолозите изследват поведението на хора, успешно преодоляващи евентуалното разсейване, за да достигнат желаните върхове.

Намерете своето място

Хората с високи нива на самоконтрол не само, че се владеят, но и предвидливо вземат мерки да са възможно най-близо до среда, която едновременно ги концентрира и удовлетворява. Нежеланите импулси могат да се предвиждат и контролират още в самото начало, като ги пресичаме в зародиш, вместо да се борим с тях, когато са вече пораснали и силни.

Откривайки какво желаем и захващайки се сериозно с него, ще си осигурим терен за щастие. Ако целта ни са постижения в избраната област, то най-лесният начин да си осигурим концентрация е предварителната подготовка.

Психолозите съветват: Сменете шумното кафене, седнете в тихия ъгъл на библиотеката или в предната част на учебната зала така, че да ограничите изкушението от разсейване и да насърчите работния процес.

Защитете се

Невинаги можем да избираме обкръжението си. Понякога само един шум може да ни извади от трудовия режим. Едно излишно кликване на компютърния екран може да разруши работния ни план. Проучване към Държавния Университет във Флорида, ръководено от докторанта Майкъл Ент, установи, че хората с по-висок самоконтрол се справят многократно по-ефективно, с предоставените им онлайн тестове, отколкото разсеяните. Това е обяснимо с факта, че повечето от концентрираните са се занимавали единствено с теста (избегнали са целенасочено елементите, които отвличат вниманието).

Психолозите съветват: Затворете всички допълнителни програми и прозорци, всеки излишен чат. Изключете телефона. Ако се налага, затворете вратата. Всичко това ще ограничи разсейването и ще остави енергията на ума ви само за работата (а не за справяне с разсейването).

Избирайте приятелите си мъдро

Социалното общуване може подпомогне или да нокаутира опитите ви за успех. В конкретна ситуация, неправилно настроените хора, биха попречили не само на собствените си постижения, а и на нашите. Всеки поне веднъж е присъствал на лекция, в която някой говори, пречейки на останалите и знаем, че най-близките до него губят най-много от информацията, защото са имали нещастието да са под влияние на говорещия.

В по-общ план несъобразената среда е обезсърчаваща за нови постижения, защото липсват стремежи или е на ниво много по-различно от нашето (носи неподходяща за нас ценностна система). Информацията, съдържаща се в бюлетина „Личност и социална психология“ предполага, че ефективните саморегулатори правят така нареченото „социално позициониране“, показвайки по-силно предпочитание за взаимодействие с хора, които могат да са полезни в развитието им. Това не значи, че използваме околните, а че избираме хора, които намираме за интелигентни и целенасочени.

Психолозите съветват: Обграждайте се с умни хора, и разговаряйте със съвестни колеги.

Помислете за бъдещето си

Хоризонтът ни не бива да се ограничава до края на деня, края на седмицата или края на годината. Даниел Бартълс (изследовател от Чикагския университет) казва, че мъдрите преценки се състоят в това да вземаме решения, съобразявайки се с резултатите и цените, които ще плащаме в бъдеще.

Експерименти, в които си представяме собственото си аз в бъдещето, изключвайки съществени промени в сегашното си поведение, могат да ни покажат накъде сме тръгнали. Дали тази визуализация ще ни хареса?

Психолозите съветват да направете списъци с две основни неща:

1. От какво трябва да се откажете в бъдеще, за да постигнете целите в живота си;

2. Ключови части от вашата личност, които не трябва да се променят следващите няколко години.

Подбирайки (социалната и битова) среда целенасочено, планувайки с внимание и занимавайки се с дейности, които обичаме, си предоставяме най-благоприятната среда. Концентрирайки се над трудовата дейност качествено, ще си оставим и време за истинска (незасенчена от мисли за работни проблеми) почивка. Ако не се оставяме на разсейващите елементи в минутите за труд, то шансовете ни за успех неминуемо се покачват.

По статията работи: Станислава Тонева

Източници: psychologytoday.com

Снимка: notesmarche.jp

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлСоциални грижиЗдравни съветиСнимкиСпортНовиниАлт. медицинаХранене при...ФизиологияБотаникаЛечения