Начало Психология Поведенческа психология Патология Тревожни разстройства

Тревожни разстройства

Тревожни разстройства - изображение

Тревожните разстройства включват набор от свързани ментални състояния: генерализирано тревожно разстройство, паническо разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство, посттравматично стресово разстройство, социална фобия и прости фобии. Тревожните разстройства се лекуват чрез комбинация от психиатрични медикаменти и психотерапия.

Безпокойството, тревогата и стресът са част от живота на повечето хора днес. Но простото преживяване на тревожност или стрес само по себе си не означава, че се нуждаете от професионална помощ или имате тревожно разстройство. Всъщност тревожността е необходим предупредителен сигнал за опасна или трудна ситуация. Без безпокойство нямаше да можем да предвидим трудностите и да се подготвим за тях.

Тревожността се превръща в разстройство, когато симптомите стават хронични и пречат на ежедневието ни и способността ни да функционираме. Хората, страдащи от хронична генерализирана тревожност често съобщават за следните симптоми:

 • Мускулно напрежение
 • Физическа слабост
 • Лоша памет
 • Потни ръце
 • Страх или объркване
 • Неспособност за отпускане
 • Постоянна тревога
 • Недостиг на въздух
 • Сърцебиене
 • Разстроен стомах
 • Лоша концентрация

Тези симптоми са тежки и достатъчно разстройващи, за да накарат някого да се чувства изключително неудобно, извън контрол и безпомощен.

Тревожните разстройства попадат в набор от отделни диагнози, в зависимост от симптомите и тежестта на безпокойството, което човек изпитва. Тревожните разстройства, дискутирани в тази серия по отношение на безпокойството, са:

Генерализирано тревожно разстройство

ГТР може да попречи на нормалното ежедневие  в тежки случаи, тъй като причинява постоянно притеснение и напрежение. Проучванията установяват, че жените са по-склонни да страдат от ГТР. Пациентите с ГТР се чувстват психически изтощени, уморени и изцедени, наред с безсъние и затруднено концентриране. Добрата новина е, че ГТР може да бъде лекувано с когнитивна поведенческа терапия, анти-тревожни лекарства и антидепресанти.

Паническо разстройство

Паническото разстройство причинява внезапни и интензивни атаки на страх, които могат да се случат по всяко време. Тригерите на пристъпа на паника варират от едно лице на друго и страхът от мисълта за бъдеща паник атака може да засегне ежедневния живот на пациента. Симптомите на паник атака включват задух, замайване, треперене, изпотяване, гадене и горещи вълни. Проучванията установяват, че паническото разстройство засяга до 5% от населението в даден момент от живота. Това може да е наистина голямо затруднение в ежедневието, особено когато индивидът също страда от агорафобия, състояние, при което околната среда се възприема като опасна. 

Обсесивно компулсивно разстройство

Терминът се използва разговорно, за да опише някой, който е чист и спретнат. Въпреки това, много хора не са наясно с факта, че ОКР е тревожно разстройство и че може да причини изключителен дискомфорт и значително да компрометира качеството на живот на пациента.
ОКР причинява повтарящи се обсебващи мисли или образи в съзнанието на пациента, което го кара да проверява нещата многократно. Той също така извършва рутинни дейности отново и отново, които могат да включват измиване на ръцете, заключване на врати и броене на неща, между другото. Пациентът чувства, че губи контрол и изпитва чувство на страх или тревога. За съжаление, няма лечение за ОКР, но състоянието може да бъде облекчено с когнитивна поведенческа терапия.

Социално тревожно разстройство

Социалното тревожно разстройство е най-често срещаното тревожно разстройство и се проявява още в ранна възраст - до 11-годишна възраст при около 50% от хората и до 20-годишна възраст при около 80%. Проучванията установяват, че това е рисков фактор за последващо депресивно заболяване и злоупотреба с вещества.
Пациентите със социално тревожно разстройство имат силен страх от това да бъдат съдени и критикувани от другите, което често се бърка с това, че са срамежливи, интровертни или дори антисоциални. Някой със социална тревожност ще избегне излизане и среща с приятели, а в крайни случаи дори ще пропусне работа или ще откаже да напусне дома. То може да бъде лекувано с анти-тревожни лекарства и когнитивна поведенческа терапия.

Специфични фобии (известни също като прости фобии)

Фобиите засягат жените повече от мъжете и също са преобладаващи сред децата и юношите. Те включват ирационален и непреодолим страх от определен тип хора, места, предмети или ситуации, които изглеждат напълно нормални за човек без фобия. Различните видове фобии могат да бъдат лекувани чрез когнитивна поведенческа терапия и медикаменти.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: thehealthsite.com

Източник: psychcentral.com; thehealthsite.com

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлБотаникаЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаСпортСнимкиТестове